Τo βέτο που έθεσε η Γερμανία στην επιβολή εμπάργκο του ρωσικού πετρελαίου στην Ευρώπη, ύστερα από τη σχετική πρόταση της Κομισιόν, φαίνεται πως «περνάει» εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Πηγές» από τις Βρυξέλλες, τις οποίες επικαλείται το Euractiv, αναφέρουν ότι η Σύνοδος Κορυφής δεν θα προχωρήσει σε υιοθέτηση πέμπτου πακέτου κυρώσεων κατά της Ρωσίας, στο οποίο συμπεριλαμβανόταν και η απαγόρευση εισαγωγής του ρωσικού πετρελαίου.

Η ΕΕ, σύμφωνα πάντα με τις εν λόγω «πηγές» δεν προτίθεται να συνεχίσουν την ευθεία αντιπαράθεση, σε επίπεδο κυρώσεων, με τη Μόσχα, προφανώς ανησυχώντας ότι μια περαιτέρω κλιμάκωση θα εκτόξευε σε μεγαλύτερα ύψη τις τιμές του φυσικού αερίου και του πετρελαίου, που η αλήθεια είναι ότι έχουν πάρει για τα καλά την ανιούσα από χθες.

Ηδη σήμερα η τιμή του πετρελαίου τύπου Brent ξεπέρασε τα 122,16 δολάρια το βαρέλι για τα συμβόλαια Μαΐου 2022, ενώ η τιμή του φυσικού αερίου, όπως προκύπτει από το ολλανδικό συμβόλαιο που αποτελεί σημείο αναφοράς για την Ευρώπη, κινείται πάνω από τα 116 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

«Εάν μπουν ενεργειακές κυρώσεις τώρα θα προκαλέσει αναστάτωση (discomfort) στην καθημερινότητα των Ευρωπαίων οι οποίοι δεν είναι συνηθισμένοι αντίθετα με τους Ρώσους που είναι», δήλωσε ανώτατος ευρωπαίος αξιωματούχος, καταδεικνύοντας την πρόθεση της ΕΕ, να μην ρίξουν κι άλλο «λάδι στη φωτιά».