Σε υποβάθμιση των εκτιμήσεών του για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας κατά μία ποσοστιαία βαθμίδα προχώρησε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, αναμένοντας πλέον αύξηση του ΑΕΠ κατά 3,5% το 2022. Οι ισχυρότερη και πιο επίμονη αύξηση του ενεργειακού κόστους αναμένεται να ανεβάσει τον πληθωρισμό στο 4,5% φέτος.
Ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας με ρυθμό 3,5% προβλέπει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, μετά από την επισκόπηση που διενήργησε για να συντάξει την έκθεση του άρθρου 4 για την Ελλάδα. Τα βασικά συμπεράσματά της επισκόπησης αυτής περιλαμβάνονται σε δήλωση συμπερασμάτων της αποστολής του Ταμείου που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, ενώ τα ευρήματα αναλύθηκαν και σε ενημέρωση Τύπου από τον επικεφαλής του κλιμακίου του ΔΝΤ για την Ελλάδα Ντένις Μπότμαν.
Κατά το ΔΝΤ, η ελληνική οικονομία ανέκαμψε ισχυρά από τη σοβαρή ύφεση που προκλήθηκε από την πανδημία το 2020, καθώς η παραγωγή επέστρεψε στο προ πανδημίας επίπεδα το 2021, αντανακλώντας μια ταχύτερη από την αναμενόμενη ανάκαμψη του τουρισμού, μια αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης και πιο ισχυρές ιδιωτικές επενδύσεις.
«Η ισχυρή δημοσιονομική ανταπόκριση, η διευκολυντική νομισματική πολιτική και η σημαντική στήριξη της ΕΕ ήταν καθοριστικής σημασίας για την προώθηση της ανάκαμψης», τονίζεται στην έκθεση.
Σύμφωνα με την έκθεση, έχει σημειωθεί αξιέπαινη πρόοδος στην αντιμετώπιση των κληροδοτημάτων της κρίσης παρά το δύσκολο περιβάλλον. Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια μειώθηκαν απότομα στο πλαίσιο του προγράμματος «Ηρακλής» και η ρευστότητα του τραπεζικού συστήματος βελτιώθηκε σημαντικά. Η ανεργία μειώνεται σταθερά. Οι μεταρρυθμίσεις σημείωσαν πρόοδο σε διάφορους τομείς, όπως η ψηφιοποίηση, η ιδιωτικοποιήσεις και η βελτίωση του μείγματος δημοσιονομικής πολιτικής.
«Οι αρχές ολοκληρώνουν την πρόωρη πληρωμή όλων των εκκρεμών πιστώσεων του ΔΝΤ (1,8 δισ. ευρώ), γεγονός που θα μειώσει περαιτέρω τις ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας», υπογραμμίζεται στην έκθεση.
Οι επιπτώσεις του πολέμου
Το ΔΝΤ αναφέρει πως η ανάπτυξη αναμένεται να παραμείνει ισχυρή παρά τις αρνητικές επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία και τον υψηλό πληθωρισμό.
«Παρά τις σημαντικές εισαγωγές ενέργειας από τη Ρωσία, οι άλλες άμεσες εμπορικές και οικονομικές συσχετίσεις με τη Ρωσία και την Ουκρανία είναι περιορισμένες», σημειώνεται στην έκθεση, ωστόσο προστίθεται πως η αυξημένη αποστροφή κινδύνου και η ασθενέστερη εμπιστοσύνη των καταναλωτών αναμένεται να καθυστερήσουν τις επενδύσεις και να μειώσουν την ανάκαμψη του τουρισμού.
«Όλοι μαζί, αυτοί οι παράγοντες αναμένεται να μειώσουν την ανάπτυξη φέτος κατά μια πλήρη ποσοστιαία μονάδα στο 3,5%. Η ισχυρότερη και πιο επίμονη αύξηση των τιμών της ενέργειας αναμένεται να ωθήσει τον μέσο πληθωρισμό στο 4,5% το 2022, προτού σταθεροποιηθεί στο 1,9% μεσοπρόθεσμα», τονίζει το ΔΝΤ.
Το Ταμείο αναφέρει πως οι αβεβαιότητες και οι καθοδικοί κίνδυνοι συνεχίζουν να «θολώνουν τις προοπτικές». Όπως τονίζεται, ο πόλεμος στην Ουκρανία θα μπορούσε να προκαλέσει ελλείψεις στην ενέργεια και να προσθέσει ισχυρότερες από τις αναμενόμενες πιέσεις στον εγχώριο πληθωρισμό, τον τουρισμό και να αυξήσει την αποστροφή του κινδύνου, προκαλώντας ταχύτερη σύσφιξη των παγκόσμιων χρηματοοικονομικών συνθηκών.
«Ενώ η συνεχιζόμενη υποστηρικτική στάση της ΕΚΤ είναι θετικός παράγοντας, οι πιέσεις στις δαπάνες και οι φορολογικές περικοπές θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο τη μεσοπρόθεσμη πορεία δημοσιονομικής προσαρμογής, αυξάνοντας το δημόσιο χρέος και διευρύνοντας τα spreads», επισημαίνει το ΔΝΤ.