Τη σύσταση Ειδικής Μονάδας Δασικών Επιχειρήσεων, της ΕΜΟΔΕ, προανήγγειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την Πέμπτη.

Απάντησε σε ερώτηση για το εάν ανταποκρίνονται οι δηλώσεις υπουργών σχετικά με την αντιπυρική προετοιμασία σε σχέση με αυτό που έγινε στη χώρα.

«Προέχουν οι άμεσες παρεμβάσεις στα δάση, δίνονται κίνητρα»

Τότε, ο κ. Μητσοτάκης απάντησε ότι «η ίδια ζωή απάντησε στο ερώτημα σας. Δεν έχω να προσθέσω κάτι παραπάνω. Εγώ ο ίδιος έκανα την αυτοκριτική μου».

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα μέτρα άμεσης παρέμβασης τα οποία «απαιτούνται χθες» όπως τα έργα συγκράτησης των εδαφών για να εξασφαλιστεί ότι δεν θα υπάρχουν πλημμύρες στις περιοχές που επλήγησαν.

Μάλιστα, όπως είπε, δρομολογείται το αντιπλημμυρικό της Ιστιαίας και έδωσε ο ίδιος εντολή να επιταχυνθούν οι διαδικασίες. «Προέχουν οι άμεσες παρεμβάσεις στα δάση. Δίνονται κίνητρα για την εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα στην προσπάθεια».

«Πολύ σημαντική πρωτοβουλία ο θεσμός του ανάδοχου αναδάσωσης, όπου οι ιδιωτικές εταιρείες που έχουν τεχνογνωσία να αναλάβουν έργα αναδάσωσης και να παραδίδουν τελικό αποτέλεσμα στο κράτος», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Πώς θα λειτουργεί η Ειδική Μονάδα Δασικών Επιχειρήσεων;

Τότε, είναι που ο πρωθυπουργός προανήγγειλε τη σύσταση Ειδικής Μονάδας Δασικών Επιχειρήσεων. Θα μπορούν να μπαίνουν μέσα στο δάσος και να αντιμετωπίσουν την πυρκαγιά πριν φτάσει στο οδικό δίκτυο.

Μάλιστα, όπως αναφέρθηκε και στο MEGA, η ομάδα αυτή θα αποτελείται από ειδικά εκπαιδευμένους ανθρώπους, με τον δημοσιογράφο να αναφέρει πως παλαιότερα υπήρχε η ονομασία «δασοκομάντο», τονίζοντας πως πρέπει να δοθεί έμφαση στο έδαφος.

Μπορεί να ζητήσουμε και τη συνδρομή για τεχνογνωσία από άλλες χώρες. ανέφερε ο πρωθυπουργός στις δηλώσεις του, εξηγώντας πως θα στελεχωθεί από έμπειρους πυροσβέστες.

«Ίσως προχωρήσουμε και σε προσλήψεις, θα θέλαμε να αποτελείται από 500 άτομα» τα οποία θα έχουν μεγαλύτερη δυνατότητα να μπαίνουν μέσα στο δάσος και να αντιμετωπίζουν την πυρκαγιά. «Μπορεί να γίνει αυτό με ορίζοντα το 2022» είπε.