Ισχυρή ανάπτυξη της τάξεως του 3,6% βλέπει το ΔΝΤ για την ελληνική οικονομία, παρά τις επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία, ενώ αναμένει ότι η ενεργειακή κρίση θα ανεβάσει τον πληθωρισμό στο 6,1% το 2022.

Τόσο η ανάπτυξη όσο και ο πληθωρισμός αναμένεται να επιβραδυνθούν το 2023, φτάνοντας στο 2,6% και 1,2%, αντίστοιχα, αναφέρει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Σύμφωνα με την έκθεση του ΔΝΤ, το δημόσιο χρέος βρίσκεται σε πτωτική τροχιά και οι κίνδυνοι δείχνουν διαχειρίσιμοι. Πέρυσι η κατάσταση ήταν μετρίως πιο αδύναμη σε σχέση με τα θεμελιώδη μεγέθη και τις επιθυμητές πολιτικές.

Όπως σημειώνει, η ελληνική οικονομία ανέκαμψε δυναμικά από τη σοβαρή ύφεση που προκλήθηκε λόγω της COVID-19, με την παραγωγή να επανέρχεται στα προπανδημικά επίπεδα το 2021.

Παρά το δύσκολο περιβάλλον, οι μεταρρυθμίσεις σημείωσαν πρόοδο σε διάφορους τομείς, όπως η ψηφιοποίηση, η ιδιωτικοποίηση, η βελτίωση του μείγματος δημοσιονομικής πολιτικής και η επισκευή των τραπεζικών ισολογισμών.

Οι διευθυντές του ΔΝΤ συμφώνησαν ότι η δημοσιονομική πολιτική θα πρέπει να παραμείνει διευκολυντική αλλά καλά στοχευμένη το 2022 προτού επιστρέψει σε μια σταδιακή και φιλική προς την ανάπτυξη σύσφιξη με διατηρήσιμα πρωτογενή πλεονάσματα. Συνέστησαν να αντικατασταθούν οι γενικές επιδοτήσεις για τις υψηλές τιμές ενέργειας με στοχευμένη υποστήριξη σε ευάλωτες ομάδες.

Επίσης επαίνεσαν τις αρχές για την ταχεία μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων στις μεγάλες τράπεζες και για τη δέσμευσή τους να αντιμετωπίσουν τις υπόλοιπες προκλήσεις για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας. Τόνισαν ότι περαιτέρω πρόοδος στη μείωση του προβληματικού χρέους θα πρέπει να προέλθει από την εφαρμογή του νέου νόμου περί αφερεγγυότητας, τη βελτίωση της διαχείρισης του πιστωτικού κινδύνου των τραπεζών και την ανάπτυξη βιώσιμων μακροπρόθεσμων αναδιαρθρώσεων.

Παράλληλα, συνέστησαν την ενίσχυση των κεφαλαιακών αποθεμάτων ασφαλείας και της ποιότητας του κεφαλαίου, την αποκατάσταση υγιών παραγόντων κερδοφορίας, την αντιμετώπιση μεσοπρόθεσμων προκλήσεων χρηματοδότησης και την προσαρμογή των επιχειρηματικών μοντέλων.

Το Ταμείο αναφέρει ότι το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας είναι ευκαιρία για την ενίσχυση των μεταρρυθμιστικών επιτευγμάτων, την αντιμετώπιση των υπολειπόμενων διαρθρωτικών σημείων συμφόρησης, μεταξύ άλλων στην αγορά εργασίας, την ενίσχυση της αναπτυξιακής δυναμικής της χώρας, την αναβάθμιση της αγοράς εργασίας και την πράσινη μετάβαση.