Μέχρι το τέλος του έτους 1 εκατ. ανήλικα τέκνα θα αποκτήσουν αυτόματα Αριθμό Φορολογικού Μητρώου, οι συνεπείς οφειλέτες θα δουν τους δεσμευμένους τραπεζικούς λογαριασμούς τους να ξεμπλοκάρουν, οι φορολογούμενοι με ρυθμισμένες οφειλές θα ειδοποιούνται εγκαίρως για να μην χάνουν τις ρυθμίσεις, η φορολογική ενημερότητα θα εκδίδεται ψηφιακά ακόμη και σε περιπτώσεις οφειλής με παρακράτηση ενώ από τον Ιούνιο το Ε9 θα ενημερώνεται αυτόματα για όσες δηλώσεις υποβάλλονται μέσω του myProprerty. Με στόχο τη διευκόλυνση και την καλύτερη εξυπηρέτηση των φορολογούμενων η ΑΑΔΕ επεκτείνει και διευρύνει τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες ενώ τα ταυτόχρονα καθιερώνει νέου τύπου ελέγχους και ενεργοποιεί νέα ελεγκτικά εργαλεία για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου.

Ο σχεδιασμός της ΑΑΔΕ για το 2023 προβλέπει ακόμη τη δημιουργία Μητρώου Ακίνητης Περιουσίας το οποίο θα διασυνδεθεί με το Κτηματολόγιο, την επέκταση της ψηφιακή υποβολής των δηλώσεων φόρου μεταβίβασης για τροποποιητικές δηλώσεις, την ηλεκτρονική έκδοση πιστοποιητικών ΕΝΦΙΑ που σήμερα εκδίδονται χειρόγραφα καθώς και την ενημέρωση ανά τρίμηνο των κληρονόμων αποβιωσάντων για τις υποχρεώσεις τους.

Σύμφωνα με το Επιχειρησιακό Σχέδιο, το οποίο δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, η ΑΑΔΕ θα ενεργοποιήσει ένα σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης των φορολογουμένων για τον κίνδυνο απώλειας των ρυθμίσεων χρεών στις οποίες έχουν ενταχθεί ενώ θα πραγματοποιήσει 80.000 τηλεφωνικές κλήσεις και προσωποποιημένες επικοινωνίες κυρίως προς φορολογούμενους που εμφανίζουν για πρώτη φορά ληξιπρόθεσμες οφειλές και σε μικροοφειλέτες παλαιοτέρων ετών για υπενθύμιση των οφειλών τους.

Φοροδιαφυγή

Στο μέτωπο της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου σχεδιάζεται η διενέργεια 179.000 φορολογικών και τελωνειακών ελέγχων και η αποστολή τουλάχιστον 25.000 σημειωμάτων με έξτρα φόρους και πρόστιμα για φορολογικές και τελωνειακές παραβάσεις. Ταυτόχρονα ενεργοποιούνται νέα ηλεκτρονικά εργαλεία όπως το «ΕΛΕΓΧΟΣLive» το οποίο από τον επόμενο μήνα θα δίνει τη δυνατότητα στους φοροελεγκτές να διενεργούν επιτόπιους ελέγχους με tablet, να έχουν πρόσβαση στο προφίλ του επαγγελματία ή της επιχείρησης, να προχωρούν επί τόπου και με ταχείς διαδικασίες σε διασταυρώσεις στοιχείων και να εκδίδουν επιτόπου σημείωμα με τα αποτελέσματα του ελέγχου.

Οι δράσεις

Στο επιχειρησιακό σχέδιο της ΑΑΔΕ για το 2023 προβλέπονται μεταξύ άλλων οι ακόλουθες δράσεις:

– Ηλεκτρονική Υποβολή Δελτίων Διακίνησης Αγαθών (Δελτία Αποστολής)

– Εντοπισμός αδήλωτων εισοδημάτων από βραχυχρόνιες μισθώσεις φυσικών προσώπων.

– Αποδοχή καρτών εξωτερικού στις πληρωμές φορολογικών και τελωνειακών υποχρεώσεων.

– Χορήγηση ΑΦΜ στα ανήλικα. Περίπου 1 εκατ. ανήλικα παιδιά θα αποκτήσουν ΑΦΜ χωρίς να χρειαστεί οι γονείς να υποβάλουν αίτηση στην Εφορία.

– Υλοποίηση εφαρμογής για την αυτόματη έκδοση του Πιστοποιητικού Φορολογικής Κατοικίας

– Εφαρμογή κινητών συσκευών για σάρωση πινακίδων κυκλοφορίας και έλεγχο ακινησίας.

– Κεντρικοποίηση βεβαίωσης και είσπραξης σε Αττική και Θεσσαλονίκη (ΚΕΒΕΙΣ).

– Ανάπτυξη εφαρμογής (application) κινητών συσκευών για πρόσβαση σε υπηρεσίες της ΑΑΔΕ

– Ταυτοποίηση επωνυμικών στοιχείων με αρχείο Ελληνικής Αστυνομίας.

– Αυτοματοποίηση της έκδοσης πράξεων επιβολής προστίμου κατά την υποβολή δηλώσεων.

– Χορήγηση ΑΦΜ και Κλειδαρίθμου (νέα διαδικασία)

– Αυτόματη ενημέρωση βάσης Μητρώου Φορολογουμένων μέσω Διασύνδεσης με το Γενικό Εμπορικό Μητρώο (ΓΕΜΗ) -Ανώνυμες Εταιρείες

– Επιλογή ΚΑΔ κατά την έναρξη ή μεταβολή επιχείρησης

– Βεβαιώσεις Μητρώου με ενσωμάτωση QR Code

– Ψηφιοποίηση διαδικασίας για τη χορήγηση απαλλαγής τελών κυκλοφορίας σε αναπήρους

– Επέκταση της ψηφιακής υποβολής δηλώσεων Φόρου Μεταβίβασης Ακινήτων για τροποποιητικές δηλώσεις και για λοιπές περιπτώσεις αρχικών δηλώσεων (μεταβίβαση σε εκτέλεση προσυμφώνου)

– Ανάπτυξη ηλεκτρονικής εφαρμογής για τα πιστοποιητικά ΕΝΦΙΑ που εκδίδονται με χειρόγραφη διαδικασία (λοιπές περιπτώσεις – πλην του πιστοποιητικού ΕΝΦΙΑ μετά από έλεγχο)

– Μητρώο Ιδιοκτησίας και Διαχείρισης Ακινήτων (ΜΙΔΑ) – Διασύνδεση με Κτηματολόγιο.

– Επέκταση εφαρμογής για ψηφιακή υποβολή δηλώσεων φόρου κληρονομιάς για προγενέστερα του 2022 έτη

– Εγκατάσταση συστήματος εισροών – εκροών στα Πλωτά Εφοδιαστικά – Μεταφορικά μέσα ναυτιλιακού καυσίμου

– Ηλεκτρονική απογραφή των δεξαμενών των πλωτών μέσων.

Διαβάστε περισσότερα