Τον θάνατο του προέδρου του Ιράν, Εμπραχίμ Ραϊσί και του υπουργού Εξωτερικών της χώρας, Χουσέιν Αμιραμπντολαχιάν, ανακοίνωσε η κρατική τηλεόραση της χώρας λίγη ώρα μετά τον εντοπισμό των συντριμμιών του ελικοπτέρου στο οποίο επέβαιναν και το οποίο συνετρίβη το απόγευμα της Κυριακής υπό πολύ κακές καιρικές συνθήκες.
Εμπραχίμ Ραϊσί: Ποιος ήταν ο πρόεδρος του Ιράν – Ο σκληροπυρηνικός «χασάπης της Τεχεράνης»
Ο Εμπραχίμ Ραϊσί γεννήθηκε στις 14 Δεκεμβρίου 1960 και ήταν πρόεδρος του Ιράν από τις 3 Αυγούστου 2021 όταν εξελέγη στις εκλογές του Ιουνίου εκείνης της χρονιάς.
Θεωρείτο σκληροπυρηνικός στις θέσεις του έναντι των ΗΠΑ και της Δύσης γενικότερα. Διετέλεσε μέρος της πολιτικής καριέρας του στη δικαστική εξουσία του Ιράν και είναι εξαιρετικά συντηρητικός όσον αφορά τον ισλαμικό νόμο.
Το 2016, διορίστηκε στην ηγεσία του ιδρύματος Astan Quds Razavi, μιας φιλανθρωπικής εταιρείας και εταιρείας χαρτοφυλακίων που διαχειρίζεται ένα ευρύ φάσμα επιχειρήσεων στο Ιράν και διαδραματίζει σημαντικό οικονομικό και πολιτικό ρόλο στη χώρα.
Γεννήθηκε από μία οικογένεια κληρικών στην περιοχή Noghan του Mashhad. Ο πατέρας του, Seyed Haji, πέθανε όταν ήταν μόλις πέντε ετών.
Εκπλήρωσε την πρωτοβάθμια εκπαίδευση στο σχολείο Javadiyeh και στη συνέχεια άρχισε να σπουδάζει στην Ισλαμική Ιερατική Σχολή Hawza. Το 1975, πήγε στο Σχολείο Ayatollah Boroujerdi για να συνεχίσει την εκπαίδευσή του στο σχολείο Qom. Υπάρχει ο ισχυρισμός ότι έλαβε διδακτορικό δίπλωμα ιδιωτικού δικαίου από το Πανεπιστήμιο Motahari. Ωστόσο, αυτό αμφισβητήθηκε.
Ξεκίνησε τις σπουδές του στο Σεμινάριο Qom σε ηλικία 15 ετών. Στη συνέχεια αποφάσισε να σπουδάσει στο σχολείο Navvab για μικρό χρονικό διάστημα. Μετά από αυτό, πήγε στο σχολείο Ayatollah Sayyed Muhammad Mousavi Nezhad όπου σπούδασε, ενώ δίδαξε και άλλους μαθητές.
Το 1976, πήγε στο Qom για να συνεχίσει τις σπουδές του στο σχολείο Ayatollah Borujerdi. Ήταν μαθητής των Seyyed Hossein Borujerdi, Morteza Motahhari, Abolghasem Khazali, Hossein Noori Hamedani, Ali Meshkini και Morteza Pasandideh.
Του είχε αποδοθεί το προσωνύμιο «χασάπης της Τεχεράνης», αφού φέρεται να οδήγησε στο θάνατο δια των δικαστικών αποφάσεών του αρκετούς πολιτικούς κρατούμενους, το 1988. Στο παρελθόν διετέλεσε επικεφαλής του δικαστικού σώματος στην πρωτεύουσα της χώρας.
Μάλιστα, θεωρείτο ως ο πιθανός διάδοχος του Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ του ανώτατου ηγέτη, της υψηλότερης πολιτικής και θρησκευτικής θέσης στην Ισλαμική Δημοκρατία και ήταν πρακτικά το νούμερο #2 στην Τεχεράνη. Ανέλαβε καθήκοντα όταν το Ιράν βρισκόταν σε βαθιά κοινωνική κρίση, με μια κατεστραμμένη οικονομία από τις κυρώσεις των ΗΠΑ.
Διαβάστε ακόμη:
- Έχουν παγώσει οι σχέσεις μεταξύ μεγάλου επιχειρηματικού ομίλου και του Μεγάρου Μαξίμου!
- Έχει «κλειδώσει» η πώληση του ΣΚΑΙ από τον Αλαφούζο στον Τούρκο παραγωγό Ατζούν
- Η απόφαση του Αρείου Πάγου για τους Σπαρτιάτες δίνει ώθηση στην Αφροδίτη Λατινοπούλου
- Αντίστροφη μέτρηση για τον Χρήστο Σταϊκούρα – Έχει χάσει πλήρως τη στήριξη του κατασκευαστικού κλάδου