search

TOP SECRET

Διπλή ελληνική γκάφα με την Βραζιλία – Απών ο Δένδιας, «αόρατος» ο Αλέξης!

Ο απών Νίκος Δένδιας από την ορκωμοσία Λούλα , ο παρών αλλά …αόρατος Αλέξης Τσίπρας και οι 19 πρόεδροι κρατών!

Διπλή ελληνική γκάφα με την Βραζιλία - Από τη μια ο Δένδιας, από την άλλη ο Αλέξης!

Είναι ακόμη πολύ νωρίς να προσεγγιστεί πως θα είναι η επόμενη μέρα στην Βραζιλία , μετά τη χθεσινή ορκωμοσία του Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα στην προεδρία της αχανούς χώρας της Νότιας Αμερικής και μιας από τις σημαντικότερες οικονομικές δυνάμεις του πλανήτη.

Στα 77 του χρόνια, ο Λούλα επιστρέφει στην προεδρία της μεγαλύτερης δύναμης της Λατινικής Αμερικής, έπειτα από τις δυο προηγούμενες θητείες του (2003-2010), σηματοδοτώντας την επιστροφή της βραζιλιάνικης κεντροαριστεράς στο Πλανάλτου, το προεδρικό μέγαρο.

Στην εκλογή Λούλα πόνταραν πολλές και διαφορετικές δυνάμεις της παγκόσμιας πολιτικής σκηνής και εξ αιτίας του γεγονότος ότι ο απελθών ακροδεξιός Ζαϊχ Μπολσονάρου έφερε τη χώρα στα πρόθυρα της καταστροφής απειλώντας τη παγκόσμια ισορροπία. Αυτός είναι και ο λόγος που στη χθεσινή του ορκωμοσία στην Μπραζίλια παρέστησαν 19 αρχηγοί κρατών και εκπρόσωποι 130 κυβερνήσεων.

Ατυχώς από τον κατάλογο απουσίαζε εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης : Ίσως ο υπουργός Εξωτερικών που Νίκος Δένδιας ο οποίος κομπορρημονεί πως κατά την θητεία του έχει επισκεφθεί περί τις εκατό χώρες του πλανήτη , να θεώρησε περιττή την επίσκεψη του στη Βραζιλία. Που να τρέχει εξάλλου σε προεκλογική περίοδο στον Νότιο Τομέα της Αθήνας πολιτεύεται , όχι στο Σάο Πάολο .

Αλλά και από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ , Αλέξης Τσίπρας , που βρέθηκε στην Μπραζίλια , μάλλον δεν τα πήγε και τόσο καλά , παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των μέσων που στηρίζουν . Προφανώς και συναντήθηκε με τον νέο πρόεδρο της Βραζιλίας αλλά η συνάντηση για τα μέσα ενημέρωσης της χώρας , πέρασε εντελώς απαρατήρητη: Προσπαθήσαμε να εντοπίσουμε μια έστω αναφορά σε κάποιο από τα μεγάλα ειδησεογραφικά μέσα της χώρας: Για συνάντηση Λούλα – Τσίπρα , μάλιστα η τελευταία αναφορά που εντοπίσαμε στην GLOBO πάει αρκετούς μήνες πριν και γίνεται με αφορμή τις δηλώσεις του σκηνοθέτη Κώστα Γαβρά για τον πρώην πρωθυπουργό.

Επειδή όπως ανακοίνωσε και ο ΣΥΡΙΖΑ η συνάντηση Λούλα – Τσίπρα ήταν ανεπίσημου χαρακτήρα , αναζητήσαμε μια σχετική μικρή έστω αναφορά στο επίσημο site του Κόμματος των Εργαζομένων της Βραζιλίας ( www.pt.org.br ) , του κόμματος του βραζιλιάνου προέδρου , που καταγράφει όλες τις κινήσεις του : Μέχρι χθες βράδυ δεν υπήρχε λέξη !

Αφού η συνάντηση πραγματοποιήθηκε εξ ης και οι φωτογραφίες , δύο είναι οι εκδοχές : Είτε το γραφείο του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ δεν οργάνωσε καλά την επίσκεψη ( ο Τσίπρας δεν συνάντησε δηλαδή κάποιους δημοσιογράφους μέσων ενημέρωσης να επικοινωνήσει και τα ελληνικά θέματα ) , είτε ότι το αδελφό Κόμμα των Εργαζομένων της Βραζιλίας , δεν φαίνεται να ποντάρει ιδιαίτερα στον ΣΥΡΙΖΑ.

Διαβάστε ακόμη: