Την αυξανόμενη ανησυχία της για την υπερβολική ισχύ της λεγόμενης Big Tech (τεχνολογικοί γίγαντες) εκφράζει η Ευρωπαϊκή Ένωση μέσα από εσωτερικό έγγραφο της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης (ΕΥΕΔ), το οποίο επικαλείται η οικονομική εφημερίδα «Handelsblatt, σύμφωνα με το Reuters.

Η ΕΕ επισημαίνει πως οι ψηφιακές τεχνολογίες έχουν εργαλειοποιηθεί από αυταρχικά συστήματα για την κοινωνική παρακολούθηση και καταστολή (για ποιους χτυπάει η καμπάνα;), και επιθυμεί να επαναπροσδιορίσει την εξωτερική της πολιτική και να ρίξει μια πιο προσεκτική ματιά στην αυξανόμενη ισχύ εταιρειών του διαδικτύου όπως η Google και το Facebook.

«Οι παγκόσμιες εταιρείες τεχνολογίας έχουν γίνει ισχυροί παράγοντες, οι οποίοι έχουν τόσο μεγάλη επιρροή στην κοινωνία, κάτι που σπάνια συνέβη στο παρελθόν.

Ένας τεκμηριωμένος διάλογος με τον ιδιωτικό τομέα σχετικά με τον ρόλο και την ευθύνη του είναι σημαντικό μέρος της εξωτερικής ψηφιακής πολιτικής. Ως εκ τούτου, η ΕΕ σκοπεύει ν’ ανοίξει γραφείο αντιπροσωπείας στο Σαν Φρανσίσκο, επισημαίνουν οι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

EE: Η τεχνολογία έχει καταντήσει όργανο αυταρχικών καθεστώτων

Το δάχτυλο στην Κίνα

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας Josep Borrell ενημέρωσε σχετικά τους υπουργούς Εξωτερικών των κρατών μελών της ΕΕ την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με την Handelsblatt. «Η ΕΕ θέλει να δώσει μεγαλύτερη προσοχή στη γεωπολιτική των νέων ψηφιακών τεχνολογιών.

Η ΕΕ ανησυχεί για το πώς τα αυταρχικά συστήματα χρησιμοποιούν τις ψηφιακές τεχνολογίες ως εργαλεία κοινωνικής παρακολούθησης και καταστολής», αναφέρεται επίσης στο έγγραφο της ΕΥΕΔ , το οποίο δεν αποφεύγει να κατονομάσει την Κίνα: Η Κίνα έχει κάνει την τεχνολογία βασικό στοιχείο στην επιδίωξή της να αποκτήσει παγκόσμια επιρροή».

Το εν λόγω εσωτερικό έγγραφο καλεί επίσης την ΕΕ να αντιταχθεί σε αυτό και να σφυρηλατήσει διεθνείς συμμαχίες: «Στρατηγικός στόχος της ΕΕ θα πρέπει να είναι η διαμόρφωση και η ανάπτυξη της παγκόσμιας υποστήριξης για το όραμα της ανθρωποκεντρικής ψηφιοποίησης με ισχυρά πρότυπα και κανόνες».