Σε επίπεδο ρεκόρ έφτασε το 2023 το εμπορικό ισοζύγιο αγροδιατροφικών προϊόντων της ΕΕ, συνεχίζοντας τις καλές επιδόσεις που σημειώθηκαν και το 2022, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση που δημοσίευσε σήμερα η Κομισιόν.

Οι εξαγωγές της ΕΕ ανήλθαν σε 228,6 δισ. ευρώ, ενώ οι εισαγωγές άγγιξαν τα 158,6 δισ. ευρώ το 2023, με αποτέλεσμα το συνολικό πλεόνασμα να ανέλθει σε 70,1 δισ. ευρώ (αύξηση κατά 22% και 12,8 δισ. ευρώ υψηλότερο από το 2022).

Το θετικό αυτό ισοζύγιο οφείλεται κυρίως στις σταθερά υψηλές τιμές των εξαγωγικών προϊόντων της ΕΕ σε συνδυασμό με τη μείωση των παγκόσμιων τιμών των εισαγόμενων προϊόντων. Οι βασικοί μοχλοί των εξαγωγών της ΕΕ περιλάμβαναν παρασκευάσματα δημητριακών, γαλακτοκομικά προϊόντα και κρασί.

Όσον αφορά τις εισαγωγές, η ΕΕ εξακολουθεί να παρουσιάζει εμπορικό έλλειμμα σε ορισμένες κατηγορίες προϊόντων, όπως οι ελαιούχοι σπόροι και οι πρωτεϊνούχες καλλιέργειες, τα φρούτα και οι ξηροί καρποί καθώς και ο καφές, το τσάι, το κακάο και τα μπαχαρικά. «Με τη φημισμένη ποιότητα, την ανταγωνιστικότητα και το υψηλό επίπεδο διαφοροποίησης, η Ευρωπαϊκή Ένωση παραμένει ο κορυφαίος παγκόσμιος έμπορος αγροδιατροφικών προϊόντων», επισημαίνει η Κομισιόν στην έκθεσή της.

Οι εξαγωγές

Οι εξαγωγές ανήρθαν σε 228,6 δισ. ευρώ το 2023, με κύριο προορισμό να είναι το Ηνωμένο Βασίλειο, αντιπροσωπεύοντας το 22% (51,3 δισ. ευρώ).

Οι Ηνωμένες Πολιτείες (ΗΠΑ) παραμένουν ο δεύτερος προορισμός όλων των εξαγωγών αγροδιατροφικών προϊόντων της ΕΕ, παρόλο που σημειώθηκε μικρή μείωση των εξαγωγών εκεί, ιδίως όσον αφορά τα οινοπνευματώδη ποτά και τα λικέρ.

Η Κίνα εξακολουθεί να είναι ο τρίτος προορισμός, απορροφώντας το 6% της αξίας όλων των εξαγωγών. Ωστόσο, οι εξαγωγές χοιρείου κρέατος προς την Κίνα μειώθηκαν κατά 29% το 2023.

Σημαντική αύξηση των εξαγωγών καταγράφηκαν προος την Τουρκία (+683 εκατ. ευρώ, +7%) και την Ουκρανία (+533 εκατ. ευρώ, +18%).

Στις τρεις πρώτες θέσεις των συνολικών εξαγωγών ήταν τα παρασκευάσματα δημητριακών και τα προϊόντα άλεσης, τα γαλακτοκομικά προϊόντα και το κρασί, τα οποία αντιπροσωπεύουν σχεδόν το 30%.

Ταυτόχρονα, οι εξαγωγές παρασκευασμάτων φρούτων, ξηρών καρπών και λαχανικών είχαν τη μεγαλύτερη αύξηση σε αξία το 2023, φτάνοντας τα 1,3 δισ. ευρώ (αύξηση κατά 12%) σε σύγκριση με το 2022. Ακολουθούν οι εξαγωγές παρασκευασμάτων δημητριακών και προϊόντων άλεσης (+1,2 δισ. ευρώ, +5%) και ζαχαρωδών προϊόντων και σοκολάτας (+1,2 δισ. ευρώ, +12%).

Οι εισαγωγές

Μειωμένες κατά 7% ήταν οι εισαγωγές αγροδιατροφικών προϊόντων της ΕΕ, φθάνοντας τα 158,6 δισ. ευρώ.

Η Βραζιλία παρέμεινε η πρώτη πηγή προέλευσης, αντιπροσωπεύοντας το 11% των εισαγωγών και ακολουθεί το Ηνωμένο Βασίλειο.

Στην τρίτη θέση παρέμεινε η Ουκρανία με αξία 11,8 δισ. ευρώ, κατέχοντας το 7% των εισαγωγών της ΕΕ.

Συνολικά, αυτές οι τρεις χώρες προέλευσης αντιπροσώπευαν το 28% των συνολικών εισαγωγών, ενώ η ΕΕ εισήγαγε σχεδόν 1 δισ. ευρώ από 30 χώρες.

Η μεγαλύτερη αύξηση των εισαγωγών προήλθε από την Τουρκία, οι οποίες ανήρθαν σε 999 εκατ. ευρώ, αυξημένες κατά 18%, ενώ ακολουθεί η Αίγυπτος με 566 εκατ. ευρώ (αύξηση κατά 41%).

Σημαντικές μεταβολές παρατηρήθηκαν με μειώσεις από την Αργεντινή (-2,3 δισ. ευρώ, -33%), την Κίνα (-1,5 δισ. ευρώ, -15%) και την Ινδονησία (-1,3 δισ. ευρώ, -19%).

Το 2023, η ΕΕ συνέχισε να εισάγει κυρίως τρεις κατηγορίες προϊόντων που αντιπροσώπευαν το 40% των συνολικών εισαγωγών. Αυτά είναι τα  φρούτα και οι ξηροί καρποί, οι ελαιούχοι σπόροι και πρωτεϊνούχες καλλιέργειες και ο καφές, το τσάι, το κακάο και τα μπαχαρικά.

Οι κατηγορίες αυτές αντιπροσωπεύουν 21 έως 22 δισ. ευρώ, αντιπροσωπεύοντας το 13% έως 14% των εισαγωγών της ΕΕ. Οι μεγαλύτερες αυξήσεις στην αξία των εισαγωγών το 2023 αφορούν τα προϊόντα καπνού (+1 δισ. ευρώ, +27%) και τα λαχανικά (+793 εκατ. ευρώ, +16% σε αξία).

Διαβάστε ακόμη: