Αντίθετος με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία εμφανίστηκε ο Σι Τζινπίνγκ. “Ενας πόλεμος δεν είναι προς το συμφέρον κανενός”, ανέφερε ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ στον Τζο Μπάιντεν, σύμφωνα με κινεζικά μέσα ενημέρωσης.

Πάντα κατ’ αυτά, ο Αμερικανός πρόεδρος επρόκειτο να ζητήσει από τον Σι να πάρει αποστάσεις από τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ο Σι είπε στον Μπάιντεν ότι συγκρούσεις και πόλεμοι όπως όσα συμβαίνουν στην Ουκρανία “δεν είναι προς το συμφέρον κανενός” και τόνισε “ότι η κρίση στην Ουκρανία είναι κάτι που δεν ήθελα να δω. Εκτιμώ την ειρήνη και την ασφάλεια”.

Υποστήριξε, επίσης, ότι και οι ΗΠΑ θα πρέπει να επωμιστούν μέρος της ευθύνης και να καταβάλουν προσπάθειες για την παγκόσμια ειρήνη.

“Ως μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου, πρέπει όχι μόνο να οδηγήσουμε την ανάπτυξη των σχέσεων Κίνας-ΗΠΑ στον σωστό δρόμο, αλλά και να επωμιστούμε τις διεθνείς μας ευθύνες και να καταβάλουμε προσπάθειες για την παγκόσμια ειρήνη και ηρεμία”.

Και κατέληξε: “Οι σχέσεις κράτους με κράτος δεν μπορούν να πάνε στο στάδιο της στρατιωτικής αντιπαράθεσης. Η ειρήνη και η ασφάλεια είναι οι θησαυροί της διεθνούς κοινότητας. Ο κόσμος δεν είναι ούτε ειρηνικός ούτε ήρεμος. Η κρίση στην Ουκρανία είναι κάτι που δεν θέλαμε να δούμε”.