Εν όψει της ορκωμοσίας του Τζο Μπάιντεν, τα μέτρα ασφαλείας ενισχύονται συνεχώς, υπό το φόβο νέων επεισοδίων. Από το Σάββατο και για τις επόμενες ημέρες θα βρίσκονται στην Ουάσιγκτον 25.000 άνδρες της Εθνικής Φρουράς. Η πόλη έχει μετατραπεί σε μια τεράστια πράσινη ζώνη που θυμίζει στρατόπεδο και ήδη ισχύουν πρωτοφανείς απαγορεύσεις κυκλοφορίας των οχημάτων αλλά και των πεζών.

Θα κλείσουν οι γέφυρες της Βιρτζίνια που οδηγούν στην Ουάσιγκτον, 13 στάσεις του μετρό καταργούνται προσωρινά, ενώ το τεράστιο εθνικό πάρκο National Mall, αυτό που στις ορκωμοσίες να πλημμύριζε από κόσμο έχει ήδη σφραγιστεί με τεράστιους φράχτες.

To FBI ανακοίνωσε ότι έχει πληροφορίες για ένοπλες διαδηλώσεις στην πρωτεύουσα από σήμερα και σε όλες τις 50 πολιτείες τις επόμενες ημέρες. Το Μίσιγκαν, η Βιρτζίνια, το Ουισκόνσιν, η Πενσιλβάνια και η Ουάσιγκτον είναι μεταξύ των πολιτειών που έχουν κινητοποιήσει τις Εθνοφρουρές τους για να ενισχύσουν την ασφάλεια, ενώ το Τέξας αποφάσισε να κλείσει το Καπιτώλιό του από σήμερα έως τις 20 Ιανουαρίου.

Ο Στιβ ΜακΚρόου, ο διευθυντής του υπουργείου Δημοσίας Τάξης του Τέξας, δήλωσε σε μια ανακοίνωση του πως οι υπηρεσίες πληροφοριών αναφέρουν πως «βίαιοι εξτρεμιστές» ενδέχεται να επιδιώξουν να εκμεταλλευτούν τις σχεδιαζόμενες ένοπλες διαμαρτυρίες στο Όστιν για να «διαπράξουν εγκληματικές ενέργειες».

Οι αρχές έχουν ζητήσει επισήμως από εταιρείες ενοικιάσεως αυτοκινήτων και λεωφορείων να ενημερώνουν για την έλευση εξτρεμιστικών στοιχείων, ενώ η Υπηρεσία Ασφαλείας Πτήσεων, σε συνεργασία με το FBI, έχει ήδη εντοπίσει εκατοντάδες ύποπτους επιβάτες που επιθυμούν να έρθουν στην πρωτεύουσα με τα όπλα τους.

Ειδικοί υποστηρίζουν ότι οι πρωτεύουσες των αμφίρροπων πολιτειών όπως του Ουισκόνσιν, του Μίσιγκαν, της Πενσιλβάνια και της Αριζόνα βρίσκεται μεταξύ εκείνων που διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο για την εκδήλωση βίαιων επεισοδίων.

Την ευθύνη του συντονισμού της τεράστιας επιχείρησης και των δεκάδων υπηρεσιών ασφαλείας που εμπλέκονται μαζί με το Πεντάγωνο και τις μυστικές υπηρεσίες ανέλαβε πριν από λίγες ώρες, κατόπιν εντολής του Τζο Μπάιντεν, η Λίσα Μονακό, που ήταν σύμβουλος Εσωτερικής Ασφαλείας του Μπαράκ Ομπάμα.

Δείτε περισσότερα για την ορκωμοσία Μπάιντεν εδώ.