Τα βρέφη έως δύο μηνών και οι έφηβοι 12-17 ετών είναι οι δύο ομάδες ανηλίκων που κινδυνεύουν περισσότερο να χρειαστούν νοσηλεία λόγω Covid-19, διαπιστώνει μελέτη του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC).

Στις ηλικίες 0-17 ετών, περίπου ένα παιδί ανά 100 θα χρειαστεί νοσηλεία αν προσβληθεί από κορωναϊό, αναφέρουν οι ερευνητές στο Eurosurveillance.

Η μελέτη ανέλυσε δεδομένα από δέκα ευρωπαϊκές χώρες (μεταξύ των οποίων η Κύπρος, αλλά όχι η Ελλάδα) για το διάστημα Αύγουστος 2020 – Οκτώβριος 2021, όταν ακόμη δεν είχε εμφανιστεί η νέα παραλλαγή Όμικρον.

Από τα 820.000 επιβεβαιωμένα συμπτωματικά κρούσματα σε ανηλίκους έως 17 ετών, το 1,2% χρειάστηκε νοσηλεία. Από τα παιδιά αυτά, το 7% χρειάστηκαν εισαγωγή σε (ΜΕΘ) και το 0,01% τελικά απεβίωσε.

Οι ερευνητές ανέφεραν ότι «τα περισσότερα παιδιά με συμπτωματική νόσο Covid-19 έχουν πολύ μικρό κίνδυνο θανάτου ή νοσηλείας».

Για κάθε 10.000 παιδιατρικά περιστατικά με συμπτώματα Covid-19 περίπου 117 εκτιμάται ότι χρειάζονται νοσηλεία και οκτώ εισαγωγή σε ΜΕΘ. Μόνο ένα παιδί στα 10.000 χάνει τη ζωή του.
ECDC: Ένα στα 100 παιδιά που προσβάλλονται θα χρειαστεί νοσηλεία

Η ανάλυση έδειξε ότι τα βρέφη έως δύο μηνών έχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο νοσηλείας λόγω Covid-19. Ο κίνδυνος μειώνεται στη συνέχεια έως την ηλικία των εννέα ετών και αυξάνεται ξανά στις ηλικίες 12 έως 17 ετών.

Ο κίνδυνος σοβαρής Covid-19 είναι μεγαλύτερος στα παιδιά με υποκείμενα νοσήματα, όπως καρκίνο και διαβήτη. Σε αυτή την περίπτωση η πιθανότητα νοσηλείας αυξάνεται κατά 7 φορές, η πιθανότητα εισαγωγής σε ΜΕΘ κατά 9 φορές και η πιθανότητα θανάτου κατά και 27 φορές .

Όμως η μεγάλη πλειονότητα (σχεδόν το 84%) των νοσηλευομένων παιδιών με Covid-19 δεν έχει κανένα υποκείμενο νόσημα, κάτι που σημαίνει ότι κατά τα άλλα υγιή παιδιά μπορεί κάλλιστα να χρειαστούν νοσηλεία.

Οι ερευνητές επεσήμαναν ότι τα παιδιατρικά κρούσματα εμφανίζουν μεγάλη αύξηση από τον Ιούλιο μέχρι σήμερα, κυρίως εξαιτίας της επικράτησης της Δέλτα και της αύξησης κρουσμάτων.

Το τι θα συμβεί λόγω της Όμικρον, μένει να φανεί.

Δεδομένου πως μόνο το 15,2% των ανηλίκων στην ΕΕ είχαν εμβολιαστεί πλήρως στην Ευρώπη μέχρι το τέλος Νοεμβρίου, οι ερευνητές του ECDC προβλέπουν μεγάλη αύξηση κρουσμάτων σε παιδιά και συνιστούν επιτάχυνση των εμβολιασμών.

«Καμία ένδειξη» ότι η Όμικρον είναι πιο ήπια

Σε μια άλλη εξέλιξη, μελέτη του Imperial College στο Λονδίνο δείχνει να διαψεύδει τις ελπίδες ότι η Όμικρον προκαλεί ηπιότερη νόσο.

«Η μελέτη δεν εντοπίζει καμία ένδειξη ότι η Όμικρον είναι λιγότερο σοβαρή από τη Δέλτα, όπως προκύπτει είτε από την αναλογία των ανθρώπων που εμφανίζονται θετικοί και αναφέρουν συμπτώματα, είτε από αναλογία των κρουσμάτων που προσέρχονται σε νοσοκομεία μετά τη λοίμωξη» αναφέρουν οι ερευνητές, με επικεφαλής τον κορυφαίο επιδημιολόγο καθηγητή Πολ Φέργκιουσον.

Τονίζουν πάντως πως τα δεδομένα για τις νοσηλείες «παραμένουν πολύ περιορισμένα αυτή τη στιγμή».

Η ανάλυση συνέκρινε 120.000 κρούσματα Δέλτα με 15.000 ύποπτα κρούσματα Όμικρον. Έδειξε ότι οι ασθενείς της Όμικρον δεν ήταν λιγότερο πιθανό να παραμείνουν ασυμπτωματικοί. Ήταν επίσης εξίσου πιθανό να χρειαστούν νοσηλεία, αν και η συγκεκριμένη εκτίμηση βασίστηκε σε μόλις 24 νοσηλείες λόγω Όμικρον, συγκριτικά με πάνω από 1.000 λόγω Δέλτα.

Τα ευρήματα για τα εμβόλια

Η αναμνηστική δόση, εκτιμά η αδημοσίευτη μελέτη, προσφέρει αποτελεσματικότητα γύρω στο 85% έναντι της σοβαρής νόσου από Όμικρον και πάνω από 90% έναντι του θανάτου από τη νέα παραλλαγή, περίπου 60 ημέρες μετά τη χορήγησή της.

Χωρίς αναμνηστική δόση, το επίπεδο προστασίας πέφτει σημαντικά:

  • Έξι μήνες μετά τη δεύτερη δόση του εμβολίου της Pfizer, η προστασία έναντι της συμπτωματικής λοίμωξης πέφτει στο 20%, συγκριτικά με 60% στην περίπτωση του Δέλτα, ενώ η προστασία έναντι της σοβαρής νόσου πέφτει στη χειρότερη περίπτωση στο 40%.
  • Στην περίπτωση του εμβολίου της AstraZeneca, το επίπεδο προστασίας έξι μήνες μετά τη δεύτερη δόση εκτιμάται σε μηδέν έως 5% έναντι της συμπτωματικής λοίμωξης και σε περίπου 20% έναντι της σοβαρής Covid-19.
  • Ακόμα, η μελέτη διαπίστωσε ότι η Όμικρον πενταπλασιάζει τον κίνδυνο επαναλοίμωξης, συγκριτικά με τη Δέλτα, κάτι που σημαίνει ότι η προστασία έναντι νέας λοίμωξης μπορεί να είναι μόλις 19%.

Όπως τόνισε ο καθηγητής Φέργκιουσον, τα ευρήματα υποδεικνύουν πως η Όμικρον «αποτελεί μείζονα, επικείμενη απειλή για τη δημόσια υγεία, καθώς προσφέρει νέες ενδείξεις για την ικανότητα της νέας παραλλαγής να διαφεύγει από τα εμβόλια και τη φυσική ανοσία».