Σε πλήρη πολιτική κινητοποίηση βρίσκεται το Μέγαρο Μαξίμου, με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να βλέπει τη φετινή ΔΕΘ ως την πιο κρίσιμη της διακυβέρνησής του και ως ευκαιρία δυναμικής επανεκκίνησης. Το κυβερνητικό επιτελείο θέλει να μετατρέψει την παρουσία του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη σε ορατό σημείο καμπής υπέρ της μεσαίας τάξης, μέσα από ένα πλέγμα στοχευμένων παροχών, έργων και κοινωνικής πολιτικής.

Το εθνικό σχέδιο μεταρρυθμίσεων που θα παρουσιάσει ο κ. Μητσοτάκης, δεν περιορίζεται στο παρόν. Όπως έχει επανειλημμένα τονίσει, στόχος είναι να αποδείξει στους πολίτες ότι η κυβέρνηση εργάζεται με ορίζοντα το 2027, επιδιώκοντας να κλείσει τη δεύτερη θητεία της με συνολικό θετικό αποτύπωμα.

Σηματοδότηση κοινωνικής επιστροφής με 1,5 δισ. ευρώ

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ύψος των παροχών που θα εξαγγελθούν από τη ΔΕΘ εκτιμάται ότι θα κινηθεί γύρω στο 1,5 δισ. ευρώ, με τις τελικές αποφάσεις να «κλειδώνουν» μετά τις 17 Αυγούστου, οπότε θα γίνει η τελική συνεδρίαση του οικονομικού επιτελείου. Τον σχεδιασμό «τρέχουν» ο Κωστής Χατζηδάκης και ο Κυριάκος Πιερρακάκης, σε απόλυτη συνεννόηση με τον Πρωθυπουργό.

Οι προτεραιότητες της κυβερνητικής ατζέντας παραμένουν:

  • Στοχευμένες φορολογικές ελαφρύνσεις
  • Αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις
  • Αποκατάσταση ασφαλιστικών αδικιών
  • Διανομή κοινωνικού μερίσματος

Ο Πρωθυπουργός επανέλαβε ότι η ανάπτυξη πρέπει να επιστρέφει στην κοινωνία και όχι να αποτυπώνεται μόνο σε στατιστικούς πίνακες.

Θεσμική σταθερότητα και διεθνής αξιοπιστία

Το οικονομικό μοντέλο παραμένει δημοσιονομικά πειθαρχημένο, χωρίς ελλείμματα αλλά με σαφή κοινωνικό προσανατολισμό. Παράλληλα, το Ταμείο Ανάκαμψης συνεχίζει να αποτελεί κινητήρια δύναμη έργων, που βελτιώνουν την καθημερινότητα:

  • Ανακαινίσεις νοσοκομείων
  • Ψηφιοποίηση υπηρεσιών
  • Περιβαλλοντικές παρεμβάσεις και κλιματική θωράκιση
  • Στήριξη παιδείας και έρευνας

Πυκνό πολιτικό πρόγραμμα – Σημαντικές πρωτοβουλίες

Στις αναρτήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη καταγράφονται και άμεσα υλοποιούμενες πρωτοβουλίες:

  • Δύο νέα θαλάσσια πάρκα, σε Ιόνιο και Νότιο Αιγαίο
  • Πρόγραμμα για τη λειψυδρία, με μελέτες και υλοποίηση
  • Πέντε άξονες για τις Ένοπλες Δυνάμεις, με νομοθετική εξειδίκευση
  • Νομοσχέδιο για τις τραπεζικές συναλλαγές και τα ΑΤΜ
  • Αναβάθμιση νοσοκομειακών υποδομών

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στο “Thessaly–Evros Pass”, που επιστρέφει ενισχυμένο, με 11.328 ψηφιακές κάρτες για τουριστική στήριξη στις πληγείσες περιοχές της Θεσσαλίας και του Έβρου, καλύπτοντας διαμονή, εστίαση και τοπικές μετακινήσεις.

Ασφάλεια στους δρόμους: Ο ΒΟΑΚ αλλάζει πρόσωπο

Ιδιαίτερη σημασία δίνεται στην οδική ασφάλεια, με άμεσες παρεμβάσεις στον Βόρειο Οδικό Άξονα Κρήτης (ΒΟΑΚ). Τα πρώτα έργα ξεκινούν:

  • Κολυμπάρι – Χανιά
  • Λινοπεράματα – ΧΥΤΑ Ηρακλείου

Περιλαμβάνουν λωρίδες ασφαλούς προσπέρασης, εσοχές εκτάκτου ανάγκης, φωτισμό και νέους κόμβους. Όπως σημείωσε ο Πρωθυπουργός, μέτρα που εφαρμόστηκαν στον άξονα Πάτρα–Πύργος οδήγησαν σε θεαματική μείωση των τροχαίων.

Μέχρι το τέλος του 2025, παρόμοιες παρεμβάσεις θα επεκταθούν σε πέντε ακόμη σημεία του ΒΟΑΚ, ενώ στο έργο εντάσσεται και η νέα γέφυρα στον ποταμό Κερίτη, που συνδέει τα Χανιά με τον Ομαλό.

Διαφωνίες για την Προανακριτική – Στρατηγική σύγκρουσης εντός Βουλής

Παράλληλα με τις κυβερνητικές εξαγγελίες, η εβδομάδα στη Βουλή θα είναι φορτισμένη. Την Τρίτη 29/7 και Τετάρτη 30/7, θα διεξαχθούν οι συζητήσεις για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής (πρόταση ΝΔ), καθώς και για τις δύο προανακριτικές που έχουν προτείνει ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ – Νέα Αριστερά.

Η Νέα Δημοκρατία δεν θα υπερψηφίσει καμία προανακριτική, επιμένοντας ότι δεν προκύπτει λόγος δίωξης, σύμφωνα με τη δικογραφία της ευρωπαϊκής εισαγγελίας. Ωστόσο, θα υποστηρίξει τη λύση της εξεταστικής, για να διερευνηθούν πολιτικές ευθύνες.

Με τη ΔΕΘ να πλησιάζει, το Μαξίμου ανεβάζει ταχύτητα. Στόχος του Κυριάκου Μητσοτάκη: να μετατρέψει τις επετειακές υποσχέσεις σε ουσιαστική πολιτική αφήγηση για την επόμενη μέρα της διακυβέρνησης.

Διαβάστε ακόμη: