Ο οργανισμός υποβαθμίζει την εκτίμησή του για την ανάπτυξη του ακαθάριστου προϊόντος της χώρας κατά 1%, ενώ παράλληλα προβλέπει επιτάχυνση της οικονομίας στο 3.5% για το 2023.

Η εμπόλεμη κατάσταση στην Ουκρανία προκαλεί αλυσιδωτές αντιδράσεις σε όλους τους τομείς, με την έκθεση να τονίζει πως και εκείνος του τουρισμού πρόκειται να δεχθεί πλήγμα, καθώς από τη Ρωσία προέρχεται ο πέμπτος μεγαλύτερος αριθμός επισκεπτών, με τα έσοδα να καταλαμβάνουν την ίδια θέση.

Θεωρείται βέβαιο πως θα κυριαρχήσει το ισχυρό αίσθημα της επιφυλακτικότητας μεταξύ του κόσμου, ενόσω οι συγκρούσεις στο ουκρανικό μέτωπο συνεχίζονται. Αυτό το γεγονός, θα επηρεάσει και τις τιμές στα ναύλα και τη διαμονή.

Η Τράπεζα, ταυτόχρονα, υπογραμμίζει τον φόβο μελλοντικής έλλειψης σε σιτηρά και μεταλλεύματα, αφού Ρωσία και Ουκρανία αντιπροσωπεύουν σημαντικό ποσοστό της παγκόσμιας παραγωγής.

Υπό το πλαίσιο αυτό, λοιπόν και με τα επίπεδα του πληθωρισμού να παραμένουν υψηλά, αναμένεται εφέτος επιβράδυνση κατά 1.7% στις περιοχές δραστηριοποίησής της, σε αντιδιαστολή με την περυσινή «εκτίναξη» του 6.6%.

Ο ρυθμός επιβραδύνεται κατά 2.5% σε σύγκριση με την πρόβλεψη του περασμένου Νοεμβρίου· για το 2023, αναμένεται άλμα της ανάπτυξης έως και 5%.

Βασική προϋπόθεση των εκτιμήσεων, αποτελεί η κήρυξη εκεχειρίας εντός του επόμενου διμήνου και η έναρξη του πλάνου ανοικοδόμησης της Ουκρανίας.