Υπεγράφη η σύμβαση μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) με την αμερικανική φαρμακευτική εταιρεία Novavax για την προμήθεια ως και 200 εκατ. δόσεων εμβολίων.

Πιο συγκεκριμένα, η Eπίτροπος αρμόδια για θέματα υγείας Στέλλα Κυριακίδου υπέγραψε σήμερα τη σύμβαση της ΕΕ με την αμερικάνικη φαρμακευτική εταιρεία Novavax.

Σκοπός η προμήθεια έως και 200 εκατ. δόσεων εμβολίων κατά του covid-19 για το 2021-2023, αφού το εμβόλιο ελεγχθεί και λάβει την έγκριση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων ως ασφαλές και αποτελεσματικό.

Μετά την υπογραφή της σύμβασης η Επίτροπος δήλωσε το εξής:

«Με την υπογραφή με τη Novavax του συμβολαίου για την προμήθεια ως και 200 εκατ. επιπλέον δόσεων εμβολίου κατά της covid-19, το 2021 και το 2023, προσθέτουμε μια πολλά υποσχόμενη τεχνολογία εμβολίων στο χαρτοφυλάκιό μας και διασφαλίζουμε την προμήθειά τους για την ΕΕ και τον πλανήτη, καθώς προετοιμαζόμαστε για τους επόμενους μήνες».

Με ποιες εταιρίες έχει συμφωνία η ΕΕ για εμβόλια κατά του κορωνοϊού;

Το σημερινό συμβόλαιο προστίθεται στο ήδη ευρύ χαρτοφυλάκιο εμβολίων που πρόκειται να παραχθούν στην Ευρώπη, το οποίο περιλαμβάνει τις συμβάσεις με:

  • την AstraZeneca,
  • τη Sanofi-GSK,
  • τη Janssen Pharmaceutica NV,
  • την BioNtech-Pfizer,
  • την CureVac,
  • την Moderna, καθώς και
  • τις ολοκληρωμένες διερευνητικές συνομιλίες με τη Valneva.

Σημειώνεται πως σε πρόσφατες δηλώσεις της, η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, είχε εκφράσει ότι «καθώς οι νέες παραλλαγές του κορωνοϊού εξαπλώνονται στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο, αυτή η νέα σύμβαση με μια εταιρεία που ήδη δοκιμάζει το εμβόλιό της με επιτυχία έναντι αυτών των παραλλαγών, αποτελεί πρόσθετη εγγύηση για την προστασία του πληθυσμού μας».

«Ενισχύει περαιτέρω το ευρύ χαρτοφυλάκιο εμβολίων, προς όφελος των Ευρωπαίων και των εταίρων μας παγκοσμίως», είχε καταλήξει.

Το έβδομο συμβόλαιο της ΕΕ με φαρμακευτική εταιρεία

Πρόκειται για το έβδομο συμβόλαιο που έχει συνάψει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με φαρμακευτική εταιρεία για να διασφαλίσει την πρόσβαση σε πιθανό εμβόλιο κατά του COVID-19.

Και όπως είχε αναφερθεί, βάσει αυτού του συμβολαίου, τα κράτη-μέλη της ΕΕ θα μπορούν να αγοράσουν έως και 100 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου Novavax, με δυνατότητα επιλογής 100 εκατομμυρίων επιπλέον δόσεων κατά τη διάρκεια του 2021, 2022 και 2023, αφού αναθεωρηθούν και εγκριθούν από τον EMA ως ασφαλή και αποτελεσματικά.