Κλήσεις… από αέρος θα δέχονται σε λίγο καιρό οι οδηγοί οχημάτων, οι οποίο θα κινούνται υπό το άγρυπνο βλέμμα των drones της Τροχαίας σε κεντρικούς οδικούς άξονες.

Η απογείωση των πρώτων drones, που έχει η Ελληνική Αστυνομία, είναι θέμα ημερών. Θα αναλάβουν άμεσα υπηρεσία με σκοπό την άμεση μείωση των Τροχαίων ατυχημάτων.

Αποκάλυψη: Σηκώνει άμεσα τα drones η Τροχαία | NewsAuto.gr

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αρχηγός της ΕΛΑΣ, Αντιστράτηγος Μιχάλης Καραμαλάκης, έδωσε εντολή για την άμεση χρησιμοποίησή τους, τα οποία θα κινούνται με άκρα μυστικότητα σε βασικούς οδικούς άξονες στην Ελλάδα.

Θα πετάνε νύχτα-μέρα και θα καταγράφουν τις συμπεριφορές οδηγών, δίνοντας εικόνα στο κέντρο επιχειρήσεων της κάθε περιοχής, το οποίο με τη σειρά του θα κινητοποιεί τις επίγειες δυνάμεις.

Θα μπορούν να καταγράφουν την ταχύτητα του οχήματος, ενώ θα μπορούν και να καταγράψουν τις παραβάσεις των ΛΕΑ (Λωρίδες Έκτακτης Ανάγκης).

Κάποια από τα πρώτα θα τεθούν σε λειτουργία για να ελέγχουν την κίνηση στον ΒΟΑΚ (Βόρειο Οδικό Άξονα Κρήτης) και φυσικά τα φαινόμενα παραβατικότητας των οδηγών.

Ο Big Brother είναι εδώ: Κάμερες, ραντάρ, drones στην Ευρώπη 

Με τα drones να αποτελούν μέρος της καθημερινότητάς μας είναι θέμα χρόνου να χρησιμοποιηθούν και την ενίσχυση του επιχειρησιακού έργου της Τροχαίας.

Πριν από λίγα 24ώρα γίναμε μάρτυρες της αποδοτικότητάς του, μέσω ενός βίντεο που προέρχεται από την Πολωνία. Drones που καιροφυλαχτούσαν πάνω από αυτοκινητόδρομο, κατέγραφαν τους οδηγούς που αγνοούσαν την ειδική σήμανση και έθεταν σε κίνδυνο τους υπόλοιπους χρήστες του οδικού.

Στη συνέχεια ο χειριστής του drone έστελνε σήμα στους ανθρώπους της τροχαίας που είχαν στήσει μπλόκο λίγα μέτρα πιο κάτω, για να ακολουθήσει η επιβολή του προστίμου.

Πολλά στα μη επανδρωμένα αεροσκάφη με ενσωματωμένη κάμερα ποντάρει και η Ισπανική Πολιτοφυλακή “Guardi Civil” που πριν από λίγους μήνες χρησιμοποίησε πιλοτικά drones για την παρακολούθηση διαφόρων τμημάτων σε δύο αυτοκινητοδρόμους.

Πριν από λίγες μέρες, αντίστοιχα ραντάρ τοποθετήθηκαν και σε άλλες γαλλικές πόλεις όπως είναι και οι Νις, Λυών και Βόνη. Το πρόγραμμα συνεχίζεται να βρίσκεται σε πιλοτικό στάδιο, αλλά το αργότερο από τις αρχές του 2023 θα… αρχίσει να προκαλεί πονοκεφάλους στο οδηγούς.

Σημειώνεται πως για τον μετριασμό του φαινομένου λαμβάνονται, σε πανευρωπαϊκό επίπεδο και άλλα μέτρα, όπως είναι τα ηλεκτρικά, η τοποθέτηση ασφάλτου χαμηλής στάθμης θορύβου και η προώθηση της ενεργητικής μετακίνησης (π.χ. περπάτημα και ποδηλασία).