Σε τελικό στάδιο βρίσκεται ο επανυπολογισμός των συντάξεων από τις υπηρεσίες του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ), καθώς οι υπηρεσίες του υπερταμείου ασφάλισης έχουν προχωρήσει με ταχύτατους ρυθμούς, έτσι ώστε στο τέλος Ιουνίου να αρχίσουν να καταβάλλονται τα αναδρομικά στους δικαιούχους.

90% των συντάξεων

Υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου Εργασίας επισημαίνουν ότι πλέον ο χρόνος για την καταβολή των αναδρομικών σε χιλιάδες συνταξιούχους που έχουν πάνω από 30 έτη ασφάλισης μετρά αντίστροφα, καθώς οι υπηρεσίες του ΕΦΚΑ έχουν ήδη επανυπολογίσει το 90% των συντάξεων, ενώ ο στόχος που έχει τεθεί είναι αμέσως μετά το Πάσχα να έχει ολοκληρωθεί το 100% του επανυπολογισμού.

Υπενθυμίζεται ότι για να προχωρήσει η καταβολή των αναδρομικών είναι απαραίτητο να ολοκληρωθεί ο επανυπολογισμός των συντάξεων από τον ΕΦΚΑ αλλά και ο προσδιορισμός της καταβλητέας σύνταξης την 1η Οκτωβρίου 2019. Για τον προσδιορισμός της σύνταξης αυτής συγκρίνεται η καταβαλλόμενη εθνική, ανταποδοτικής, προσωρινή σύνταξη και η προσωπική διαφορά στις 30 Σεπτεμβρίου 2019 με το άθροισμα εθνικής σύνταξης, ανταποδοτικής σύνταξης και προσωπικής διαφοράς που προκύπτει με βάση τους αυξημένους συντελεστές αναπλήρωσης. Η σύγκριση των ποσών διενεργείται μεταξύ καθαρών προ φόρου ποσών.

Με την ολοκλήρωση των διαδικασιών θα ξεκινήσουν να πιστώνονται τα χρήματα στους λογαριασμούς των δικαιούχων. Σύμφωνα με τον έως τώρα σχεδιασμό του ΕΦΚΑ τα αναδρομικά θα καταβληθούν σε δύο δόσεις.

Η αύξηση

Στο τέλος Ιουνίου θα πιστωθούν τα χρήματα στους λογαριασμούς περίπου 50.000 νέων συνταξιούχων που βγήκαν στη σύνταξη πριν τις 13 Μαΐου 2016, όταν ψηφίστηκε ο νόμος Κατρούγκαλου. Οι συνταξιούχοι αυτοί θα δουν κατά μέσο όρο αύξηση 50 ευρώ από 1η Οκτωβρίου 2019.

Το επόμενο μήνα, δηλαδή τέλος Ιουλίου, θα πληρωθούν περίπου 150.000 παλιοί ασφαλισμένοι, δηλαδή όσοι είχαν αποσυρθεί από την ενεργό δράση πριν την ψήφιση του νόμου 4387/2016 (ν.Κατρούγκαλου). Παρόλα αυτά οι συνταξιούχοι αυτοί δεν θα πάρουν εφάπαξ την αύξηση, αλλά σε πέντε ετήσιες δόσεις έως το 2024. Έτσι ένας συνταξιούχος που είχε συντάξιμες αποδοχές 1.000 ευρώ και εργαζόταν για 35 χρόνια θα πάρει αύξηση 35 ευρώ. Θα λάβει την αύξηση σε πέντε ετήσιες δόσεις. Για το τελευταίο τρίμηνο του 2019 και για ολόκληρο το 2020 δικαιούται το 1/5, δηλαδή 7 ευρώ αύξηση, ενώ για το 2021 δικαιούται άλλα 7 ευρώ αύξηση.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Radar.gr.