Η επικεφαλής του ΔΟΜ (Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης) προειδοποίησε ότι οι υποδομές της Συρίας δεν έχουν την ικανότητα να υποδεχτούν μια μαζική επιστροφή των προσφύγων στη Συρία ενώ κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να επανεξετάσει τις κυρώσεις που επέβαλε στη Συρία.

«Πιστεύουμε ότι η επιστροφή εκατομμυρίων ανθρώπων θα προκαλέσει σύγκρουση σε μια ήδη εύθραυστη κοινωνία», εκτίμησε η Πόουπ στη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων από τη Γενεύη, έπειτα από επίσκεψη που πραγματοποίησε στη Συρία«Δεν προωθούμε μεγάλης κλίμακας επιστροφές. Ειλικρινά, οι κοινότητες δεν είναι έτοιμες να απορροφήσουν τους εκτοπισμένους», πρόσθεσε.

Παράλληλα η γενική διευθύντρια του ΔΟΜ ζήτησε από τη διεθνή κοινότητα να «αναθεωρήσει» τις κυρώσεις που έχει επιβάλει στη Συρία προκειμένου να επιτραπεί η ανοικοδόμηση και η ανάπτυξη της χώρας, τονίζοντας ότι οι γυναίκες είναι «απολύτως απαραίτητες» σε αυτή τη διαδικασία.

«Θα χρειαστούμε εξαιρέσεις στις κυρώσεις για να στηρίξουμε τις προσπάθειες ανάπτυξης και ανοικοδόμησης», εκτίμησε.

Η Πόουπ υπογράμμισε ότι οι κάτοικοι της Συρίας εξαρτώνται «πολύ από το ρευστό: υπάρχει μια αγορά όπου γίνεται ανταλλαγή προϊόντων, οι μισθοί που λαμβάνουν οι άνθρωποι για την εργασία τους είναι εξαιρετικά χαμηλοί και συχνά δεν επαρκούν για να απαντήσουν στις πιο βασικές τους ανάγκες».

«Μπορούμε λοιπόν να παρατηρήσουμε ότι οι κυρώσεις έχουν σημαντικές επιπτώσεις στο σύνολο της χώρας, κυρίως για τον πιο ευάλωτο πληθυσμό», εξήγησε.

Προκειμένου να αλλάξει η κατάσταση θα πρέπει «να επανεξετάσουμε τις κυρώσεις», κάποιες από τις οποίες αφορούν και μέλη της μεταβατικής κυβέρνησης της Συρίας, και «θα είναι απαραίτητο να φροντίσουμε η διεθνής κοινότητα να είναι σε θέση να συνεργαστεί αποτελεσματικά μαζί τους», σημείωσε η Πόουπ.

Η θέση των γυναικών

Παράλληλα η Πόουπ τόνισε ότι οι γυναίκες είναι «απολύτως απαραίτητες» για την ανοικοδόμηση της Συρίας και ζήτησε από τις νέες αρχές να τους δώσουν «θέση στη νέα κοινωνία».

«Με τους άλλους εταίρους μας στον ΟΗΕ ζητάμε επίμονα από τη μεταβατική κυβέρνηση να συνεχίσει να ενισχύει την ισχύ της δράσης των γυναικών, διότι αυτές θα διαδραματίσουν απολύτως απαραίτητο ρόλο στην ανοικοδόμηση της χώρας», υπογράμμισε η γενική διευθύντρια του ΔΟΜ.

Η Συρία βρίσκεται σε μια κατάσταση στην οποία «χρειαζόμαστε όλος ο κόσμος να εργαστεί υπέρ της σταθερότητας, όλος ο κόσμος να αποτελέσει μέρος της λύσης και οι γυναίκες θα είναι ζωτικό στοιχείο αυτής της λύσης: είναι λοιπόν σημαντικό να έχουν τα μέσα να το πράξουν», εξήγησε.

Χθες Πέμπτη πραγματοποιήθηκε στη Δαμασκό διαδήλωση με τη συμμετοχή εκατοντάδων ανθρώπων που ζητούσαν δημοκρατία και τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των γυναικών.

Οι νέες αρχές, υπό την ακραία ισλαμιστική οργάνωση Χάγιατ Ταχρίρ αλ Σαμ (HTS), πρώην συριακός βραχίονας της αλ Κάιντα, δηλώνουν ότι θα σεβαστούν τις ελευθερίες των Σύρων και έχουν δεσμευθεί να «εγγυηθούν τα δικαιώματα όλων». Ωστόσο πολλοί είναι αυτοί που ανησυχούν με δεδομένο τον ισλαμιστικό προσανατολισμό τους.

Η HTS ισχυρίζεται ότι έχει διαρρήξει τους δεσμούς της με τους τζιχαντιστές.

Πολιτικός αξιωματούχος των νέων συριακών αρχών, ο Ομπάιντα Αρναούτ, προκάλεσε έντονες αντιδράσεις πριν μερικές ημέρες όταν δήλωσε ότι είναι «πρώιμο οι γυναίκες να εκπροσωπούνται σε υπουργικές ή κοινοβουλευτικές θέσεις».

 

Διαβάστε ακόμη