Οι Ρώσοι παραγωγοί του εμβολίου Sputnik-V κατά του κορονοϊού ανακοίνωσαν σήμερα ότι έχουν υποβάλει αίτηση για την έγκριση του εμβολίου μιας δόσης Sputnik-Light και πως οι κλινικές δοκιμές του εμβολίου έχουν ήδη ξεκινήσει στην Ρωσία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και στην Γκάνα.

Το εμβόλιο Sputnik-light δεν αναμένεται να είναι τόσο αποτελεσματικό όσο το πρωτότυπο εμβόλιο Sputnik-V, δήλωσε ο Αρσέν Κουμπατάγεφ από το Ρωσικό Ταμείο Άμεσων Επενδύσεων (RDIF), που προωθεί το ρωσικό εμβόλιο στο εξωτερικό. Ωστόσο, οι προοπτικές είναι «αισιόδοξες», είπε. Το RDIF είχε προτείνει στο παρελθόν την εκδοχή του εμβολίου μιας δόσης Sputnik V που θα μπορούσε να είναι μια «προσωρινή» λύση για τις χώρες που παρουσιάζουν υψηλά ποσοστά λοιμώξεων ώστε να προχωρήσουν περισσότερο οι εμβολιασμοί. Το Sputnik-Light έχει ήδη δοκιμασθεί σε μικρότερης κλίμακας κλινικές δοκιμές της πρώτης και δεύτερης φάσης, δήλωσε ο Κουμπατάγεφ, προσθέτοντας ότι έχει υποβληθεί αίτηση για έγκριση του εμβολίου βάσει των αποτελεσμάτων αυτών των δοκιμών. «Παράλληλα, έχουμε ήδη ξεκινήσει σε διεθνές επίπεδο τις κλινικές δοκιμές της τρίτης φάσης», οι οποίες θα δείξουν την αποτελεσματικότητά του, δήλωσε ο ίδιος.

Το ρωσικό εμβόλιο δύο δόσεων Sputnik V έχει δείξει αποτελεσματικότητα 91,6% με βάση τα αποτελέσματα της τρίτης φάσης των κλινικών δοκιμών, τα οποία δημοσιεύτηκαν στο διεθνές ιατρικό περιοδικό The Lancet στις αρχές Φεβρουαρίου. Περίπου 2.000 άνθρωποι έχουν κάνει το εμβόλιο Sputnik-Light, που περιλαμβάνει την μία από τις δύο δόσεις του εμβολίου Sputnik-V, κάθε δόση του οποίου βασίζεται σε διαφορετικό ιικό φορέα αδενοϊού, κάτι που κάνει το Sputnik-V κατάλληλο. Ο Κουμπατάγεφ δήλωσε ότι αναμένει να λάβουν μέρος στις κλινικές δοκιμές του εν λόγω εμβολίου συνολικά 7.000 άτομα. Ενδιάμεσα αποτελέσματα σχετικά με την αποτελεσματικότητα του Sputnik -Light αναμένονται τον Ιούνιο.

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Radar.gr.