Το προσωπικό καμπίνας της βρετανικής αεροπορικής εταιρίας  Easyjet στην Πορτογαλία ξεκίνησε από σήμερα, Σάββατο, τριήμερη απεργία διεκδικώντας αυξήσεις μισθών με αποτέλεσμα την ακύρωση πτήσεων.

Μερικές πτήσεις ακυρώθηκαν σήμερα το πρωί, κυρίως προς την Μπαστιά (Γαλλία), το Μπέρμιγχαμ (Βρετανία) και τη Βασιλεία (Ελβετία) με αναχώρηση από τη Λισαβόνα, καθώς και προς τη Μαδρίτη με αναχώρηση από το Πόρτο (βόρεια), σύμφωνα με τα Αεροδρόμια της Πορτογαλίας (Aeroportos de Portugal — ANA) που συνιστούν στους επιβάτες της Easyjet να ενημερώνονται για την πτήση τους πριν μεταβούν στο αεροδρόμιο.

Το πορτογαλικό υπουργείο Υποδομών, που ασκεί την εποπτεία των μεταφορών, όρισε ελάχιστη υπηρεσία για 54 πτήσεις.

Από την πλευρά της η Easyjet τόνισε  ότι κάνει ό,τι είναι δυνατό προκειμένου να «ελαχιστοποιήσει τον αντίκτυπο» της απεργίας, εξηγώντας ότι ακύρωσε εκ των προτέρων πτήσεις και ότι έδωσε «τη δυνατότητα στους πελάτες της να αλλάξουν πτήση δωρεάν ή να πάρουν αποζημίωση».

Η εταιρία ακύρωσε 78 πτήσεις για τις τρεις ημέρες της απεργίας, που αντιστοιχούν περίπου στο 30% των προγραμματισμένων πτήσεων, όταν ανακοινώθηκε η απεργία στις 17 Μαρτίου.

Οι απεργοί διεκδικούν αυξήσεις μισθών, «που έχουν παγώσει από το 2019» και βελτίωση των συνθηκών εργασίας, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο εκπρόσωπος του συνδικάτου.

Στο δίκτυο της Easyjet στην Ευρώπη, «είμαστε οι πιο χαμηλά αμειβόμενοι» αλλά και εκείνοι που «εργάζονται τις περισσότερες ώρες με τις λιγότερες περιόδους ρεπό», πρόσθεσε διευκρινίζοντας πως η απόφαση για απεργία ελήφθη μετά την αποτυχία διαπραγματεύσεων που κράτησαν πέντε μήνες με την εταιρία.

 

Διαβάστε περισσότερα