Η ναυτιλία στην… αναμπουμπούλα χαίρεται!

Και βγάζει φυσικά μυθικά κέρδη, που όμοιά τους σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα σπάνια πραγματοποιούνται.

Μιλώντας με γνωστό πλην χαμηλού προφίλ πλοιοκτήτη, επιβεβαίωσα αυτό που είχα ως αίσθηση, ότι οι Έλληνες εφοπλιστές, μεταφέροντας, παρά τις απαγορεύσεις το ρωσικό πετρέλαιο, ακόμα ή και κυρίως στους εμπνευστές των κυρώσεων κατά της Ρωσίας, έχουν κυριολεκτικά θησαυρίσει!

“Εικόνισμα πρέπει να τον κάνουμε όλοι τον Πούτιν και να τον έχουμε κορνίζα πάνω από το γραφείο μας. Κυρίως όσοι έχουμε τη δυνατότητα μεταφοράς πετρελαίου, αλλά και σιτηρών είτε της Ουκρανίας είτε ρωσικών” μου ανέφερε.

Δείτε, όμως και το ακόλουθο στοιχείο, που λέει πολλά, αρκεί να μην είσαι φανατικά τασσόμενος υπέρ του ενός ή του άλλου, αλλά να κατανοείς ποιος την πληρώνει τελικά.

Από τα 16 δολάρια ανά βαρέλι που ήταν στην Ευρώπη η διαφορά του ρωσικού από τους άλλους τέσσερις τύπους εισαγόμενου πετρελαίου τον περασμένο Μάρτιο, στο τέλος του 2022 η διαφορά ξεπέρασε τα 30 δολάρια.

Συμπέρασμα: η απεξάρτηση από το ρωσικό πετρέλαιο αφενός κοστίζει ακριβά στους Ευρωπαίους καταναλωτές και φορολογούμενους, αφετέρου γεμίζει τα ταμεία των προθύμων εταίρων-εξαγωγέων, με πρώτες τις ΗΠΑ.

Αντιληπτόν; Πιο…λιανά, δεν γίνεται…

Διαβάστε περισσότερα