Δυναμώνει συνεχώς το κύμα των –ανεμβολίαστων στη συντριπτική πλειονότητα τους– ασθενών με λοίμωξη Cοvid-19 που κινείται κατά τις εφημερίες προς τα νοσοκομεία της χώρας, απειλώντας την εύρυθμη λειτουργία τους.
Παρά την προσπάθεια όλων των υγειονομικών αρχών να κρατήσουν τα νοσοκομεία ανοιχτά για όλους τους πολίτες, η σκληρή πραγματικότητα είναι ότι δεσμεύονται συνεχώς γενικές κλίνες, οφθαλμολογικές, ΩΡΛ, παθολογικές κα, για τις ανάγκες της νοσηλείας των ασθενών με Covid που αυξάνονται σταθερά.
Αξιοσημείωτος αριθμός από τις χιλιάδες νέες μολύνσεις που καταγράφονται καθημερινά το τελευταίο διάστημα εξελλίσσονται σε σοβαρές λοιμώξεις covid-19 που χρήζουν νοσηλείας, με τους ειδικούς να επαναλαμβάνουν εμφατικά ότι αυτό μπορεί να περιοριστεί μόνο μέσα από τον εμβολιασμό των πολιτών.
Σύμφωνα με τα στοιχεία ο αριθμός των νοσηλευομένων με βαριά λοίμωξη λόγω του κορωνοϊού χθες το βράδυ άγγιζε τους 3.500, με το 40% να βρίσκονται στα νοσοκομεία της Μακεδονίας και της Θράκης.
Από το βράδυ του περασμένου Σαββάτου μέχρι και το βράδυ της Κυριακής στα νοσοκομεία εισήχθησαν περισσότεροι από 400 ασθενείς με λοίμωξη Covid. Σημειωτέον πως δεν έχει αποτυπωθεί ακόμη ο νεότερος απολογισμός των εφημερευόντων νοσοκομείων για το 24ωρο που διανύουμε από χθες το βράδυ.
Η κατάσταση θεωρείται κρίσιμη, όπως σημειώνει ο διοικητής της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ), Δημήτρης Τσαλικάκης, καθώς στην περιοχή παραμένει υψηλό το ποσοστό των ανεμβολίαστων.
Σήμερα, 8 Νοεμβρίου, ο συνολικός αριθμός ασθενών στα νοσοκομεία της Περιφέρειας που νοσηλεύονται σε απλές κλίνες φτάνει τους 479. Απ’ αυτούς οι 356, ποσοστό 74,3%, είναι ανεμβολίαστοι. Σε ό,τι αφορά τους νοσηλευόμενους σε ΜΕΘ, ο αριθμός τους ανέρχεται στους 68. Απ’ αυτούς το συντριπτικό ποσοστό 89,7% (61 άτομα) είναι ανεμβολίαστο και μόλις 6 έχουν κάνει τον εμβόλιο. Παράλληλα, οι θάνατοι συμπολιτών μας από τις 12/9 έως και χθες 7/11 ανέρχονταν στους 499, εκ των οποίων οι 437 (87,6%) ήταν ανεμβολίαστοι και 62 εμβολιασμένοι.
Εφιαλτικές ώρες στα νοσοκομεία – Αττικόν
Πολύ δύσκολη αναμένεται να είναι η σημερινή εφημερία στο «Αττικόν» νοσοκομείο καθώς σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ έχουν ήδη αναπτυχθεί 82 ράντζα, ενώ η εφημερία αναμένεται να λήξει αύριο το πρωί. Όπως αναφέρει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗN, κύριος Γιαννάκος:
«Γέμισαν ήδη οι διάδρομοι των κλινικών ράντζα. Μέχρι τώρα το νοσοκομείο ανέπτυξε 82 ράντζα, ενώ ασθενείς έχουν σχηματίσει ουρές για να εξεταστούν».
Σαρηγιάννης: 9.000 κρούσματα και 100 νεκροί την μέρα τον Δεκέμβριο
Δραματική θα είναι η πορεία της πανδημίας για τις επόμενες εβδομάδες στη χώρα μας, καθώς από τη μία οι νέες μολύνσεις θα ξεπεράσουν κατά πολύ τις 9.000 γύρω στις αρχές Δεκεμβρίου κι από την άλλη οι διασωληνωμένοι που θα χάσουν την μάχη με τον κορωνοϊό θα φτάσουν ακόμα και τους 100 την ημέρα.
Όπως αναφέρει στο protothema.gr ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης, καθηγητής Υγειονομικής και Περιβαλλοντικής Μηχανικής ΑΠΘ τα μαθηματικά μοντέλα δείχνουν μια αποκλιμάκωση κοντά στην δεύτερη εβδομάδα του Δεκεμβρίου με την αρχή του χρόνου τα ημερήσια κρούσματα να κυμαίνονται σταθερά πάνω από τις 5.000.
«Το σίγουρο είναι πως κάποια στιγμή θα δούμε maximum 9.300 νέες μολύνσεις ως εβδομαδιαίο μέσο όρο, γύρω στις 6 με 7 Δεκεμβρίου. Μέχρι τότε θα βλέπουμε μια συνεχόμενα αυξητική πορεία. Από τα μέσα του μήνα θα πέσει κάπως η ταχύτητα αύξησης, όμως και αυτή την εβδομάδα να περιμένουμε υψηλά νούμερα» αναφέρει ο καθηγητής και συνεχίζει: «Με δεδομένο πως τα μέτρα που ισχύουν αυτή την στιγμή θα λειτουργήσουν και αναφέρομαι σε ελέγχους πιστοποιητικών και ούτω κάθε εξής, λογικά θα οδηγηθούμε σε μια επιβράδυνση της αυξητικής πορείας μέχρι να φτάσουμε στην κορύφωση γύρω στα 9.300 στις 6 με 7 Δεκεμβρίου και μετά να πάμε σε μια πραγματική αποκλιμάκωση. Μετά από αυτό το επίπεδο θα έχουμε μια σταδιακή πτώση, όπου μέχρι το τέλος του χρόνου θα πάμε λίγο πάνω από τα 5χιλ νέα κρούσματα».
Σύμφωνα με τον καθηγητή αν δεν χαλαρώσουμε τις γιορτές τότε η αποκλιμάκωση αυτή θα συνεχιστεί: «Η αποκλιμάκωση αυτή θα συνεχιστεί και τη νέα χρόνια αν συνεχίσουμε να εφαρμόζουμε τα μέτρα και δεν χαλαρώσουμε. Να κάνουμε Χριστούγεννα και ρεβεγιόν, όμως σύμφωνα με τα μέτρα που ισχύουν. Αν τα εφαρμόσουμε σωστά και ταυτόχρονα συνεχιστεί ο εμβολιασμός έστω και στα τωρινά επίπεδα, αν και καλό θα είναι να πάει γρηγορότερα, προφανώς θα κάνουμε επικαιροποίηση των υπολογισμών για να δούμε αν θα συνεχιστεί η πορεία αυτή ή θα πάμε καλύτερα».