Ιδιαίτερα θετική εμφανίζεται για τα αποτελέσματα του 2024 της AVAX η Edison, κυρίως λόγω των ισχυρών βελτιώσεων στα περιθώρια EBITDA στον τομέα των κατασκευών. Τα έσοδα του ομίλου και το προσαρμοσμένο EBITDA ήταν σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μας, αναφέρει η Edison, φτάνοντας τα 651,5 εκατ. ευρώ και τα 105,3 εκατ. ευρώ αντίστοιχα.

Η σημαντική αύξηση των εσόδων (43,6% σε ετήσια βάση) και του προσαρμοσμένου EBITDA (73% σε ετήσια βάση) οφειλόταν κυρίως στην επιταχυνόμενη υλοποίηση νέων έργων, στην αυξημένη κατασκευαστική δραστηριότητα, καθώς και στην μεγαλύτερη κερδοφορία από νεότερα έργα. Ως αποτέλεσμα, το περιθώριο EBITDA του ομίλου αυξήθηκε στο 16,2% (από 13,4% το FY23).

Η διοίκηση ανέφερε ότι αναμένει αυτή την υψηλότερη κερδοφορία να είναι βιώσιμη, λόγω της μεγαλύτερης κερδοφορίας των νέων έργων, με την Edison να αναφέρει ότι οι προβλέψεις της βρίσκονται υπό αναθεώρηση.

Τι έδειξαν τα αποτελέσματα

Τα έσοδα του ομίλου αυξήθηκαν κατά 43,6% σε ετήσια βάση φτάνοντας τα 651,5 εκατ. ευρώ, ενώ το προσαρμοσμένο EBITDA αυξήθηκε κατά 73% σε ετήσια βάση φτάνοντας τα 105,3 εκατ. ευρώ. Ο κύριος παράγοντας ήταν η αύξηση του περιθωρίου EBITDA στον τομέα των κατασκευών, το οποίο αυξήθηκε στο 10,4% (από 6,2% το FY23) λόγω της κατασκευαστικής δραστηριότητας καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

Το αναφερόμενο προ φόρων κέρδος (PBT) αυξήθηκε περίπου 128% σε ετήσια βάση, φτάνοντας τα 38 εκατ. ευρώ (από 16,7 εκατ. ευρώ το FY23), ενώ το αναφερόμενο κέρδος ανά μετοχή (EPS) αυξήθηκε στα 0,203 ευρώ από 0,071 ευρώ, επηρεασμένο από κέρδος 8,8 εκατ. ευρώ από τις διακοπείσες δραστηριότητες της Volterra.

 

Το Διοικητικό Συμβούλιο δήλωσε ότι θα προτείνει μέρισμα 0,07 ευρώ ανά μετοχή (FY23: 0,03 ευρώ) στην επερχόμενη Γενική Συνέλευση, το οποίο αντιπροσωπεύει το 34,5% του καθαρού κέρδους για το έτος.

Ο καθαρός δανεισμός της AVAX (εξαιρουμένων των μη χρηματοοικονομικών μισθώσεων) αυξήθηκε κατά περίπου 7% σε ετήσια βάση, φτάνοντας τα 237,5 εκατ. ευρώ, λόγω αυξημένων αναγκών κεφαλαίου κίνησης λόγω υψηλότερων εσόδων, καθυστερήσεων στην πιστοποίηση έργων, καθώς και αυξημένων επενδύσεων για τεχνικό εξοπλισμό λόγω της έναρξης νέων έργων.

Επίσης, η AVAX συνέχισε να βελτιώνει την ισχύ του ισολογισμού της, μειώνοντας τον λόγο καθαρού δανεισμού προς EBITDA στο 2,3x (από 3,6x το FY23 και 7,4x το FY20). Η εταιρεία δήλωσε ότι θα επικεντρωθεί σε λειτουργικές βελτιώσεις και περαιτέρω διαφοροποίηση των ταμειακών ροών καθώς και στη στρατηγική της θέση τα επόμενα χρόνια.

 

Μέχρι το τέλος του 2028, η AVAX στοχεύει να προέρχεται πάνω από το 40% του συνολικού EBITDA από παραχωρήσεις και ακίνητα κατοικιών, με την κατασκευή να παραμένει ο κύριος κινητήριος παράγοντας. Η διοίκηση σχολίασε επιπλέον ότι η συνεχιζόμενη οργανική ανάπτυξη θα προέλθει μέσω της αναχρηματοδότησης των λειτουργικών ταμειακών ροών, ενώ θα διατηρηθεί μια σταθερή πολιτική μερισμάτων.

Υποδομές

Τα οκτώ μεγαλύτερα έργα της εταιρείας αντιπροσωπεύουν περίπου το 80% του συνολικού της υπόλοιπου έργου, το οποίο ανήλθε σε 3,2 δισ. ευρώ στο 2024 (από 3,1 δισ. ευρώ στο FY23). Η πλειονότητα αυτών των έργων βρίσκεται στα αρχικά στάδια ανάπτυξης.

Αυτό, σε συνδυασμό με το μερίδιο αγοράς της AVAX της τάξεως του 23% στην αναπτυσσόμενη αγορά υποδομών της Ελλάδας, παρέχει σημαντική ορατότητα για την μελλοντική κερδοφορία της εταιρείας στον τομέα των κατασκευών, με περιθώρια EBITDA πάνω από το 10%, σύμφωνα με την Edison.

Από το συνολικό υπόλοιπο έργων της AVAX, το 49% αντιστοιχεί σε δημόσια έργα και το 51% σε ιδιωτικά έργα και δημόσιες-ιδιωτικές συνεργασίες, με το 79% των έργων να σχετίζεται με την Ελλάδα και τα ξένα έργα να αποτελούν το υπόλοιπο 21%.

Διαβάστε ακόμη: