Σταθερή αλλά κρίσιμη είναι η κατάσταση της υγείας του Hγούμενου ΕφραίμΣύμφωνα με πληροφορίες, τις τελευταίες ώρες μέχρι και σήμερα Πέμπτη ο Γέροντας ανταποκρίνεται κανονικά στο νέο σχήμα φαρμάκων.

Μετά την απότομη επιδείνωση της κατάστασης της υγείας, τα ξημερώματα της Τετάρτης 16 Ιουνίου, οι γιατροί της ΜΕΘ του Ευαγγελισμού κατάφεραν να τον σταθεροποιήσουν με ισχυρή φαρμακευτική αγωγή. Οι επόμενες ώρες θα είναι εξαιρετικά κρίσιμες για την πορεία της υγείας του, ελπίζοντας ότι δεν θα έχει άλλες επιπλοκές οι οποίες ως τώρα οφείλονται σε ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις.

Νοσηλεύεται με κορωνοϊό στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός»

Υπενθυμίζεται πως το βράδυ της Τρίτης 15 Ιουνίου ο Ηγούμενος υπέστη σηπτικό σοκ και νοσηλεύεται με κορωνοϊό στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» από την Παρασκευή, 28 Μαΐου. Οι θεράποντες ιατροί έκριναν στις 4 Ιουνίου, ότι πρέπει να διασωληνωθεί για περισσότερη υποστήριξη.

Η κατάστασή του μέχρι εκείνη τη στιγμή ήταν ελεγχόμενη παρά το βεβαρημένο ιατρικό ιστορικό του καθώς έχει προβλήματα με την καρδιά του και πάσχει από σακχαρώδη διαβήτη, ενώ οι γιατροί από την πρώτη στιγμή βρίσκονται στο πλευρό του.

Ποιος είναι ο Ηγούμενος Εφραίμ;

Ο Γέροντας Εφραίμ Βατοπεδινός είναι Έλληνας Ιερομόναχος και Αρχιμανδρίτης, Ηγούμενος της Ιεράς Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μεγίστης Μονής Βατοπεδίου στο Άγιο Όρος. Πριν από χρόνια το όνομα του ενεπλάκη στην υπόθεση Μονής Βατοπεδίου, για την οποία αρχικά κατηγορήθηκε, προφυλακίστηκε και τελικά αθωώθηκε στις 21 Μαρτίου 2017.

Γεννήθηκε στις 5 Ιουνίου 1956 στην Περιστερωνοπηγή Αμμοχώστου στην Κύπρο, κατεχόμενη σήμερα από τα τουρκικά στρατεύματα. Οι γονείς του, Σωτήρης και Κυριακή Κουτσού είχαν άλλα τέσσερα παιδιά, ενώ ο πατέρας του είχε ακόμα άλλα δύο παιδιά από την πρώτη του γυναικά, Παντελού. Αδερφός του, εξ αίματος, είναι ο πρώην βουλευτής της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κύπρου, Νίκος Κουτσού. Ο Γέροντας Εφραίμ, από μικρός είχε δείξει τη θρησκευτικότητά του, αφού υπηρετούσε στην Εκκλησία του χωριού του, παρακολουθούσε μαθήματα βυζαντινής μουσικής και εξεδήλωσε την πρόθεσή του για να ιερωθεί.

Αφού τελείωσε τον κύκλο της μέσης εκπαίδευσης στο Γυμνάσιο Λευκονοίκου, εισήχθη στην Ιερατική Σχολή Απόστολος Βαρνάβας στη Λευκωσία για να παρακολουθήσει μαθήματα με απώτερο σκοπό την Ιεροσύνη. Εντούτοις, μετά την Τουρκική Εισβολή στην Κύπρο το καλοκαίρι του 1974, εκδιώκεται μαζί με την οικογένειά του από το χωριό του και βρίσκουν καταφύγιο στο χωριό Τερσεφάνου της επαρχίας Λάρνακας. Κατά την διάρκεια της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο, ο πατέρας του και δύο από τα μεγαλύτερα αδέρφια του πιάνονται αιχμάλωτοι από τους Τούρκους. Από τότε αγνοείται.

Μετά την τουρκική εισβολή και την προσφυγιά, ο τότε κατά κόσμον Βασίλειος γράφτηκε στο Τμήμα Θεολογίας στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, στο οποία παρακολούθησε μαθήματα για τέσσερα χρόνια και αποφοίτησε επιτυχώς το 1978. Κατόπιν, επέστρεψε στην ιδιαίτερή του πατρίδα Κύπρο και δίδαξε ως καθηγητής για κάποιο διάστημα στην Ιερατική Σχολή Απόστολος Βαρνάβας στην Λευκωσία.