O Δημοσθένης Σαρηγιάννης είναι ένας από τους «ειδικούς», που σχεδόν σε καθημερινή βάση φιλοξενείται στις τηλεοράσεις και τα ραδιόφωνα, για να λέει την άποψή του για την πανδημία, παρά το ότι δεν είναι μέλος σε κάποια Επιτροπή, ώστε να έχουν την απαιτούμενη βαρύτητα τα λόγια του και να είναι τεκμηριωμένα από τα στοιχεία και τα δεδομένα που συλλέγονται καθημερινά.

Οι προβλέψεις που κάνει συνήθως είναι από «μαύρες» έως… δραματικές.

Αλλά, ευτυχώς για εμάς τους πολίτες και δυστυχώς γι’ αυτόν πάντα πέφτει έξω.

Τα παραδείγματα είναι πολλά, αλλά σταχυολογήσαμε μόνο μερικά από αυτά.

Ο κ. Δημοσθένης Σαρηγιάννης, είναι καθηγητής Περιβαλλοντικής και Υγειονομικής Μηχανικής του ΑΠΘ και του Ινστιτούτου Προηγμένων Σπουδών της Παβία.

 

Αλλά, τις τελευταίες ημέρες έχουν ενταθεί οι δηλώσεις του με την τελευταία, τη σημερινή ότι «πρέπει να επιβληθεί άμεσα γενικό lockdown στην Ελλάδα».

Δηλαδή, να καταστραφούν οι πολίτες, ιδιαίτερα του ιδιωτικού τομέα, που κινούν την οικονομία και να πάμε πάλι στα επιδόματα και στην ύφεση. Αλλά τον ίδιο τί τον νοιάζει;

Ο μισθός του θα «πέφτει» κανονικά και θα… κάθεται! όμως όλοι εμείς οι άλλοι, τι θα απογίνουμε;

Και δεν είναι μόνο αυτό. Βάζει και ημερομηνία στο καθολικό lockdown! «Από τις 3 Ιανουαρίου», λέει ο κ. καθηγητής ο οποίος προχώρησε και ακόμη παραπέρα. Όπως είπε ετοιμάζεται να στείλει και… επιστολή στον ίδιο τον πρωθυπουργό, αλλά ξεχνάει να πει υπό ποια ιδιότητα θα το κάνει αυτό.

Διότι οκ. Σαρηγιάννης δεν είναι μέλος σε καμία Επιτροπή και δεν έχει κάποιο θεσμικό ρόλο! 

Αλλά, έτσι είναι. Πετάμε ένα βαρύγδουπο και άμα πιάσει, έπιασε…

Και κάτι άλλο: Είναι ο ίδιος που επιμένει-μαζί με μια άλλη καθηγήτρια- ότι γίνεται μεγάλη διασπορά του ιού στα ΜΜΜ, παρά το ότι οι εκθέσεις σε όλο τον κόσμο λένε το αντίθετο!

Μάλιστα η τελευταία αποκαλύπτει με στοιχεία ότι η πιθανότητα μόλυνσης στις αστικές συγκοινωνίες είναι εξαιρετικά χαμηλή, εφόσον οι επιβάτες χρησιμοποιούν μάσκα.

Και στη χώρα μας η μάσκα είναι υποχρεωτική!

Όμως τί είχε πει τον περασμένο Σεπτέμβριο, όταν άνοιξαν τα σχολεία; 

Πρόβλεψη Σαρηγιάννη: 12.000 κρούσματα σε παιδιά μέχρι τέλος του έτους

Εφιαλτική είναι η πρόβλεψη του καθηγητή Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένη Σαρηγιάννη για την εξέλιξη της πανδημίας του κορονοϊού τόσο για τα παιδιά αλλά και για τη Βόρεια Ελλάδα αν δεν εφαρμοστούν αυστηρότερα μέτρα. 

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Σήμερα» ο κ. Σαρηγιάννης ανέφερε ότι τα 6.000 κρούσματα σε παιδιά που μετράμε αυτή τη στιγμή είναι πολλά και εκτίμησε ότι αυτός ο αριθμός αναμένεται να διπλασιαστεί. «Εμείς υπολογίζουμε ότι μεσοσταθμικά μέχρι το τέλος του χρόνου το 44% των νέων κρουσμάτων θα είναι παιδιά σχολικής ηλικίας, δηλαδή περίπου 1 στα 2 κρούσματα θα είναι παιδιά, με βάση τα ισχύοντα μέτρα». 

Έπεσε μέσα ο κ. Σαρηγιάννης; ΟΧΙ!

Και αυτό διότι για παράδειγμα μέχρι τον Νοέμβριο από τα 80.000 τμήματα στη χώρα είχαν κλείσε μόνο οχτώ τμήματα! Αν Είχαμε μαζική διασπορά, όπως προέβλεπε ο κ. Σαρηγιάννης, θα είχαμε χιλιάδες τμήματα κλειστά.
Με άλλα λόγια, τα παιδιά είναι το 20-30% κρουσμάτων σταθερά! Όχι το 44% που είπε ο κ. καθηγητής, δηλαδή ένα στα δύο παιδιά!
Όμως, δεν είχαμε διασπορά στα σχολεία διότι καθηγητές, μαθητές, γονείς όλοι, τηρούν τα μέτρα και κάνουν παρά πολλά τεστ και γιατί έχει εμβολιαστεί, ένα μεγάλο ποσοστό των εφήβων.

Εάν υπάρχει κρούσμα σε τάξη οι στενές επαφές κάνουν 7 τεστ την εβδομάδα, κάθε μέρα τεστ και rapid και σελφ τεστ και εντοπίζονται και ασυμπτωματικοί φορείς. Σύμφωνα με τα στοιχεία, όταν ξεκίνησαν τα σχολεία το Σεπτέμβριο το 29% των ημερησίων κρουσμάτων ήταν παιδιά, τώρα το νούμερο έχει πέσει στο 22% και πιο κάτω!

Tι είχε… προβλέψει τον Ιούλιο για τον Οκτώβριο

Σαρηγιάννης: Χωρίς τείχος ανοσίας, πιθανά τα 18.000 κρούσματα ημερησίως τον Οκτώβριο  

Εφόσον δεν καταφέρουμε να χτίσουμε το τείχος ανοσίας μέχρι τον Σεπτέμβριο, είναι πιθανό να «αγγίξουμε» πολύ υψηλά επίπεδα ημερήσιων κρουσμάτων, προειδοποίησε σήμερα ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης. 

«Τα 18.000 κρούσματα θα συμβούν αν δεν εμβολιαστεί τουλάχιστον το 62% του πληθυσμού μέχρι τέλος Αυγούστου – αρχές Σεπτεμβρίου το αργότερο. Αυτό που αναφέρει το διάγραμμα αναφέρεται στο φθινόπωρο. Έχουμε ακόμα 1,5 μήνα για εμβολιαστούμε όλοι δεν υπάρχουν άλλοι δρόμοι, είναι μονόδρομος, βγαίνει καθαρά από τη συγκεκριμένη μελέτη» τόνισε ο κ. Σαρηγιάννης μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.

«Εμείς υπολογίζουμε ότι μεσοσταθμικά μέχρι το τέλος του χρόνου το 44% των νέων κρουσμάτων θα είναι παιδιά σχολικής ηλικίας, δηλαδή περίπου 1 στα 2 κρούσματα θα είναι παιδιά, με βάση τα ισχύοντα μέτρα».
Τα παιδιά είναι 20-30% κρουσμάτων σταθερα

Ούτε αυτό συνέβη, ευτυχώς για τους Έλληνες και δυστυχώς για τις προβλέψεις του κ. Σαρηγιάννη που και πάλι έπεσε έξω!

Αλλά τι είχε πει και τον Μάρτιο του 2021

Σαρηγιάννης: 9.500 κρούσματα την ημέρα τον Μάιο, αν δεν λάβουμε περαιτέρω μέτρα

Την ανάγκη ελέγχου της διασποράς του κορωνοϊού επισημαίνει ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης, καθηγητής Περιβαλλοντικής και Υγειονομικής Πολιτικής στο ΑΠΘ, ο οποίος τονίζει πως η δυναμική της πανδημίας είναι αυξητική και έχει αιφνιδιάσει το σύστημα υγείας.

Επίσης, σημειώνει, η προσπάθεια πρέπει να επικεντρωθεί σε μέτρα όπως η αυξημένη τηλεργασία, τα περισσότερα τεστ στον πληθυσμό, η απολύμανση του αέρα στα ΜΜΜ, θέσεις που εκφράζει από την αρχή της υγειονομικής κρίσης.

«Η αλήθεια είναι ότι συμβαίνει αυτή η αυξητική τάση, η οποία έχει αιφνιδιάσει το σύστημα υγείας, αλλά τα μέτρα που έχουν ληφθεί, ναι μεν δεν λειτουργούν όσο καλά θα θέλαμε, όμως λειτουργούν. Αν δεν κάναμε τίποτα από όλα αυτά, θα είχαν κυριολεκτικά εκτοξευθεί οι αριθμοί των κρουσμάτων. Οπότε αυτό που βλέπουμε ήδη είναι αποτέλεσμα εφαρμογής μέτρων. Απλά χρειάζεται να στοχεύσουμε κατά τη γνώμη μου πιο καλά, εκεί που γίνεται η διασπορά, έτσι ώστε να μπορέσουμε να ανατρέψουμε την αρνητική πορεία στην οποία βρισκόμαστε».

Οι διαπιστώσεις ανήκουν στον καθηγητή Περιβαλλοντικής και Υγειονομικής Μηχανικής του ΑΠΘ, και του Ινστιτούτου Προηγμένων Σπουδών της Παβία Δημοσθένη Σαρηγιάννη, ο οποίος σε συνέντευξη του στο Πρακτορείο Fm και στην εκπομπή της Τάνιας Η. Μαντουβάλου «104,9 ΜΥΣΤΙΚΑ ΥΓΕΙΑΣ» εκτιμά ότι γύρω στα μέσα, με τέλη Απριλίου, μπορεί να υπάρξει μία κάμψη της επιδημικής καμπύλης, η οποία θα συντηρηθεί μέχρι τον Ιούνιο προδιαγράφοντας έτσι ένα καλοκαίρι με πολύ καλή επιδημιολογική εικόνα για την Ελλάδα.

Σε πορεία αποκλιμάκωσης από το Μάιο

Θα εξαρτηθεί όμως, εξηγεί ο καθηγητής, από το πόσο καλά θα εφαρμοστούν μέτρα που έχουν να κάνουν με αυξημένη τηλεργασία, περισσότερα τεστ στον πληθυσμό, απολύμανση του αέρα στα ΜΜΜ, που αποτελούν και πάγια άποψη του από το πρώτο κύμα της πανδημίας. Με αυτά τα μέτρα, αναφέρει, ότι θα μπορέσουμε να λειτουργήσουμε με μεγαλύτερη ελευθερία, αλλά και να στοχεύσουμε ταυτόχρονα στη μείωση της διασποράς. Όσον αφορά το ερώτημα για το εάν ο καιρός τώρα που «ανοίγει» θα βοηθήσει την κατάσταση, απαντά καταφατικά λέγοντας ότι θα κάνει μεγάλη διαφορά και ότι αποτελεί ένα κομμάτι του υπολογισμού που λαμβάνεται υπ’ όψιν από τους επιστήμονες εξαρχής.

«Και για αυτό το λόγο, οποιοδήποτε μοντέλο τρέχουμε δείχνει μία αποκλιμακωτική πορεία σίγουρα από τα μέσα-τέλη Μαΐου και μετά, η οποία θα συνεχιστεί Ιούνιο και Ιούλιο. Ο εμβολιασμός και ο καιρός είναι δύο παράγοντες που θα μας οδηγήσουν σε ένα καλοκαίρι που θα είμαστε σε πολύ καλή κατάσταση επιδημιολογικά. Αυτό για μένα είναι δεδομένο».

Από αρχές Μαρτίου επικρατούν τα μεταλλαγμένα στελέχη στην Ελλάδα

Αυτή τη στιγμή βλέπουμε ότι αυτό που ουσιαστικά καθοδηγεί την εξέλιξη της πανδημίας είναι η διασπορά των μεταλλαγμένων στελεχών, λέει ο καθηγητής για να επισημάνει ότι από τις δέκα Μαρτίου, ίσως και λίγο νωρίτερα, υπάρχει καθαρή επικράτηση των μεταλλαγμένων στελεχών, σε σχέση με το προηγούμενο κυρίαρχο στέλεχος, στη χώρα μας. Πως θα επηρεάσουν όμως την εξέλιξη της πανδημίας αυτά τα μεταλλαγμένα στελέχη, βάσει των μοντέλων που αναπτύσσει ο καθηγητής Σαρηγιάννης με την ομάδα του; «Αν δεν λάβουμε περαιτέρω μέτρα, ή αν δεν καταφέρουμε να αναχαιτίσουμε την ανοδική πορεία, οι υπολογισμοί μας δείχνουν μία κορύφωση της εξέλιξης του βρετανικού στελέχους στις 15-18 Μαΐου, με 9.500-9.600 κρούσματα την ημέρα και πολύ γρήγορη πτωτική πορεία, η οποία μπορεί να μας οδηγήσει προς το τέλος Ιουνίου με αρχές Ιουλίου, σε μία πολύ καλή κατάσταση επιδημιολογικά. Αυτό όμως είναι το χειρότερο σενάριο και δεν πρόκειται να συμβεί σε καμία περίπτωση. Απλώς χτυπάω λίγο το καμπανάκι, γιατί έχουμε να κάνουμε με στελέχη που έχουν μεγαλύτερη μεταδοτικότητα και για αυτό πρέπει να είμαστε πιο γρήγοροι, πιο αποφασιστικοί και πιο στοχευμένοι με τα μέτρα που παίρνουμε».

Αυξητική η δυναμική της επιδημίας

Ποια είναι αλήθεια η δυναμική της επιδημίας αυτή τη στιγμή που μιλάμε; «Αυτή τη στιγμή η δυναμική είναι αυξητική, για αυτό και λέω συνεχώς ότι πρέπει να είμαστε προσεχτικοί και να στοχεύσουμε εκεί που γίνεται πραγματικά η διασπορά, όπως είναι οι χώροι εργασίας και τα ΜΜΜ που αποτελούν ουσιαστικά κόμβους σε πολλαπλές αλυσίδες μετάδοσης. Άρα το θέμα του ανοίγματος έχει να κάνει με τη στόχευση και με το πως λειτουργούμε όταν είμαστε ανοιχτά».

Τέλη Οκτωβρίου αρχές Νοεμβρίου θα συζητάμε για πέταγμα της μάσκας

Πού τοποθετεί χρονικά «το τέλος του τούνελ» ο καθηγητής Περιβαλλοντικής και Υγειονομικής Μηχανικής του ΑΠΘ; «Με δεδομένο τον ρυθμό εμβολιασμού και την διασπορά των μεταλλαγμένων στελεχών, νομίζω ότι θα φτάσουμε προς τέλη Οκτωβρίου, αρχές Νοεμβρίου για να μιλάμε για ανοσία της αγέλης, η οποία θα μας επιτρέψει να λειτουργήσουμε με μεγαλύτερη ελευθερία. Τότε θα μπορέσουμε να συζητήσουμε για πέταγμα της μάσκας. Πιο πριν όμως δεν πρέπει να το κάνουμε. Είναι σημαντικό να μην βοηθήσουμε τη δημιουργία πιο ανθεκτικών και πιθανώς πιο γρήγορα μεταδοτικών μεταλλάξεων. Κι επειδή το καλοκαίρι θα είναι καλύτερα τα πράγματα, δεν θα πρέπει να ξεφύγουμε και θα πρέπει και τότε να είμαστε προσεκτικοί».