Αν νομίζατε ότι τα αυξημένα ωράρια στη μετα-κόβιντ οικονομία είναι “προνόμιο” του λιανεμπορίου, γελιέστε.

Ο κόσμος των λοκντάουν και της μειωμένης αλλά και ταυτόχρονα απαιτητικότερης (λόγω ουρών για σκανάρισμα) κίνησης στα μαγαζιά έχει δημιουργήσει νέα δεδομένα στην παγκόσμια οικονομία, που διευρύνονται σε όλους τους τομείς. Τα αυξημένα ωράρια είναι από ό,τι φαίνεται, η νέα “κανονικότητα” γενικότερα, σε μια εποχή που ο πλανήτης δείχνει να αντιγράφει το κινεζικό μοντέλο σε όλα.

Σε μια προσπάθεια να γίνουν ανταγωνιστικότερα, την πολιτική αυτή ακολοθούν και τα χρηματιστήρια. Άλλωστε με τους νέους ψηφιακούς παίχτες (ήτοι τα κρυπτονομίσματα) που δε λογαριάζουν ωράρια και ζώνες ώρας, λειτουργώντας 24/7/365, οι παραδοσιακές αγορές πρέπει να ανεβάσουν τον πήχη.

Έτσι, στην επέκταση του ωραρίου των συναλλαγών έως τις 23:00, ώρα Ελλάδος, προχωρά η Deutsche Boerse, δηλαδή μέχρι το κλείσιμο των αγορών μετοχών στις ΗΠΑ από τη Δευτέρα, μια κίνηση που υπογραμμίζει τον αυξημένο ανταγωνισμό για να κερδίσει πελάτες.

Η δίωρη παράταση στις 10 π.μ. τοπική ώρα (2100 GMT) θα μπορούσε να φέρει υψηλότερους όγκους για το χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης, αλλά και να αυξήσει το κόστος, ασκώντας παράλληλα πίεση στους ξένους ανταγωνιστές της, ώστε να εξετάσουν πιθανώς μια παρόμοια κίνηση, σύμφωνα με το Reuters.

Στη Γερμανία, οι επενδυτές μπορούν ήδη να συναλλάσσονται μέχρι εκείνη την ώρα ή ακόμα και αργότερα μέσω πλατφορμών που διαχειρίζονται οι τοπικές χρηματιστηριακές εταιρείες Tradegate και Lang & Schwarz, οι οποίες χρησιμοποιούνται από ιδιώτες και επαγγελματίες επενδυτές.

Στόχος η προσέλκυση επενδυτών

«Η Deutsche Boerse προσφέρει πολλές ξένες μετοχές στην πλατφόρμα συναλλαγών της και αυτή η κίνηση θα μπορούσε να στοχεύει στην προσέλκυση μεγαλύτερου ενδιαφέροντος για τις λιανικές συναλλαγές», σχολιάζει ο Anish Puaar, αναλυτής της ευρωπαϊκής αγοράς στη Rosenblatt Securities.

Η επέκταση του ωραρίου θα επηρεάσει τις μετοχές, τα ανταλλακτικά διαπραγματεύσιμα κεφάλαια (ETF) και τα αμοιβαία κεφάλαια και κατέστη δυνατή χάρη στη νέα πλατφόρμα εκκαθάρισης τίτλων που εισήγαγε ο γερμανικός οίκος εκκαθάρισης Eurex τον Σεπτέμβριο.

«Με την παράταση των ωρών συναλλαγών, οι επενδυτές μπορούν να αντιδρούν σε γεγονότα στις αμερικανικές αγορές αργά το βράδυ, μεταξύ άλλων, και να επωφεληθούν από τις συναλλαγές στο χρηματιστήριο», αναφέρεται.

Πάντως η Euronext, που διαχειρίζεται τα χρηματιστήρια σε Άμστερνταμ, Βρυξέλλες, Δουβλίνο, Λισαβόνα, Μιλάνο, Όσλο και Παρίσι, ανέφερε ότι δεν σχεδιάζει να προχωρήσει σε επέκταση του ωραρίου συναλλαγών.