Τη βελτιωμένη εικόνα της Ελλάδας αναφορικά με την πορεία της πανδημίας, δείχνουν ξεκάθαρα οι αναεωμένοι χάρτες που δημοσίευσε σήμερα Πέμπτη το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC).

Η σημαντική διαφοροποίηση σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα, αποτυπώνεται στον χάρτη, που συνδυάζει τον δείκτη των τεστ, τα νέα κρούσματα και τον δείκτη θετικότητας, καθώς το μεγαλύτερο μέρος της χώρας έχει «κιτρινίσει» μετά από αρκετές εβδομάδες. Μοναδικές «πορτοκαλί» περιοχές παραμένουν η Δυτική Μακεδονία, μέρος της Θεσσαλίας και η Αττική.

xartis_1

Την ίδια στιγμή, ο δείκτης θετικότητας στην Ελλάδα παραμένει κάτω από το 4%, όπως υποδηλώνει το «πράσινο» χρώμα στον σχετικό χάρτη, ενώ η χώρα μας βρίσκεται ανάμεσα σε αυτές με τη διενέργεια των περισσότερων τεστ ανά 100.000 κατοίκους.

xartis_2

Απέχουμε πολύ από την ανοσία

To Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Νόσων, ECDC, δημοσίευσε σήμερα μια νέα αξιολόγηση κινδύνου της κυκλοφορίας του SARS-CoV-2, με έμφαση στις ανησυχητικές μεταλλάξεις, τις μη φαρμακευτικές παρεμβάσεις και τη διάθεση εμβολίων στην ΕΕ, όπου κρίνει πως η ανοσία του πληθυσμού απέχει πολύ από το να επιτευχθεί στην ΕΕ/ΕΟΧ και απευθύνει προειδοποίηση για τους κινδύνους από την πρόωρη άρση των μέτρων.

Ο ECDC καταγράφει ότι οι περισσότερες χώρες στην Ευρώπη αναφέρουν φθίνουσες τάσεις στα ποσοστά ειδοποιήσεων COVID-19 14 ημερών, τη χρήση νοσοκομείων και μονάδων εντατικής θεραπείας (ICU) και τη θνησιμότητα.

Ωστόσο, η μετάδοση SARS-CoV-2 παραμένει διαδεδομένη σε μεγάλο μέρος της ΕΕ / ΕΟΧ. Μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού σε ολόκληρη την Ευρώπη παραμένει ευάλωτο στον ιό και η ανοσία του πληθυσμού απέχει πολύ από το να επιτευχθεί.