Το «πράσινο φως» στο αίτημα του οίκου μόδας Christian Dior να πραγματοποιήσει φωτογραφίσεις και κινηματογραφήσεις της συλλογής του «Cruise 2022» σε αρχαιολογικούς χώρους, συγκεκριμένα στην Ακρόπολη, το Ηρώδειο, την Αρχαία Αγορά, τον Ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο και στην αρχαία Νεμέα, έδωσε ομόφωνα το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο.

Στην Ακρόπολη προγραμματίζεται μόνο φωτογράφιση για τις 14 και 15 Ιουνίου, σύμφωνα με το αίτημα του οίκου, συγκεκριμένα μπροστά στον Παρθενώνα και το Ερέχθειο, θυμίζοντας την ιστορική φωτογράφιση του 1951.

Αυστηροί όροι από ΚΑΣ

Το ΚΑΣ έθεσε αυστηρούς όρους για τη φωτογράφιση και βιντεοσκόπηση στους αρχαιολογικούς χώρους, ενώ την Πέμπτη 27 Μαΐου το Κεντρικό Συμβούλιο Νεοτέρων Μνημείων θα συζητήσει την παραχώρηση του Καλλιμάρμαρου για την επίδειξη μόδας της συλλογής «Cruise 2022» που, σύμφωνα με το αίτημα του οίκου, θα πραγματοποιηθεί στις 17 Ιουνίου και θα αποτελεί το επίκεντρο των δράσεων στην Αθήνα. Ένας από τους όρους του ΚΑΣ ήταν οι κινηματογραφικές λήψεις, όπου αυτές γίνουν, να μην πραγματοποιηθούν εντός αρχαίων ναών.

Γιατί αποφασίζει το ΚΑΣ;

Το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο και Συμβούλιο Μουσείων (ΚΑΣ) είναι θεσμός και παράλληλα το ανώτατο συμβουλευτικό όργανο για όλα τα θέματα που αφορούν στην «προστασία των Αρχαιοτήτων και εν γένει της Πολιτιστικής Κληρονομιάς» στην Ελλάδα, που λειτουργεί βάσει του Ν.3028/2002. Τα μέλη που απαρτίζουν το ΚΑΣ «προέρχονται από τον χώρο της επιστήμης, της εκπαίδευσης, της τέχνης και της αρχαιολογικής έρευνας».

Ο ρόλος του είναι η προστασία των αρχαιοτήτων, η αναστήλωση ΄μνημείων, η ανάδειξη και διαχείριση αρχαιολογικών θέσεων, η κατασκευή και διαχείριση των μουσείων, η εποπτεία των ανασκαφών των κατά τόπους Εφορειών Αρχαιοτήτων και των ξένων αρχαιολογικών σχολών και ινστιτούτων, όπως και ερευνητικών κέντρων που σχετίζονται με την αρχαιολογία.

Οι αρμοδιότητές του

Οι αρμοδιότητες σχετίζονται με την προετοιμασία Συνεδριάσεων του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, του Συμβουλίου Μουσείων και του Ειδικού Οργάνου (Κοινό Κ.Α.Σ.- Κ.Σ.Ν.Μ.), όπως ορίζονται στα άρθρα 50, 51 και 52 του Ν. 3028/2002, η οποία περιλαμβάνει:

  • Κατάρτιση της Ημερήσιας Διάταξης των Συνεδριάσεων.
  • Πρόσκληση των Μελών και των Πολιτών.
  • Προετοιμασία – Διοργάνωση Αυτοψιών του Κ.Α.Σ.
  • Σύνταξη Πρακτικών – Διαχείριση Αρχείου Γνωμοδοτήσεων και Πρακτικών, Επικύρωση Πρακτικών.
  • Διεκπεραίωση Αιτημάτων Πολιτών.