«Άσε μας βρε γιατρέ του λέω που έχω Άσπεργκερ». Η αντίδραση του άλλοτε παίκτη του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού, Δημήτρη Παπανικολάου, προς τον γιατρό του, είναι ίδια με κάθε ανθρώπου που μαθαίνει την ύπαρξη ενός προβλήματος που δεν γνώριζε.

Στην περίπτωση του «Φον Δημητράκη» το σύνδρομο Άσπεργκερ, το οποίο κατατάσσει όσους το έχουν στο φάσμα του αυτισμού, είναι μία καλή ευκαιρία να γνωρίσει τον εαυτό του και να βοηθήσει και άλλους παθόντες, να μιλήσουν, να αναπνεύσουν, να ζήσουν.

Μπορεί να είναι εικόνα 3 άτομα, άτομα που στέκονται και ρολόι χειρός

Με ένα ποστ του στο Facebook ο Παπανικολάου μιλάει για το σύνδρομο Άσπεργκερ, πώς ανακάλυψε ότι το έχει, μετά από πάρα πολλά χρόνια και φυσικά παροτρύνει όσους το έχουν να μην τα παρατήσουν.

Μαζί με το κείμενο υπάρχει και μία φωτογραφία. Με το θρυλικό παρελθόν του ελληνικού μπάσκετ, τον Νίκο Γκάλη και το παρόν και το μέλλον του αθλήματος, τον Γιάννη Αντετοκούνμπο.

«Ενώνετε γενιές, ενώνετε ηλικίες, ενώνετε ανθρώπους, εμπνέετε και μας οδηγείτε. Σας ευχαριστώ που δεχθήκατε να βάλετε το τεράστιο όνομα σας δίπλα από έναν ιερό σκοπό. Άλλωστε όπως εσείς ξέρετε όσο κανείς, όλοι είμαστε ΜΟΝΑΔΙΚΟΙ και πρέπει να είμαστε και όλοι ΙΣΟΙ!», έγραψε ο Παπανικολάου.

Έχω πλέον πλήρη γνώση του φάσματος αυτισμού για όλες τις βαθμίδες λειτουργικότητας.

Αλλά παρ ότι περνάω ώρες κάθε ημέρα με τον εαυτό μου (εαυτισμός) στην ουσία μόνος δεν έχω μεγάλες δυνάμεις όπως και κανείς μας.

Γι αυτό σας παρουσιάζω τους πρεσβευτές εκπαιδευτικών προγραμμάτων ανάπτυξης κοινωνικών και αθλητικών δεξιοτήτων παιδιών που βρίσκονται στο φάσμα του αυτισμού και που ετοιμάζονται εδώ και μήνες, τα οποία εκτός των άλλων περιέχουν ΣΥΝ – ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ με <τυπικά> παιδιά, με την βοήθεια του φίλου και ειδικευμένου στο θέμα Γιάννη Τσουμπρή και θα βγουν στην επιφάνεια όταν θα είμαστε καθ όλα έτοιμοι.

Νικο και Γιάννη καταρχάς όταν σας είδα δίπλα δίπλα να συζητάτε ανατρίχιασα.

Ενώνετε γενιές, ενώνετε ηλικίες, ενώνετε ανθρώπους, εμπνέετε και μας οδηγείτε.

Αν η εμμονή που είχα από τον Απρίλιο να ενωθείτε, μη σκεπτόμενος τίποτα άλλο πρωί μεσημέρι βράδυ επι 5 μήνες, περιλαμβάνεται στο φάσμα δέχομαι τη διάγνωση του γιατρού με μεγάλη μου χαρά.

Τι είναι το Άσπεργκερ

Είναι μια διαταραχή του φάσματος του αυτισμού που χαρακτηρίζεται από σημαντικές δυσκολίες στην κοινωνική αλληλεπίδραση και στη λεκτική επικοινωνία, ενώ παράλληλα εκδηλώνεται με περιορισμένες και επαναλαμβανόμενες συμπεριφορές και ενδιαφέροντα. Και διαφέρει από τις άλλες διαταραχές του φάσματος του αυτισμού λόγω της σχετικής διατήρησης της γλωσσικής και γνωστικής ανάπτυξης.