Στο ενδεχόμενο επιβεβαίωσης της είδησης, αυτή θα αποτελέσει τη δεύτερη στρατιωτική βάση της Κίνας στο εξωτερικό και την πρώτη στην περιοχή των Ωκεανών Ινδικού Ειρηνικού.

«Η Κίνα οικοδόμησε υπό άκρα μυστικότητα, καινούργια ναυτική εγκατάσταση στην Καμπότζη, που θα χρησιμοποιούν κατά αποκλειστικότητα οι κινεζικές ένοπλες δυνάμεις, παρά τις διαψεύσεις από την πλευρά του Πεκίνου και της Πνομ Πενχ, αλλά και τις προσπάθειες απόκρυψης των εργασιών, σύμφωνα με δυτικούς αξιωματούχους, που μίλησαν στη Washington Post.

Η βάση των Κινέζων θα βρίσκεται βορείως της Ream Naval Base στον Κόλπο της Ταϊλάνδης, βάσει των πληροφοριών.

Η ύπαρξη εγκατάστασης που θα έχει τη δυνατότητα να φιλοξενεί μεγάλα πολεμικά πλοία στα δυτικά της Θάλασσας της Νότιας Κίνας, θα ήταν σημαντική για την προσπάθεια του ασιατικού κράτους να επεκτείνει την επιρροή του στην περιοχή.

Μία βάση στην Καμπότζη θα έδινε τη δυνατότητα στην Κίνα να παρακολουθεί τις ναυτιλιακές διαδρομές προς τα Στενά της Μαλακά, ενός εκ των πλέον πολυσύχναστων εμπορικών περασμάτων στον κόσμο.

Παράλληλα, ωστόσο, θα έδινε… τροφή και στις ανησυχίες αναφορικά με τις διεκδικήσεις του Πεκίνου στη Θάλασσα της Νότιας ΚίναςΝότια Σινική Θάλασσα), ανέφεραν αναλυτές. Η Κίνα διατηρεί, ήδη από το 2017, στρατιωτική βάση στο Τζιμπουτί της ανατολικής Αφρικής, «πάνω» στον Κόλπο του Άντεν.