Αν έπρεπε κάποιοι να επιλέξουν πού θα τοποθετήσουν τα χρήματά τους, καλό θα ήταν να στραφούν σε μη παραδοσιακές και συμβατικές επενδύσεις, αλλά σε κάποιες εναλλακτικές, που κρύβουν και ένα πάθος συλλεκτικό ενίοτε. Και ιδού ο λόγος: κατά 29% αυξήθηκαν το 2022 οι τιμές στην αγορά έργων τέχνης κατά μέσο όρο, δίνοντας τις καλύτερες αποδόσεις ανάμεσα στις λεγόμενες επενδύσεις με γνώμονα την πολυτέλεια. Σύμφωνα με τα στοιχεία από τη φετινή έκδοση της έκθεσης για τον παγκόσμιο πλούτο της εταιρείας Knight Frank, στη δεύτερη θέση των αποδόσεων βρέθηκαν τα συλλεκτικά αυτοκίνητα, καθώς οι τιμές τους αυξήθηκαν κατά 25%, καταγράφοντας την υψηλότερη επίδοση εδώ και εννέα χρόνια. Χαρακτηριστικό παράδειγμα μία Mercedes-Benz Uhlenhaut Coupé, η οποία πουλήθηκε πέρυσι αντί 143 εκατ. δολαρίων, καταρρίπτοντας το ρεκόρ του ακριβότερου αυτοκινήτου που έχει πουληθεί ποτέ.

Οι μισές από τις επενδύσεις πολυτελών ειδών, που παρακολουθεί η Knight Frank, όπως είναι για παράδειγμα οι συλλεκτικές τσάντες, τα σπάνια κρασιά, τα κοσμήματα, τα έπιπλα, τα διαμάντια και τα σπάνια ουίσκι, εμφάνισαν στις τιμές τους διψήφια άνοδο.

Συνολικά, ο δείκτης Knight Frank Luxury Investment Index, ο οποίος παρακολουθεί την πορεία των εν λόγω επενδύσεων, ενισχύθηκε κατά 16% το 2022, ξεπερνώντας τον πληθωρισμό και προσφέροντας υπεραποδόσεις έναντι των περισσότερων περιουσιακών στοιχείων, όπως οι μετοχές ή ακόμη και ο χρυσός. Σύμφωνα με τον Αντριου Σίρλεϊ της Knight Frank, το γεγονός αυτό δείχνει πόσο ανθεκτικές είναι αυτού του είδους οι επενδύσεις στους κραδασμούς που προκαλούνται από σοβαρά οικονομικά και γεωπολιτικά γεγονότα και τα οποία κλονίζουν τις άλλες αγορές.

Από τις επενδύσεις πολυτελείας το ουίσκι εμφάνισε τις πιο αδύναμες επιδόσεις το 2022, με τις τιμές να σημειώνουν αύξηση μόλις 3% κατά μέσο όρο. Τα συλλεκτικά έπιπλα και τα χρωματιστά διαμάντια σημείωσαν 4% αύξηση τιμών. Ομως, σε βάθος 10ετίας, το ουίσκι αποτελεί την επένδυση πολυτελείας με την καλύτερη επίδοση, αφού έχει προσφέρει αποδόσεις θεαματικές, έως και 373%. Τα κλασικά αυτοκίνητα και τα συλλεκτικά κρασιά ακολουθούν, έχοντας κέρδη 185% και 162% αντίστοιχα τα τελευταία δέκα χρόνια. Αναφορικά τώρα με τις τιμές των έργων τέχνης, αυτές έχουν αυξηθεί σε ποσοστό 91% κατά τη διάρκεια των τελευταίων δέκα ετών.

Συγκεκριμένα, το παρελθόν έτος η αγορά ενισχύθηκε από τις πολύ υψηλές τιμές, που εξασφάλισαν κάποια μουσειακής αξίας κομμάτια, τα οποία δόθηκαν προς δημοπράτηση από ζάπλουτους και φιλότεχνους συλλέκτες.

Επί παραδείγματι, η σημαντική συλλογή έργων τέχνης του εκλιπόντος συνιδρυτή της Microsoft Πολ Αλεν διατέθηκε προς πώληση από τον διεθνή οίκο δημοπρασιών Christie’s τον Νοέμβριο αντί τιμήματος της τάξεως του 1,5 δισ. δολαρίων. Επίσης, το αριστούργημα του Αντι Γουόρχολ Shot Sage Blue Marilyn πουλήθηκε αντί 195 εκατ. δολαρίων σε δημοπρασία του ίδιου οίκου τον Μάιο του παρελθόντος έτους. Αξια λόγου είναι και η κινητικότητα στα παλαιά συλλεκτικά ρολόγια. Πέρυσι οι τιμές τους είχαν άνοδο κατά 18%, ενώ οι πωλήσεις των τριών οίκων δημοπρασιών –Christie’s, Sotheby’s και Phillips– απέφεραν συνολικά 570 εκατ. δολάρια το 2022, δηλαδή 33% περισσότερα σε σχέση με τα αντίστοιχα έσοδα κατά την περασμένη χρονιά.

Διαβάστε περισσότερα