Σε μπαράζ συλλήψεων έχει προχωρήσει το Ιράν στο πλαίσιο των ερευνών για το χτύπημα στον ξενώνα που φιλοξενούταν ο ηγέτης της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια και που είχε ως συνέπεια τον θάνατο του.

Η εξειδικευμένη μονάδα πληροφοριών του Σώματος των Φρουρών της Επανάστασης για την κατασκοπεία ανέλαβε την έρευνα και καταδιώκει υπόπτους που ελπίζει ότι θα την οδηγήσουν σε μέλη της ομάδας δολοφόνων που σχεδίασαν, βοήθησαν και πραγματοποίησαν τη δολοφονία του Χανίγια, σύμφωνα με δύο Ιρανούς αξιωματούχους.

Η είδηση ​​των σαρωτικών συλλήψεων ήρθε μετά την ανακοίνωση των Φρουρών της Επανάστασης σε ανακοίνωσή τους ότι «το εύρος και οι λεπτομέρειες αυτού του περιστατικού βρίσκονται υπό διερεύνηση και θα ανακοινωθούν σε εύθετο χρόνο».

Ανάμεσα στους 24 συλληφθέντες, σύμφωνα με τους NYT, είναι ανώτεροι αξιωματικοί των μυστικών υπηρεσιών, στρατιωτικοί και προσωπικό, που απασχολείται στον ξενώνα των Φρουρών της Επανάστασης.

Οι Ιρανοί πιστεύουν ότι ένα τεράστιο κενό στην ασφάλειά κατέστησε δυνατή την δολοφονία του Χανίγια στην Τεχεράνη σε μία μέρα που επικρατούσαν αυξημένα μέτρα ασφαλείας, λόγω της ορκωμοσίας του νέου προέδρου της χώρας.

Η Telegraph μετέδωσε νωρίτερα ότι η Μοσάντ επιστράτευσε Ιρανούς πράκτορες για να τοποθετήσουν εκρηκτικά στον ξενώνα και στη συνέχεια να τον πυροδοτήσουν εξ αποστάσεως, αλλά ένας αξιωματούχος της Χαμάς δήλωσε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Al-Araby Al Jadeed ότι το χτύπημα έγινε από αέρος.

Η ένταση και το εύρος της έρευνας των Φρουρών αποκαλύπτουν τον βαθμό στον οποίο η δολοφονία έχει συγκλονίσει και ταράζει την ηγεσία της χώρας.

Οι Ιρανοί πάντως είναι αποφασισμένοι να τιμωρήσουν τους υπαίτιους, καθώς το χτύπημα, όπως σχολιάζουν οι NYT, δεν ήταν μόνο μια καταστροφική κατάρρευση της ασφάλειας, ούτε μόνο μια αποτυχία προστασίας ενός βασικού συμμάχου, ούτε δείχνει μόνο την αδυναμία περιορισμού της διείσδυσης της Μοσάντ, ούτε είναι μόνο ένα ταπεινωτικό πλήγμα για τη φήμη του Ιράν. Ήταν όλα αυτά μαζί.

«Η αντίληψη ότι το Ιράν δεν μπορεί να προστατεύσει ούτε την πατρίδα του ούτε τους βασικούς συμμάχους του θα μπορούσε να αποβεί μοιραία για το ιρανικό καθεστώς, διότι ουσιαστικά σηματοδοτεί στους εχθρούς του ότι αν δεν μπορούν να ανατρέψουν την Ισλαμική Δημοκρατία, μπορούν να την αποκεφαλίσουν», δήλωσε ο Ali Vaez, επικεφαλής για το Ιράν στο International Crisis Group.

Διαβάστε ακόμη: