Η διχόνοια μεταξύ των κομμάτων της αντιπολίτευσης της Τουρκίας ενίσχυσε τις ελπίδες του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) θα μπορούσε να κερδίσει στις δημοτικές εκλογές και να ανακτήσει τον έλεγχο της Κωνσταντινούπολης.

Το αποτέλεσμα των δημοτικών εκλογών της 31ης Μαρτίου στην Κωνσταντινούπολη, τη μεγαλύτερη πόλη της Τουρκίας, θεωρείται καθοριστικό για την απόφαση για την πολιτική μοίρα του 52χρονου δημάρχου της, Εκρέμ Ιμάμογλου, ο οποίος φιγουράρει εδώ και μερικά χρόνια ως το απόλυτο φαβορί για την ηγεσία του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), αλλά και για την προεδρία της Τουρκίας.

Πριν από πέντε χρόνια, ο Ιμάμογλου και το κοσμικό CHP επέφεραν ένα βαρύ πλήγμα στον Ερντογάν στις δημοτικές εκλογές κερδίζοντας τον έλεγχο της Κωνσταντινούπολης, της πόλης καταγωγής του προέδρου, και της πρωτεύουσας Άγκυρας μετά από 25 χρόνια διακυβέρνησης από το AKP και τους ισλαμιστές προκατόχους του.

Όμως ο Ερντογάν, ο οποίος κυριαρχεί στην τουρκική πολιτική για σχεδόν ένα τέταρτο του αιώνα, υπερκέρασε μια ισχυρή πρόκληση που του έθεσε η αντιπολίτευση τον περασμένο Μάιο, κερδίζοντας εκ νέου τις προεδρικές εκλογές, ενώ το AKP και οι σύμμαχοί του (οι Γκρίζοι Λύκοι του Κόμματος Εθνικιστικού Κινήματος [ΜΗΡ], οι ισλαμιστές Κούρδοι της Χεζμπολάχ [HüDA-PAR] και το Κόμμα Νέας Ευημερίας [YRP] του Φατίχ Ερμπακάν υιού του μέντορα του Τούρκου προέδρου), εξασφάλισαν άλλη μια κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Η συμμαχία που ώθησε τον Ιμάμογλου στη νίκη στην Κωνσταντινούπολη έχει έκτοτε καταρρεύσει και οι εθνικιστές και φιλοκούρδοι σύμμαχοί του παρουσιάζουν τους δικούς τους υποψηφίους στις δημοτικές εκλογές στην Τουρκία.

Πρόσφατες δημοσκοπήσεις δείχνουν μια αμφίρροπη κούρσα, με τους δημοσκόπους MAK προ μίας εβδομάδας να δείχνουν 41,5% υποστήριξη στον Ιμάμογλου, μόλις 1,5 μονάδα μπροστά από τον υποψήφιο του AKP και πρώην υπουργό Περιβάλλοντος και Αστικοποίησης, Μουράτ Κουρούμ. Σύμφωνα με τον δημοσκόπο, όμως, Μουράτ Γκεζιτζί, ο Κουρούμ λαμβάνει ποσοστό 44,1%, μπροστά από το 43,5% του Ιμάμογλου. Παράλληλα δύο άλλες δημοσκοπήσεις των τελευταίων ημερών δίνουν προβάδισμα 3-5 μονάδων στον Ιμάμογλου.

«Η κούρσα είναι αμφίρροπη, στην κόψη του ξυραφιού», δήλωσε στο Reuters ο Οζέρ Σεντσάρ, πρόεδρος της εταιρείας δημοσκοπήσεων Μetropoll, τονίζοντας τη σημασία της Κωνσταντινούπολης για τη μελλοντική εθνική πολιτική. «Εάν ο Εκρέμ Ιμάμογλου κερδίσει τις εκλογές στην Κωνσταντινούπολη και αυτές οι εκλογές δεν ακυρωθούν με αντιρρήσεις με κάποιο τρόπο, θα γίνει πρόεδρος (της Τουρκίας) το 2028», είπε.

Ωστόσο, οι ελπίδες του Ιμάμογλου για την Κωνσταντινούπολη διαψεύστηκαν από την απόφαση του φιλοκουρδικού Κόμματος DEM και του εθνικιστικού Καλού Κόμματος (İYİ) – το οποίο θέλει να απορροφήσει το σώμα των ακραία εθνικιστών ψηφοφόρων και των Γκρίζων Λύκων – των οποίων οι ψηφοφόροι τον στήριξαν το 2019, να παρουσιάσουν τους δικούς τους υποψηφίους. «Η ζημιά που θα κάνουν τα κόμματα İYİ και DEM στον Εκρέμ Ιμάμογλου πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη», δήλωσε ο Σεντζάρ.

Η τελευταία έρευνα της Metropoll έδειξε ότι η υποστήριξη προς τον Ιμάμογλου μεταξύ των Κούρδων ψηφοφόρων είχε μειωθεί στο 32% τον περασμένο μήνα από 35% τον Ιανουάριο. Η υποστήριξη μεταξύ των ψηφοφόρων του κόμματος İYİ μειώθηκε στο 45% από 64%.

Η διχόνοια μέσα στο ίδιο το CHP, το οποίο εξέλεξε νέο αρχηγό φέτος, έχει προσθέσει στην πρόκληση του Ιμάμογλου, με πολλούς στο κόμμα να είναι δυσαρεστημένοι με την επιλογή των υποψηφίων για τις εκλογές. Πρόεδρος του κόμματος είναι ο Οζγκιούρ Οζέλ, ένας κατά γενική ομολογία άχρωμος πολιτικός που ήταν το δεξί χέρι του αποχωρήσαντος προέδρου Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ο οποίος ξένισε πολλούς με την απόφασή του να παραμερίσει τον καθ’ όλα δημοφιλή δήμαρχο Σμύρνης Τουντς Σογέρ και να κατεβάσει άλλον υποψήφιο για το προπύργιο της κοσμικής Τουρκίας, έναν άνθρωπο που θεωρεί πιο «δικό του».

«Ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την αντιπολίτευση στην Κωνσταντινούπολη είναι ότι κατακερματίζεται περισσότερο από ποτέ», δήλωσε ο Ερτάν Ακσόι, επικεφαλής της Aksoy Araştırma, η έρευνα της οποίας διεξήχθη πριν από 40 ημέρες και έδειξε ότι ο Ιμάμογλου προηγείται με 3-4 ποσοστιαίες μονάδες του Κουρούμ.

Ο Ιμάμογλου κατηγόρησε την κεντρική κυβέρνηση ότι παρεμπόδισε την παροχή υπηρεσιών του στην Κωνσταντινούπολη από το 2019. Η εκστρατεία επικεντρώνεται πλέον στην επίλυση κυκλοφοριακών προβλημάτων σε μια πόλη 16 εκατομμυρίων και στην ανάγκη για αστική μεταμόρφωση, ελέω φόβου για τεράστιο επικείμενο σεισμό ο οποίος θα βύθιζε στο χάος τη μεγαλύτερη πόλη της Τουρκίας και θα παρέλυε την ήδη διαλυμένη οικονομία της χώρας.

Στην προεκλογική εκστρατεία, ο Ερντογάν έχει καταστήσει τις δυσκολίες της αντιπολίτευσης στο επίκεντρο των ομιλιών του: «Καμία αλλαγή δεν μπόρεσε να θεραπεύσει την πολιτική εξάντληση του CHP. Όλοι όσοι έρχονται και φεύγουν κάνουν τα πράγματα χειρότερα», είπε σε συγκέντρωση.

Διαβάστε ακόμη: