Μου λένε ότι, δύο επιχειρηματίες, εκ των οποίων ο ένας είναι εισηγμένος στο Χρηματιστήριο και ο άλλος θεωρείται προβεβλημένος (μέσω της ενασχόλησης του με πολλά και διάφορα) που χαρακτηρίζονται (τουλάχιστον ο ένας) ως «υπεράνω υποψίας», έχουν τεθεί στο μικροσκόπιο της Αρχής για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και ήδη ελέγχονται οι επιχειρηματικές και οικονομικές συναλλαγές τους, οι φορολογικές τους δηλώσεις καθώς και οι τραπεζικοί λογαριασμοί!

Οι πληροφορίες λένε, πως οι δύο επιχειρηματίες, που δεν σχετίζονται ο ένας με τον άλλο, ούτε έχουν δράσει από κοινού, τέθηκαν στο μικροσκόπιο των αρχών, μετά από ανώνυμες επαναλαμβανόμενες καταγγελίες, οι οποίες (σύμφωνα με τις πληροφορίες) κάθε φορά εμπεριείχαν και νέα στοιχεία όσον αφορά ύποπτες δραστηριότητες, τόσο στο εσωτερικό, όσο και σε σχέσεις και δραστηριότητες εκτός Ελλάδος!

Οι ίδιες πηγές επιμένουν ότι οι υποθέσεις κρίνονται ως ιδιαιτέρως σοβαρές καθώς εκτιμάται ότι έχουν …ουρά και πως θα οδηγήσουν, στο βαθμό που εξιχνιαστούν επαρκώς και σε άλλα πρόσωπα ή φορείς που επαγγελματικά …συνεργάζονται ή σχετίζονται με άλλους τρόπους και διαδικασίες!

Πηγές με γνώση εκ των έσω, κρίνουν τις υποθέσεις, ως εξόχως σοβαρές και δεν αποκλείουν ότι με βάση τα ευρήματα που τυχόν προκύψουν, ενδεχομένως να ασκηθούν διώξεις και να ανοίξουν …τηλέφωνα, μέσω της άρσης του απορρήτου για σοβαρούς λόγους, προκειμένου να διερευνηθεί κατά πόσον υπάρχουν συνεργοί στις «παράνομες» – βάσει των καταγγελιών- πράξεις!


Η συστημική τράπεζα, η στήριξη της μετοχής και η δυσαρέσκεια των διεθνών οίκων…

Μου λένε οι πηγές μου από το εξωτερικό, ότι κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα, υπάρχει μια δυσαρέσκεια από μεγάλους διεθνείς επενδυτικούς οίκους, απέναντι σε συστημική τράπεζα, ως προς την στήριξη της μετοχής!!!

Σε απλά λόγια οι ξένοι μεγαλοεπενδυτές, εκ των κορυφαίων του κόσμου, που μετέχουν στο μετοχικό κεφάλαιο της τράπεζας, θεωρούν ότι η μετοχή για λόγους αδιευκρίνιστους έχει …εγκαταληφθεί και ότι οι ίδιοι εκτίθενται με την εμπιστοσύνη που επέδειξαν.

Αποδίδουν μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, ευθύνες σε εκείνους που μεσολάβησαν για να συμμετάσχουν στο φιλόδοξο project…


Οι 4 λόγοι που οι επενδυτές της τέχνης επέστρεψαν! Οι δημοπρασίες, τα ρεκόρ, οι ευκαιρίες αγοράς!

Είναι γεγονός που δεν αμφισβητείται, πως ξαφνικά κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα, μέσα από δημοπρασίες μεγάλων διεθνών και εγχώριων οίκων, βλέπουμε μια επενδυτική επιστροφή της ελληνικής τέχνης!!!

Μετά από ένα τέλμα περίπου 12 ετών, αίφνης η ελληνική τέχνη ξαναμπαίνει στο επενδυτικό παιχνίδι, ιδιωτικά κεφάλαια στρέφονται ξανά στα έργα τέχνης μεγάλων δημιουργών, κλασικών και σύγχρονων, όπως καταδεικνύεται άλλωστε πρώτα απ´ όλα από τα Greek sales, όπως αυτά του οίκου Bonhams στο Παρίσι, όπου μετά την δημοπρασία του Μαΐου η οποία πήγε πολύ καλά δεδομένων των συνθηκών της πανδημίας, είχαμε το μεγάλο μπαμ στην δημοπρασία του Νοεμβρίου!

Ξαφνικά το ενδιαφέρον εκτινάχθηκε στα ύψη, ο τζίρος πρωτοφανής, άγγιξε επίπεδα 12ετίας, προ κρίσης δηλαδή, ενώ σχεδόν υπήρξε sold out καθώς πουλήθηκε περίπου το 80% των έργων!!!

Είναι προφανές πως οι επενδυτές πρώτον, αντιλαμβάνονται ξανά την τέχνη και ειδικά την ζωγραφική και τα έργα σπουδαίων καλλιτεχνών και δημιουργών, ως επενδυτικό καταφύγιο, αντίστοιχο του χρυσού και των commodities που δεν πλήττονται ευθέως ούτε από οικονομικές κρίσεις, ούτε φυσικά από την αναζωπύρωση πληθωριστικών τάσεων και πιέσεων, όπως συμβαίνει παγκοσμίως την ώρα τούτη!

Δεύτερον, είναι λογικό μετά την έκρηξη των τιμών στα ακίνητα αλλά και σε καταναλωτικά προϊόντα, θα ακολουθούσε μοιραία και η άνοδος της τέχνης, οι τιμές της οποίας είχαν μείνει πολύ πίσω, τόσο σε απόλυτους αριθμούς, όσο και σε σχέση με τα επίπεδα τιμών διεθνών εικαστικών, που μέχρι πριν λίγα χρόνια έπιαναν τιμές αντίστοιχες με των δικών μας, και τώρα έχουν πάει 10,20 και 100 φορές πάνω!!!

Τρίτον, όποιος κυκλοφορεί στην πιάτσα και έχει αίσθηση της αγοράς συνειδητοποιεί ότι την ώρα τούτη λόγω της υπερβάλλουσας ζήτησης και της αίσθησης που επικρατεί ότι μπαίνουμε ως οικονομία σε τροχιά ραγδαίας ανάπτυξης, δεν μπορεί να βρει κανείς ούτε σκάφος, ούτε φουσκωτό για δείγμα, ούτε ρολόγια, ούτε καινούρια αυτοκίνητα!!!

Τέταρτον, η κατανάλωση που αφορά ένα υψηλό επίπεδο εισοδημάτων, έχει εκτιναχθεί, καθώς πέρα από τις προσδοκίες η αλήθεια είναι πως έχουν βγει πολλά λεφτά! Λεφτά από καράβια για τους εφοπλιστές, λεφτά από μπίζνες ιδιωτικές ή με το δημόσιο για επιχειρηματίες! Και το εύκολο χρήμα, μετά από χρόνια καταπίεσης και σφιχτής – περιοριστικής πολιτικής, εύκολα κατευθύνεται σε ακίνητα, σκάφη, ακριβά ρολόγια και τώρα έργα τέχνης!

Υπό το πρίσμα αυτό, μπορούμε με βεβαιότητα να πούμε όχι απλώς ότι η τέχνη επέστρεψε, αλλά κυρίως ότι «οι επενδυτές της τέχνης επέστρεψαν», αναζητώντας πέραν της αγάπης για το όμορφο και την εικαστική δημιουργία, επενδυτικές ευκαιρίες σε χαμηλές τιμές, με μεγάλη προοπτική ανόδου!

Και είναι γεγονός πως σταδιακά διαμορφώνονται νέα δεδομένα στην ελληνική αγορά της τέχνης, με πολύ αξιόλογες και σοβαρές δημοπρασίες να διαδέχονται η μία την άλλη!

Έτσι μετά την δημοπρασία των Bonhans στο Παρίσι στις 24 Νοεμβρίου με τα εντυπωσιακά αποτελέσματα, ακολουθεί στις 9 Δεκεμβρίου η δημοπρασία του οίκου Βέργος στην Αθηναΐδα, με νεοελληνική ζωγραφική, γλυπτική, ιστορικά και φιλελληνικά αντικείμενα, ενώ αμέσως μετά 10,11 και 12 Δεκεμβρίου θα πραγματοποιηθεί δημοπρασία περίπου 150 έργων (τα 50 βρίσκονται στον σχετικό κατάλογο) από τον οίκο Kapopoulos auctions στις εγκαταστάσεις της Kapopoulos fine arts στη Λεωφόρο Βάρης – Κορωπίου!


Η ποσοτική χαλάρωση, η Λαγκάρντ, οι διαρροές, τα επιδόματα και οι «παγωμένες» σχέσεις

Έπαιξε, υπό τη μορφή διαρροής, σε πολλά Μέσα Ενημέρωσης το Σαββατοκύριακο, ένας προβληματισμός κατά πόσον η Λαγκάρντ και γενικότερα η ΕΚΤ θα συνεχίσουν και μετά τον Μάρτιο το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης αγοράζοντας ελληνικά ομόλογα, διά των οποίων χρηματοδοτείται με φθηνό χρήμα η ελληνική οικονομία.

Και με αφορμή τις σκέψεις για τις κινήσεις Λαγκάρντ, δημοσιοποιείται και ένας προβληματισμός που σχετίζεται με παροχές και επιδόματα που εξήγγειλε η κυβέρνηση Μητσοτάκη, υπό την έννοια ότι τέτοιου τύπου παρεκκλίσεις από την δημοσιονομική προσαρμογή πρώτον, δημιουργούν προβλήματα στον προϋπολογισμό και δεύτερον, αποτρέπουν πιθανώς την Φρανκφούρτη από την ενίσχυση του προγράμματος αγοράς ελληνικών ομολόγων!

Για τους καλά μυημένους πάντως, πίσω από τις διαρροές αυτές και τους δημοσιογραφικούς προβληματισμούς, φαίνεται να κρύβεται η «απόσταση» που πλέον χωρίζει κυβέρνηση και Τράπεζα της Ελλάδος! Οι πληροφορίες λένε πως οι σχέσεις Κυρ. Μητσοτάκη – Ι. Στουρνάρα είναι πλέον πολύ «παγωμένες»…