Την ανάγκη για ενιαίο παγκόσμιο φόρο (τον οποίο συζητούν αυτές τις μέρες οι G7 και για τον οποίο έχουμε μιλήσει εδώ) τονίζει το Reuters.
“Ό,τι φαίνεται ακατόρθωτο για τους απλούς πολίτες, για τις πολυεθνικές αποτελεί κοινή πρακτική. Μπορούν να μεταφέρουν τα κέρδη τους όπου γης, μέχρι να βρουν τόπο όπου δεν θα είναι αναγκασμένες να φορολογηθούν.
Ωστόσο, η επιβολή ενός παγκόσμιου φορολογικού συντελεστή θα μπορούσε, ενδεχομένως, να βάλει ένα τέλος στη φοροδιαφυγή. Και η τρέχουσα είναι η πλέον ευνοϊκή συγκυρία. Φυσικά, τα παραπάνω ακούγονται σαν… παραμύθι, καθώς προϋποτίθεται πως το σύνολο της παγκόσμιας κοινότητας θα συμφωνήσει σε έναν παγκόσμιο φόρο και ότι πανίσχυρες εταιρείες όπως η Amazon, η Google και η Apple θα πληρώσουν φόρο.
Και όμως, όσον και αν φαίνεται απίθανο, το παραπάνω σενάριο μπορεί να αποδειχθεί… πραγματικότητα – τουλάχιστον σύμφωνα με όσα ανέφεραν οι υπουργοί Οικονομικών του G20.
Η Ευρώπη χάνει κάθε χρόνο 170 δισεκ. ευρώ
Το πρόβλημα είναι και γνωστό και μεγάλο. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του ιδρύματος οικονομικών ερευνών της Πολωνίας, τα κράτη μέλη της ΕΕ χάνουν κάθε έτος 170 δισεκατομμύρια ευρώ λόγω της συντελούμενης φοροδιαφυγής – και ενώ η Γηραιά Ήπειρος αναζητά εναγωνίως χρήματα για να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις της πανδημικής κρίσης.
Τα 46 δισεκ. δολ. από το σύνολο των 170 δισεκ. ευρώ χάνονται μέσω της μεταφοράς ιδιωτικών περιουσιακών στοιχείων σε φορολογικούς παραδόσεις και άλλα 64 δισεκ. δολ. λόγω διασυνοριακών απατών με τον ΦΠΑ.
Περίπου 60 δισεκ. δολ. μεταφέρονται, νόμιμα, σε εταιρείες που έχουν για έδρα χώρες με μηδενικούς φορολογικούς συντελεστές. Και αυτό είναι το κενό που θέλει τώρα να καλύψει η διεθνής κοινότητα.
Αυτό που θα ήταν αδιανόητο για τους υπαλλήλους και τις μικρές επιχειρήσεις είναι νόμιμο για τις μεγάλες εταιρείες. Η Alphabet, για παράδειγμα, η μητρική εταιρεία της Google, μεταφέρει τα ευρωπαϊκά κέρδη της στις Βερμούδες.
Ένας παγκόσμιος φόρος μόλις 12,5% θα αύξανε κατά 100 δισεκ. δολ. τα έσοδα
Ένας ελάχιστος παγκόσμιος φόρος για τις εταιρείες ενδεχομένως να ανέτρεπε τα τεχνάσματά τους.
Με άλλα λόγια, εάν υπάρξει ένας ενιαίος ελάχιστος φόρος σε όλο τον κόσμο, οι εταιρείες δεν θα μπορούν πλέον να μεταφέρουν τα κέρδη τους σε φορολογικούς παραδείσους. Συζητείται δε φορολογικός συντελεστής 12,5%.
Ένας τέτοιος ελάχιστος παγκόσμιος φόρος θα μπορούσε να δημιουργήσει έσοδα έως και 100 δισεκατομμύρια δολάρια (περίπου 84 δισεκατομμύρια ευρώ) ετησίως, εκτιμά ομάδα χωρών του ΟΟΣΑ.”