Διορθωτικά κινούνται σήμερα οι τιμές των ομολόγων σε ολόκληρη την ευρωζώνη καθώς οι επενδυτές έχουν στραμμένο στις αυριανές ανακοινώσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Οι τιμές

Μετά την άνοδο των τελευταίων ημερών, οι τιμές υποχώρησαν ελαφρώς σήμερα στη δευτερογενή αγορά με αποτέλεσμα οι αποδόσεις των ομολόγων να κινηθούν ανοδικά. Η ΕΚΤ αναμένεται να θέσει νέες κατευθυντήριες γραμμές για την πολιτική της, μετά την τροποποίηση του βασικού της στόχου. Υπενθυμίζεται ότι πλέον ο βασικός στόχος για τον πληθωρισμό που έχει θέσει η ΕΚΤ είναι η διαμόρφωση του σχετικού δείκτη στο 2%, από το όριο του «πλησίον αλλά κάτω του 25» που ήταν προηγουμένως.

Σε κάθε περίπτωση το «μήνυμα» που θα στείλει αύριο η επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ, θα επηρεάσει βραχυπρόθεσμα τουλάχιστον, την περαιτέρω πορεία της αγοράς των ομολόγων.

Στην εγχώρια αγορά η απόδοση του 5ετούς ομολόγου κυμαίνονταν σήμερα στο -0,11% του 10ετούς στο 0,67και του 15ετούς στο 0,80%.

ΗΔΑΤ

Στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών της Τραπέζης της Ελλάδος (ΗΔΑΤ) καταγράφηκαν συναλλαγές 86 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 24 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς διαμορφώθηκε στο 0,68% έναντι -0,40% του αντίστοιχου γερμανικού με αποτέλεσμα το περιθώριο να διαμορφωθεί στο 1,08% από 1,07% που έκλεισε χθες.

Στην αγορά συναλλάγματος ελαφρώς πτωτικά κινείται σήμερα το ευρώ καθώς νωρίς το απόγευμα η ισοτιμία ευρώ/δολ. κυμαίνονταν στο 1,17982 δολ από 1,178 δολ που άνοιξε η αγορά. Η προοπτική ταχύτερης απόσυρσης μέτρων στήριξης από τη Fed έναντι λοιπών Κεντρικών Τραπεζών αποτελεί παράγοντα που ευνοεί το αμερικανικό νόμισμα.

Η ενδεικτική τιμή για την ισοτιμία ευρώ/δολαρίου που ανακοινώνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,1772 δολ.