Το πρωταγωνιστικό αστέρι της δημοπρασίας του Sotheby’s “The One” στις 2 Φεβρουαρίου θα είναι σχεδόν σίγουρα το μια συλλογή Air Jordans που φορούσε ο Μάικλ Τζόρνταν σε καθένα από τα έξι παιχνίδια πρωταθλήματος NBA στα οποία έπαιξε και στα οποία οι Bulls κέρδισαν. Αυτά υπολογίζεται ότι θα αποφέρουν 7 έως 10 εκατομμύρια δολάρια.

Η δημοπρασία περιλαμβάνει εκπληκτικά κομμάτια όπως ένα σερβίτσιο Meissen 71. Ο οίκος επίσης δημοπρατεί τον εξαιρετικό φάκελο που έφερε το πρώτο γραμματοσήμο της Βρετανίας, το περίφημο “Penny Black”, που στάλθηκε στις 2 Μαΐου 1840.

Η ιστορία—και η δεισιδαιμονία—πίσω από την «The Dynasty Collection»

Η πώληση αυτών των έξι παπουτσιών γνωστά ως “The Dynasty Collection” (αναφερόμενη στις απίστευτες νίκες του πρωταθλήματος ΝΒΑ του Τζόρνταν με τους Bulls), αναμένεται αισιόδοξα να φέρουν 3 εκατομμύρια δολάρια. Τα έξι παπούτσια δεν είναι “ζευγάρια”, αλλά ένα αριστερό και 5 δεξιά.

Όσο περίεργη κι αν είναι η σύνθεση του πακέτου, η προέλευση των παπουτσιών είναι τεκμηριωμένη και πολύ χαριτωμένη: 

Δόθηκαν ως τρόπαια από τον Τζόρνταν μετά το πρωτάθλημα κάθε έτους στον τότε υπεύθυνο δημοσίων σχέσεων των Bulls, Τιμ Χάλαμ. Ο Χάλαμ είχε ζητήσει το πρώτο παπούτσι από τον Τζόρνταν πριν από τον αγώνα πρωταθλήματος ΝΒΑ το 1991, αν οι Μπουλς κέρδιζαν. Όπως και έκαναν. Ο Τζόρνταν έχει αρκετές δεισιδαιμονίες, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για τη τύχη, έτσι, πριν από τον αγώνα πρωταθλήματος των Bulls το 1992, έδωσε στον Χάλαμ άλλο ένα παπούτσι. Και ούτω καθεξής, για κάθε τελικό πρωταθλήματος που κέρδιζαν οι Bulls.

Ο Χάλαμ τα πούλησε και ο δεύτερος ανώνυμος συλλέκτης έφερε τα παπούτσια στο σφυρί του Sotheby’s. Υπό αυτό το πρίσμα, λοιπόν, ο οίκος Sotheby’s επέλεξε έξυπνα να αναδείξει και να τονίσει την ιδιαιτερότητα των παπουτσιών.

Με άλλα λόγια, ανεξάρτητα από το πόσο υψηλές έχουν γίνει οι τιμές για τα πάνινα παπούτσια “αντίκες” και είναι αρκετά υψηλές, είναι ασυνήθιστο να κυκλοφορούν μαζί με πορσελάνη του 18ου αιώνα και σπάνια ισπανικά ασημικά από το ναυάγιο Atocha.

Αυτό που λέει ο Sotheby’s είναι ότι τα αντικείμενα που έχει φορέσει ο Μάικλ Τζόρνταν ταιριάζουν να βρίσκονται στην ίδια δημοπρασία με τα άλλα εκλεπτυσμένα είδη.

Θα παραμείνει μια ωραία ειρωνεία που επιπλέει γύρω από αυτή την πώληση ότι, στην εποχή μας, ο θρυλικός χρήστης αυτών των μπότες μεγέθους 13 και μεγέθους 13,5 ήταν επίσης παθιασμένος τζογαδόρος.

Διαβάστε ακόμη: