Σοκάρουν οι εικόνες που ήρθαν στην δημοσιότητα από τα «στρατόπεδα καραντίνας» στην Κίνα, με σειρές από μικρά κελιά όπου στοιβάζονται εκατοντάδες πολίτες, ανάμεσά τους έγκυες και παιδιά, για να περάσουν την καραντίνα που επιβάλλουν οι κινέζικες Αρχές για να αντιμετωπίσουν την πανδημία του κορωνοϊού.

Η χώρα αυξάνει την επαγρύπνηση ενόψει και των χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων και περίπου 20 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν περιοριστεί στα σπίτια τους και απαγορεύεται να βγουν έξω, ακόμη και για να αγοράσουν τρόφιμα.

Μετά τη Σιάν των 13 εκατ. κατοίκων μπήκαν σε καραντίνα και η Ανγιάνγκ στην κεντρική επαρχία Χανάνν και η Γιουζχού. Το lockdown επιβλήθηκε το βράδυ της Δευτέρας στην Ανγιάνγκ, όπου ζουν 5,5 εκατ. άνθρωποι, μετά την καταγραφή δύο κρουσμάτων της μετάλλαξης Όμικρον.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η βρετανική εφημερίδα «Daily Mail», η πολιτική της πολυπληθέστερης χώρας του πλανήτη να εφαρμόζει την στρατηγική της απομόνωσης, των πολιτών σε μία προσπάθεια να βάλει φρένο στην εξάπλωση των κρουσμάτων του κορωνοϊού, προϋποθέτει την απομόνωσή τους σε στρατόπεδα.

Στα «στρατόπεδα καραντίνας», όπως σχολιάζει το δημοσίευμα, έγκυες και παιδιά υποχρεούνται να ζουν μέσα σε μεταλλικά κοντέινερ ενώ υπάρχουν αναφορές ότι βρίσκονται υπό κράτηση τις νυχτερινές ώρες.

Οι καταυλισμοί αυτοί, όπως αναφέρουν πηγές, είναι «σαν τετράγωνα κουτιά, μ’ ένα ξύλινο κρεβάτι και μία μικρή τουαλέτα». Τα κοντέινερ είναι το ένα δίπλα στο άλλο και όπως φαίνεται και από τα σχετικά βίντεο, οι πολίτες που είναι σε καραντίνα, βρίσκονται υπό αστυνομική επιτήρηση.

Οι κινεζικές αρχές δεν θέλουν να διακινδυνεύουν τη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων. Ως εκ τούτου, υιοθετούν την στρατηγική της απομόνωσης, την ώρα που οι περισσότερες χώρες του πλανήτη εφαρμόζουν νέα αυστηρότερα μέτρα περιορίζοντας τους ανεμβολίαστους.

Σοκαριστικές εικόνες από τα «στρατόπεδα καραντίνας» της Κίνας

Οι άνθρωποι που βρέθηκαν στα κοντέινερ αναγκάζονται να μείνουν εκεί για 15 ημέρες.

Κάποιοι που έχουν βιώσει την καραντίνα στις τριτοκοσμικές εγκαταστάσεις υποστήριξαν ότι η τροφή τους ήταν λίγη και τα κοντέινερ ήταν «ψυγείο» αφού δεν είχαν θέρμανση.

Ένα σχόλιο στο διαδίκτυο, όπως αναφέρει το BBC, γράφει: «Δεν υπάρχει τίποτα εδώ, μόνο είδη πρώτης ανάγκης… Κανείς δεν ήρθε να μας ελέγξει, τι είδους καραντίνα είναι αυτή;».

Σοκαριστικές εικόνες από τα «στρατόπεδα καραντίνας» της Κίνας Σοκαριστικές εικόνες από τα «στρατόπεδα καραντίνας» της Κίνας

Σε άλλα πλάνα από το στρατόπεδο καραντίνας στην πόλη Σιάν απεικονίζεται ένας άνδρας ο οποίος επειδή παραβίασε τους κανόνες της «τρώει» ξύλο. Εργαζόμενοι που επιτηρούν το μέτρο της καραντίνας τον ξυλοκοπούν αφότου έφυγε από το κοντέινερ για να αγοράσει ψωμί.

Σοκαριστικές εικόνες από τα «στρατόπεδα καραντίνας» της Κίνας