Με το μεταναστευτικό, ένα από τα πιο σημαντικά θέματα την τρέχουσα περίοδο για την ΕΕ, ασχολείται η Handelsblatt σε δημοσίευμά της.

Συνέντευξη του Γκέραλντ Κνάους, επιστήμονα σε θέματα μετανάστευσης και αρχιτέκτονα της συμφωνίας για το προσφυγικό ΕΕ-Τουρκίας φιλοξενεί η οικονομική εφημερίδα του Ντίσελντορφ Handelsblatt με τίτλο «Εναλλακτικές στη βία».

Αφορμή της εν λόγω συνέντευξης, σύμφωνα με τη Deutsche Welle, είναι η συντονισμένη δημοσίευση άρθρων και βίντεο ευρωπαϊκών ΜΜΕ που αφορούσε τη βία εναντίον μεταναστών στα σύνορα της Κροατίας και της Ελλάδας.

Ο στόχος των pushbacks

Η εφημερίδα γράφει: «Αυτός είναι και ο στόχος των pushbacks. Αφορά λιγότερο τον μικρό αριθμό ανθρώπων που περνούν αυτή τη στιγμή τα σύνορα. Πρόκειται για την αποτροπή περισσότερων ατόμων από την προσπάθεια να εισέλθουν παράνομα.

Ο Κνάους δεν εκπλήσσεται από τις παράνομες μεθόδους επαναπροωθήσεων των προσφύγων που δημοσιεύονται στα μέσα ενημέρωσης. “Αυτή είναι η Άγρια Δύση”, λέει για την απαράδεκτη κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ».

Και λίγο παρακάτω η εφημερίδα σημειώνει το εξής:

«Ο Κνάους ζητά επανεκκίνηση της συμφωνίας με την Τουρκία και την κατάρτιση άλλων συμφωνιών βάσει αυτού του μοντέλου. Αυτό θα σήμαινε ότι η Τουρκία θα λάμβανε οικονομική στήριξη για τη φροντίδα των προσφύγων και ότι η συμφωνία για την επιστροφή τους θα αναβίωνε.

“Γνωρίζουμε ότι αυτό μπορεί να λειτουργήσει εάν οι αιτήσεις ασύλου διεκπεραιωθούν γρήγορα και εάν υπάρχουν εταίροι για αυτό”, δήλωσε ο Κνάους.

Στόχος «να κλείσει ο δρόμος προς την ΕΕ με έναν ανθρώπινο τρόπο»

Είναι επίσης, αισιόδοξος ότι και άλλες χώρες εκτός ΕΕ θα συμφωνούσαν να υποδεχθούν πρόσφυγες.

Θα έπρεπε να πάρουν κάτι για τους πολίτες τους, όχι μόνο χρήματα“, δήλωσε ο Κνάους, αναφέροντας ως παράδειγμα “πρόσβαση στην αγορά της ΕΕ και περισσότερη νόμιμη μετανάστευση στο πεδίο της εργασίας”.

Σύμφωνα με τον Κνάους, ο στόχος δεν είναι να δημιουργηθούν εκεί μεγάλοι καταυλισμοί, “αλλά να κλείσει ο δρόμος προς την ΕΕ με έναν ανθρώπινο τρόπο“».