Οι τιμές του κακάο εκτοξεύονται στα υψηλότερα επίπεδα όλων των εποχών, ενώ οι υψηλές θερμοκρασίες φαίνεται ότι θα συνεχιστούν, αποτελώντας συνεχή απειλή για τις καλλιέργειες, την αγορά ενέργειας και τις μεταφορές. Ο ΟΠΕΚ και ο ΙΕΑ αναμένεται να δημοσιεύσουν τις αντίστοιχες μηνιαίες εκθέσεις τους για την αγορά πετρελαίου τη στιγμή που οι αναλυτές αναμένουν τα εταιρικά αποτελέσματα κολοσσών όπως Barrick Gold Corp., Deere & Co. και τις πετρελαϊκές Eni SpA και Occidental Petroleum Corp.

Ιδού πέντε γραφήματα στα οποία θα βασιστούν οι αναλυτές όσον αφορά τις επικαιροποιημένες εκτιμήσεις τους για την παγκόσμια αγορά εμπορευμάτων φέτος, σύμφωνα με το Bloomberg:

Κακάο

Δεδομένης της γιορτής του Αγίου Βαλεντίνου, οι αναλυτές θα πρέπει να δώσουν σημασία στο κακάο. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης σημείωσαν υψηλό ρεκόρ και τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία άνοδο των τελευταίων τριών και πλέον ετών, καθώς οι ακραίες καιρικές συνθήκες στη Δυτική Αφρική καταστρέφουν τις καλλιέργειες.

Αυτό – σε συνδυασμό με την άνοδο των συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης για τη ζάχαρη – έχει αυξήσει το κόστος για τους παραγωγούς γλυκών και σοκολάτας.

Οι χαμηλές προμήθειες κακάο από την Ακτή Ελεφαντοστού και τη Γκάνα, τους δύο μεγαλύτερους παραγωγούς στον κόσμο, θα συνεχίσουν να ασκούν πιέσεις στις τιμές και με τη σειρά τους να αυξάνουν το κόστος για τους καταναλωτές, όπως προειδοποίησε η Hershey Co. 

Κλιματική αλλαγή

Ο περασμένος μήνας ήταν επίσημα ο θερμότερος Ιανουάριος που έχει καταγραφεί στα ιστορικά, σύμφωνα με την Υπηρεσία Κλιματικής Αλλαγής Copernicus της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η ζέστη περιόρισε τη ζήτηση για φυσικό αέριο κατά τη διάρκεια του χειμώνα στο βόρειο ημισφαίριο, ενώ οι επιστήμονες προετοιμάζονται ήδη για μια χρονιά που μπορεί να είναι η θερμότερη όλων των εποχών, ξεπερνώντας τα περσινά ακραία φαινόμενα και αναδεικνύοντας εκ νέου το πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής.

Πετρέλαιο

Tόσο η παραγωγή πετρελαίου των ΗΠΑ όσο και η παραγωγή των εξαγόμενων πετρελαϊκών υποπροϊόντων κατέγραψαν αύξηση σε επίπεδα-ρεκόρ το 2023, ενώ τα δεδομένα αυτά ενδέχεται να συνεχίσουν να αυξάνονται. Οι συνολικές εξαγωγές των ΗΠΑ ανήλθαν σε $175 δισ. το 2023, σημειώνοντας αύξηση της τάξης του 8% σε σχέση με το 2022.

Μεταλλεύματα

Η παραγωγή χρυσού της Barrick έφθασε πέρυσι στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2000. Οι εργασίες συντήρησης και επισκευής στα ορυχεία της στη Νεβάδα, η επέκταση στο Pueblo Viejo στη Δομινικανή Δημοκρατία και η παρατεταμένη διακοπή λειτουργίας μονάδας της στην Παπούα Νέα Γουινέα συνέβαλαν στην χαμηλότερο παραγωγή των τελευταίων χαμηλότερο 23 ετών όσον αφορά τις συνολικές ουγγιές χρυσού για τη δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία εξόρυξης χρυσού στον κόσμο.

Γεωργία

Οι επιδοτήσεις προς τους Αμερικανούς αγρότες  προβλέπεται να μειωθούν στα 10,2 δισ. δολάρια, σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ που δημοσιεύθηκαν την περασμένη εβδομάδα. Αυτό θα αποτελέσει και το χαμηλότερο επίπεδο από το 2014 και θα σηματοδοτήσει λιγότερο από το ένα τέταρτο του ποσού-ρεκόρ που διανεμήθηκε το 2020 εν μέσω της πανδημίας.

Διαβάστε ακόμη: