Η διεθνής οικονομία καλείται να περάσει ακόμη μία δύσκολη περίοδο, ύστερα από τη χαλάρωση των μέτρων κατά της πανδημίας του κορωνοϊού.

Οι κίνδυνοι έπειτα από τη ρωσική εισβολή υπονομεύουν τη γενικότερη πορεία ανάκαμψης, σύμφωνα με σημερινές (14/04) εκτιμήσεις της κ. Γκεοργκίεβα.

«Το Ταμείο άσκησε πίεση και επιρροή στις κεντρικές τράπεζες να δράσουν αποφασιστικά, με σκοπό να αποφευχθεί εγκαίρως η «εκρηκτική» αύξηση του πληθωρισμού, ενώ προτίθεται να αναθεωρήσει επί τα χείρω τις προβλέψεις για τον παγκόσμιο ρυθμό ανάπτυξης τόσο για εφέτος, όσο και για την επόμενη χρονιά», υπογράμμισε.

Αναμένεται χαμηλότερος –από τον προσδοκώμενο– ρυθμός ανάπτυξης για τα 143 από τα 190 μέλη, ενώ ολόκληρη η ομάδα των κρατών εκείνων, συνεισφέρει στο 86% του παγκοσμίου ΑΕΠ.

Στις χώρες που πρόκειται να γνωρίσουν μείωση, συμπεριλαμβάνονται όσες εξάγουν τρόφιμα και καύσιμα στην Αφρική, τη Μέση Ανατολή, την Ασία και την Ευρώπη.

«Η πολεμική σύγκρουση προκαλεί τριγμούς σε ολόκληρη την υφήλιο, όπερ σημαίνει πως καλούμαστε να διαχειριστούμε μία κρίση εν μέσω άλλης», τόνισε η εκτελεστική Διευθύντρια του ΔΝΤ.

Παρά το γεγονός ότι η αύξηση των τιμών σε ενεργειακές προμήθειες (πετρέλαιο, φυσικό αέριο και άλλες) και μεταλλεύματα δυνητικά θα λειτουργούσαν ευεργετικά για τις αντίστοιχες εταιρείες, τα κέρδη δε φθάνουν για να αντισταθμισθεί η ευρύτερη επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία.