Η πλειοψηφία των πολιτών τάσσεται υπέρ του υποχρεωτικού εμβολιασμού.

Την άποψη ότι ο εμβολιασμός κατά του κοροναϊού πρέπει να είναι υποχρεωτικός φαίνεται πώς εκφράζει η πλειοψηφία των πολιτών.

Ειδικότερα, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Marc για το «ΘΕΜΑ», το 65% των πολιτών πιστεύει ότι πρέπει να είναι υποχρεωτικός ο εμβολιασμός, ενώ ζητούν απομάκρυνση ή μετάθεση για τους «αρνητές».

GALLOP_MARC_1

Συγκεκριμένα, δυο στους τρεις πολίτες , ήτοι σε ποσοστό 64,8%, τάσσονται υπέρ της άποψης ότι πρέπει να γίνει υποχρεωτικός ο εμβολιασμός σε ορισμένες κατηγορίες πολιτών όπως είναι οι υγειονομικοί, οι εργαζόμενοι στα γηροκομεία, οι αστυνομικοί και γενικά όσοι έρχονται σε επαφή με ευαίσθητες ομάδες πληθυσμού. Στον αντίποδα μόνο το 32,6% των ερωτηθέντων τάχθηκε κατά της υποχρεωτικότητας.

Επιπλέον πάνω από το 50% θεωρεί ότι όσοι αρνούνται να κάνουν το εμβόλιο θα πρέπει είτε να απομακρύνονται από τη δουλειά τους (9,6%) είτε να παίρνουν μετάθεση σε άλλο πόστο ή υπηρεσία που δεν θα έχουν επαφή με το κοινό (45,8%).

Ανεκτικοί απέναντι στους ανεμβολίαστους

Πάντως, οι πολίτες δείχνουν να είναι ανεκτικοί έναντι όσων αρνούνται ή διστάζουν να εμβολιαστούν, καθώς μόνο ένας στους δέκα (ή ποσοστό 9,6%) ζητεί την απόλυσή τους και άλλος ένας (9,2%) τη μείωση του μισθού τους. Ωστόσο, η πλειονότητα, σε ποσοστό 45,8%, προκρίνει ως μέσο αντίδρασης της οργανωμένης Πολιτείας την απομάκρυνση των ανεμβολίαστων από τις θέσεις τους και τη μετάθεσή τους σε άλλη υπηρεσία. Ποσοστό 24,7%, το οποίο προφανώς αντιστοιχεί σε όσους, σύμφωνα με άλλες έρευνες, δεν σκοπεύουν να εμβολιαστούν, δηλώνει ότι δεν πρέπει να υποστούν καμία κύρωση, αλλά να παραμείνουν στις θέσεις τους.

GALLOP_MARC_2

Προτού ακόμα καταφέρει να βρει μια ισορροπία και επιστρέψει σε κανονικούς ρυθμούς ζωής, η Ευρώπη, μαζί και η χώρα μας, καλείται να διαχειριστεί τη νέα απειλή, την ινδική μετάλλαξη «Δέλτα», που κάνει τον ιό πιο μεταδοτικό και επικίνδυνο, σύμφωνα με τους επιστήμονες. Στελέχη του κυβερνητικού επιτελείου αναγνωρίζουν την τεράστια πρόκληση, κυρίως εξαιτίας του γεγονότος ότι η νέα μετάλλαξη πλήττει κυρίως τις μικρότερες ηλικίες, που κατά τεκμήριο έχουν τα μικρότερα ποσοστά εμβολιασμένων. Στη χώρα μας, μέχρι στιγμής, οι εμβολιασμένοι με μία δόση ή με προγραμματισμένο το πρώτο ραντεβού πλησιάζουν το 50% του συνολικού πληθυσμού, ενώ στους άνω των 60 ετών είναι κοντά στο 73%.

 

Στο 16,4% η διαφορά ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ

Σημαντικό προβάδισμα καταγράφεται υπέρ της κυβέρνησης έναντι του ΣΥΡΙΖΑ στη νέα δημοσκόπηση της Marc, με τη Νέα Δημοκρατία να προηγείται με 16,4 μονάδες.

Με αναγωγή μάλιστα επί των εγκύρων η απόσταση που χωρίζει τα δύο μεγάλύτερα κόμματα φτάνει στις 17,2 ποσοστιαίες μονάδες και είναι υπερδιπλάσια από τη διαφορά των 8,32 μονάδων που είχαν στις βουλευτικές εκλογές του 2019.

GALLOP_MARC_3

Επιπλέον, το 53,4% θεωρεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη έως τον καταλληλότερο πρωθυπουργό, την ώρα που ο Αλέξης Τσίπρας ακολουθεί με 25,8%.

Σχετικά με τα υπόλοιπα κόμματα, στην πρόθεση ψήφου το Κίνημα Αλλαγής με 6,4% είναι στην 3η θέση, ενώ ακολουθούν το ΚΚΕ, η Ελληνική Λύση και το ΜέΡΑ25 με 5,5%, 3,5% και 3,0% αντίστοιχα.