Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) αναμένεται να επενδύσει περίπου €1,5 δισ. ετησίως στην Ουκρανία τα επόμενα δύο χρόνια, δήλωσε ο πρόεδρος της Odile Renaud-Basso σύμφωνα με το Reuters.

Οπως είπε το ποσό δεν έχει καθοριστεί και θα μπορούσε να αυξηθεί, αλλά εξακολουθεί να υπάρχει κρίσιμη ανάγκη να υποστηριχθεί η χώρα μετά την εισβολή της Ρωσίας το 2022, ιδιαίτερα στον ενεργειακό τομέα και στις υποδομές της.

«Εξαρτάται από τα σενάρια, αλλά θα περίμενα τουλάχιστον το ίδιο επίπεδο επενδύσεων στα €1,5 δισ. ετησίως κατά μέσο όρο, αν ήταν σε πλαίσιο πολέμου», είπε στο Reuters στο περιθώριο εκδήλωσης στο Chatham House στο Λονδίνο. «Αλλά αν η ανοικοδόμηση άρχιζε πραγματικά να επιταχύνεται, πιθανότατα το ποσό θα αυξανόταν». Η EBRD είναι ένας πολυμερής δανειστής που ανήκει σε 71 χώρες και θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με δραστηριότητες σε 40 χώρες από την Αίγυπτο έως τη Μογγολία. Το 2022-2023, η τράπεζα διέθεσε €3 δισ. για να στηρίξει τις υποδομές της Ουκρανίας και να προμηθεύσει πιστωτικές γραμμές κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης, αναπτύσσοντας €1,7 δισ. από αυτό το σύνολο πέρυσι.

Ο Renaud-Basso τόνισε την επείγουσα ανάγκη υποστήριξης της ενεργειακής ασφάλειας στην Ουκρανία και στις υποδομές της. “Αν δεν υπάρχει θέρμανση, δεν υπάρχει ρεύμα, ο χειμώνας θα είναι πολύ δύσκολος. Γι’ αυτό έχουμε επικεντρωθεί κυρίως σε αυτό” συμπλήρωσε και τόνισε ότι η EBRD είχε μια ανακυκλούμενη πιστωτική γραμμή με την κρατική ενεργειακή εταιρεία Naftogas για να τη βοηθήσει να αγοράσει αρκετό φυσικό αέριο τον περασμένο χειμώνα και ότι σκόπευε να αυξήσει αυτό το πιστωτικό όριο.

Πέρυσι, ο πρόσφερε έως και €300 εκατ ως χρηματοδότηση για τη Naftogaz. Η αύξηση των τιμών του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, με το αργό Brent να διαπραγματεύεται σε υψηλό 10 μηνών κοντά στα $95 το βαρέλι αυτή την εβδομάδα, είναι πιθανό να ασκήσει ανοδική πίεση στον πληθωρισμό για τις χώρες εισαγωγής σε όλο τον κόσμο, δήλωσε ο Renaud-Basso. «Αυτό θα μπορούσε να επιβαρύνει αρνητικά την οικονομία», είπε.

Διαβάστε ακόμη: