Στο ακροατήριο του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου παραπέμπονται να δικαστούν οι 12 κατηγορούμενοι για τη δολοφονική επίθεση που στοίχισε τη ζωή στον 19χρονο Άλκη Καμπανό σύμφωνα με βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης.

Κάνοντας δεκτή την εισαγγελική πρόταση, οι κατηγορούμενοι παραπέμπονται για τις εξής πράξεις:

  • άπαντες για ανθρωποκτονία με δόλο, τετελεσμένη (στην περίπτωση του Άλκη) και σε απόπειρα (στην περίπτωση του πρώτου τραυματισμένου νεαρού), από κοινού,
  • ένας εξ αυτών για απόπειρα ανθρωποκτονίας στην περίπτωση του δεύτερου τραυματισμένου νεαρού, και οι υπόλοιποι 11 ως απλοί συνεργοί στην συγκεκριμένη πράξη,
  • άπαντες για επίθεση και κατοχή αντικειμένων που μπορούν να προκαλέσουν σωματικές βλάβες, με τις επιβαρυντικές διατάξεις του Αθλητικού Νόμου, όπως επίσης για παράνομη οπλοφορία και οπλοχρησία.

Δολοφονία Άλκη Καμπανού: Στη φυλακή παραμένουν οι 12 κατηγορούμενοι

Παράλληλα, όπως είχε ζητηθεί στην εισαγγελική πρόταση, το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών αποφάσισε και την παράταση του χρόνου κράτησης των 12 κατηγορουμένων για άλλους 6 μήνες καθώς το εξάμηνο της προσωρινής τους κράτησης συμπληρωνόταν αρχές Αυγούστου.

Δολοφονία Άλκη Καμπανού: Το χρονικό

Ξετυλίγοντας το «κουβάρι» των γεγονότων, η εισαγγελική πρόταση ξεκινάει από το βράδυ της 31ης Ιανουαρίου, σε σύνδεσμο οπαδών στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, όπου βρίσκονταν και σταδιακά άρχισαν να καταφθάνουν οι περισσότεροι εκ των των κατηγορούμενων.

Όπως αναφέρεται στην πρόταση, είχε προηγηθεί νωρίτερα στην περιοχή του Ωραιοκάστρου Θεσσαλονίκης οπαδικό επεισόδιο σε βάρος «ομοϊδεατών» των συγκεντρωμένων στον σύνδεσμο. Όταν έγινε γνωστό αυτό, προτάθηκε από τρεις να γίνει οργανωμένη επίθεση και γι’ αυτόν τον λόγο ακολούθησαν τηλεφωνήματα και- μεταξύ αυτών- σε άγνωστο που κλήθηκε να μεταβεί στη Χαριλάου, απ’ όπου τους ενημέρωσε ότι στην περιοχή βρίσκονται διάσπαρτα κάποια, λίγα, άτομα.

Αφού αποφασίστηκε η μετάβασή τους στο σημείο «για τη συμφωνηθείσα επίθεση», οι 12 κατηγορούμενοι επιβιβάστηκαν σε τρία αυτοκίνητα (περιγράφεται η ακριβής θέση καθενός εντός των οχημάτων), με την αναχώρησή τους να γίνεται μεταξύ 11:30 και 11:50 μ.μ..

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην εισαγγελική πρόταση, όλοι έφεραν όπλα, όπως μαχαίρια, λοστούς, μεταλλικούς σωλήνες, γκλοπ, ένα δρεπάνι κι ένα μαχαίρι τύπου karambit, είχαν καλυμμένα τα χαρακτηριστικά τους με μάσκες, λαιμουδιέρες, κουκούλες, σκούφους και κράνη, ενώ κάποιοι άφησαν τα κινητά τους τηλέφωνα στον σύνδεσμο για να μην καταστεί εφικτός ο εντοπισμός τους και κάποιοι άλλοι τα απενεργοποίησαν καθ’ οδόν.

Δεκαεπτά λεπτά μετά τα μεσάνυχτα της 1ης Φεβρουαρίου, οι δράστες εντοπίζουν τον 19χρονο Άλκη και άλλα τέσσερα άτομα, που εκείνη την ώρα βρίσκονταν στα σκαλιά πολυκατοικίας επί της οδού Θ. Γαζή 18, όπου συζητούσαν.

Έχοντας ακινητοποιήσει τα οχήματά τους στη μέση του δρόμου, κάποιοι πλησίασαν τα ανυποψίαστα θύματα, απευθύνοντάς τους την ερώτηση: «τι ομάδα είστε;».

Όταν εκείνοι απάντησαν, και χωρίς να προηγηθεί οποιαδήποτε λεκτική αντιπαράθεση, οι κατηγορούμενοι, σύμφωνα με την εισαγγελική πρόταση, έχοντας βγει ο ένας μετά τον άλλο από τα οχήματα, άρχισαν να τους επιτίθενται αιφνιδιαστικά, βιαιοπραγώντας και χτυπώντας τους με σφοδρότητα με τα όπλα που έφεραν πάνω τους, με γροθιές και λακτίσματα.

Οι πέντε νεαροί οπαδοί προσπάθησαν να τρέξουν για να ξεφύγουν και μόνο δύο εξ αυτών τα κατάφεραν.

Ένας τρίτος, επιχειρώντας να ξεφύγει, κάτι που εν τέλει κατάφερε, δέχθηκε χτύπημα με δρεπάνι, το οποίο τού προκάλεσε βαθύ θλαστικό τραύμα και προκλήθηκε αιμορραγία. Από τη μανία των δραστών, όπως αναφέρει η εισαγγελέας, δεν ξέφυγαν ο Άλκης κι ένας ακόμη νεαρός, που για πάνω από ένα λεπτό δέχονταν συνεχόμενα χτυπήματα.

«Ο Άλκης ήταν αρχικά όρθιος πάνω στα σκαλιά της πολυκατοικίας και από τα χτυπήματα, από τα στειλιάρια, τους λοστούς, τα γκλομπ και τις γροθιές έπεσε στο πεζοδρόμιο δίπλα στα σκαλιά… Στο σημείο αυτό, οι κατηγορούμενοι τού κατάφεραν τα επανειλημμένα και σφοδρά πλήγματα με τα μαχαίρια και το δρεπάνι, τα οποία τού προκάλεσαν ακατάσχετη αιμορραγία, όπως επίσης με λακτίσματα», αναφέρεται στην εισαγγελική πρόταση, με τον άτυχο 19χρονο να τους εκλιπαρεί να σταματήσουν, φωνάζοντας: «Μη με βαράτε άλλο» και «Βοήθεια, δεν μπορώ πονάω».

Οι δράστες σταμάτησαν μόνο όταν αντιλήφθηκαν οκτώ άτομα να τους πλησιάζουν, κρατώντας αντικείμενα, οπότε επέστρεψαν στα αυτοκίνητά τους και εξαφανίστηκαν, επιστρέφοντας είτε στον παραπάνω σύνδεσμο είτε στα σπίτια τους.

Ο θάνατος του Άλκη Καμπανού επήλθε στις 12.20 μετά τα μεσάνυχτα, και, σύμφωνα με τα ιατροδικαστικά ευρήματα, αποδόθηκε στον συνδυασμό των θανατηφόρων κακώσεων στα κάτω άκρα (αιμορραγούσε ακατάσχετα από το πόδι) και τις κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις.

Ο τραυματισμένος νεαρός, ο οποίος προσπάθησε να βοηθήσει τον 19χρονο, υπέστη 12 τραύματα (επτά στα πόδια, ένα στον θώρακα και τέσσερα στο κεφάλι), ενώ ο θάνατός του αποτράπηκε λόγω της γερής του κράσης και της έγκαιρης διακομιδής στο νοσοκομείου, όπου υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση, όπως περιγράφεται στην πρόταση.