Όταν άνοιξε το Μουσείο Γκούγκενχαϊμ του Μπιλμπάο στη βόρεια Ισπανία πριν από 25 χρόνια, το καμπυλωτό κτίριο του αρχιτέκτονα Frank Gehry, ντυμένο με τιτάνιο, ήταν απο μόνο του πόλος έλξης για πολλούς λάτρεις της τέχνης όσο και τα εκθέματα μέσα.

Καθώς η Ισπανία ανοίγει την πολυαναμενόμενη Royal Collections Gallery στη Μαδρίτη την επόμενη εβδομάδα, το κομψό νέο οκταώροφο κτήριο της, σκαρφαλωμένο σε μια εμβληματική πλαγιά δίπλα στο Βασιλικό Παλάτι, μπορεί επίσης να κλέψει μέρος της προσοχής από τους Old Masters που εκτίθενται.

Το American Architecture Prize 2017 και πολλά άλλα βραβεία στους αρχιτέκτονες του κτηρίου

Οι Ισπανοί αρχιτέκτονες Emilio Tuñon και Luis Mansilla κέρδισαν το American Architecture Prize 2017 και μια ντουζίνα άλλα βραβεία για αυτό το σχέδιο, χτισμένο με λευκό σκυρόδεμα, γρανίτη και δρυς και με εκατοντάδες παράθυρα με θέα στους καταπράσινους κήπους κάτω από το Βασιλικό Παλάτι και το εκτεταμένο πάρκο Casa de Campo πέρα.

Το νέο μουσείο, κόστους 172 εκατομμυρίων ευρώ (186,8 εκατομμύρια δολάρια), ανοίγει στις 29 Ιουνίου με 650 έργα που εκτείνονται σε πέντε αιώνες, συμπεριλαμβανομένων αριστουργημάτων των Velazquez, Caravaggio, Goya και μια πρώτη έκδοση του «Δον Κιχώτη» του Cervantes.

«αντιπροσωπευτική» επιλογή από τους 170.000 πίνακες

Είναι μια «αντιπροσωπευτική» επιλογή από τους 170.000 πίνακες, γλυπτά, ταπισερί και διακοσμητικές τέχνες που συνήθως διανέμονται στα 19 ανάκτορα στην Ισπανία και σε άλλους βασιλικούς χώρους που διαχειρίζεται το Patrimonio Nacional (Εθνική Κληρονομιά), είπε στο CNN η πρόεδρος της οργάνωσης Ana De la Cueva κατά τη διάρκεια μιας περιοδείας στην γκαλερί τον περασμένο μήνα.

Το Patrimonio Nacional είναι ένας κυβερνητικός φορέας που επιβλέπει τα παλάτια, τα μοναστήρια, τα μοναστήρια και τις εκτεταμένες συλλογές τέχνης τους που ανήκαν στο στέμμα, αλλά τώρα ανήκουν στο ισπανικό κράτος.

Ορισμένα έργα που εκτίθενται στο νέο μουσείο δεν έχουν εκτεθεί ποτέ ξανά το κοινό.

Διαβάστε περισσότερα