Δέκα ολόκληρα χρόνια έχουν περάσει από τότε που μία από τις σπουδαιότερες φωνές του ελληνικού πενταγράμμου σίγησε για πάντα. Ο Δημήτρης Μητροπάνος, ένας από τους πιο σπουδαίους Έλληνες καλλιτέχνες έφυγε από τη ζωή στις 17 Απριλίου 2012 σε ηλικία 64 ετών.

Η μοναδική φωνή του σε συνδυασμό με το πάθος που έβγαζε στα τραγούδια του τον έκανε αγαπητό σε όλο τον κόσμο.

«Αν δεν έχεις τα βιώματα, δεν υπάρχει περίπτωση να μπορέσεις να τραγουδήσεις ορισμένα πράγματα. Από καταβολής του λαϊκού τραγουδιού οι τραγουδιστές είναι από τη μέση τάξη και κάτω. Φαντάζεσαι να τραγουδήσει τη “Φτωχολογιά” ένας γιος εφοπλιστή; Γι’ αυτόν θα είναι ένα άγνωστο πράγμα», είχε πει ο ίδιος.

Μια ζωή στο πεντάγραμμο

Τα παιδικά του χρόνια

Ο Δημήτρης Μητροπάνος, γεννήθηκε στις 2 Απριλίου του 1948, στην Αγία Mονή, μια συνοικία έξω από τα Τρίκαλα από την οποία καταγόταν η μητέρα του. Αφού τελείωσε το γυμνάσιο, το 1964, κατέβηκε στην Αθήνα όπου και έμεινε στον θείο του στην οδό Aχαρνών. Προτού τελειώσει το γυμνάσιο άρχισε να δουλεύει σαν τραγουδιστής.

Στην ίδια ηλικία, έπειτα από παρότρυνση του Γρηγόρη Μπιθικώτση, τον οποίο γνώρισε σε μία συγκέντρωση της εταιρίας του θείου του, στην οποία τραγούδησε, επισκέφτηκε την Κολούμπια. Εκεί ο Τάκης Λαμπρόπουλος του γνώρισε τον Γιώργο Ζαμπέτα, δίπλα στον οποίο θα δουλέψει στο μαγαζί τα «Ξημερώματα».

Η αρχή μιας λαμπρής καριέρας

Το 1967, ο Μητροπάνος ηχογραφεί τον πρώτο του 45άρη δίσκο, με το τραγούδι Θεσσαλονίκη. Είχε προηγηθεί η ηχογράφηση του τραγουδιού Χαμένη Πασχαλιά, το οποίο όμως λογοκρίθηκε από τη Χούντα και δεν κυκλοφόρησε ποτέ. Στην πορεία που χάραξε στο δρόμο του λαϊκού έντεχνου, το 1972 είναι ένας σημαντικός σταθμός:

Ο συνθέτης Δήμος Μούτσης και ο ποιητής-στιχουργός Μάνος Ελευθερίου κυκλοφορούν τον Άγιο Φεβρουάριο, με ερμηνευτές τον Μητροπάνο και την Πετρή Σαλπέα, σηματοδοτώντας ένα σταθμό στην ελληνική μουσική. Τον Ιούλιο του 1999, ο Μητροπάνος και ο Μούτσης θα ξαναβρεθούν επί σκηνής στο Ηρώδειο με την Δήμητρα Γαλάνη και την σοπράνο Τζούλια Σουγλάκου για δυο μουσικές βραδιές στα πλαίσια του Φεστιβάλ Αθηνών.

Οι συναυλίες αυτές ηχογραφούνται ζωντανά και κυκλοφορούν σε διπλό CD δύο μήνες αργότερα. Ακολουθούν Ο Δρόμος για τα «Κύθηρα» του Γιώργου Κατσαρού και «Τα συναξάρια» του Γιώργου Χατζηνάσιου, έργα υψηλής ποιότητας αλλά και μεγάλης απήχησης στην ελληνική κοινωνία.

Στη μακρόχρονη πορεία του στο ελληνικό τραγούδι, ο Δημήτρης Μητροπάνος συνεργάστηκε με τους μεγαλύτερους δημιουργούς του λαϊκού, αλλά και του έντεχνου τραγουδιού όπως:

  • Γιώργος Ζαμπέτας,
  • Μίκης Θεοδωράκης,
  • Δήμος Μούτσης,
  • Απόστολος Καλδάρας,
  • Τάκης Μουσαφίρης (Εμείς οι δυο κ.ά.),
  • Χρήστος Νικολόπουλος (Πάρε Αποφάσεις σε στίχους Λευτέρη Παπαδόπουλου),
  • Γιάννης Σπανός (Ο Μητροπάνος τραγουδάει Σπανό).

Με αυτούς τους συνθέτες συνδέθηκε επαγγελματικά, χτίζοντας μια καριέρα με την ελληνική λαϊκή μουσική παράδοση, μέχρι και το τέλος της δεκαετίας του 1980. Η πολύ σημαντική συνεργασία με τον Θάνο Μικρούτσικο με τον δίσκο Στου Αιώνα την Παράγκα, σε στίχους Άλκη Αλκαίου, Κώστα Λαχά, Λίνας Νικολακοπούλου και Γιώργου Κακουλίδη, αποτελεί στροφή του ερμηνευτή σε ακόμα πιο «έντεχνες» διαδρομές, διατηρώντας και πάλι την ταυτότητα του λαϊκού.

Δημήτρης Μητροπάνος: Δέκα καλοκαίρια και χειμώνες χωρίς την «Άγια Φωνή» του λαϊκού τραγουδιού

Άφησε έντονη τη σφραγίδα του στην ιστορία του ελληνικού τραγουδιού

Στις 10 Σεπτεμβρίου 2009 έδωσε την πρώτη του προσωπική συναυλία στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού, μ’ ένα πρόγραμμα – αναδρομή στα 40 χρόνια της καλλιτεχνικής του πορείας.

Μία ιστορική συναυλία, που ηχογραφήθηκε και κυκλοφόρησε σε διπλό δίσκο από τη Minos – Emi με τίτλο «Τα τραγούδια της ζωής μου». Η τελευταία του δισκογραφική δουλειά κυκλοφόρησε το καλοκαίρι του 2011 με τίτλο «Εδώ είμαστε», σε μουσική Σταμάτη Κραουνάκη.

https://www.youtube.com/watch?v=WtVX7RNjrzg&t=1422s&ab_channel=petp3624

Ο Δημήτρης Μητροπάνος έφυγε από τη ζωή στις 17 Απριλίου του 2012, σε ηλικία 64 ετών.

 Δημήτρης Μπάσης: «Δεν το ξέραμε, ήταν το τελευταίο του ζεϊμπέκικο»

Με αφορμή τα δέκα χρόνια από το θάνατό του, φίλοι και συνεργάτες του μίλησαν στο «Κ» της Καθημερινής και αποκάλυψαν άγνωστες ιστορίες. Ένας από αυτούς και ο Δημήτρης Μπάσης, ο οποίος αναφέρθηκε στο τελευταίο ζεϊμπέκικο του σπουδαίου τραγουδιστή.

«Ανταμώσαμε για πρώτη φορά τον Οκτώβρη του 2002 για τη συνεργασία μας στην “Ιερά Οδό” μαζί με τον Πασχάλη Τερζή. Θυμάμαι ήταν γενναιόδωρος στη σκηνή, καθώς με άφηνε πάντα να λέω τραγούδια του, και πολύ προστατευτικός στις κουβέντες μας. Έφτανα νωρίς στο μαγαζί για να απολαμβάνω μαζί του τον καφέ στα καμαρίνια, εκείνος συνήθιζε να πηγαίνει τουλάχιστον δύο ώρες πριν. Σαν πατέρας με συμβούλευε να αποφεύγω την εφήμερη επιτυχία και να πιστεύω στη σκληρή δουλειά», είπε ο Δημήτρης Μπάσης.

«Για την επόμενη δεκαετία είχα την τύχη να συνεργαστούμε πολλές φορές, όμως η στιγμή που δεν θα ξεχάσω ποτέ ήταν στο Ηράκλειο Κρήτης στις 31 Μαρτίου του 2012. Όταν στη Ρόζα σηκώθηκε να χορέψει ζεϊμπέκικο, γονάτισα αυθόρμητα για να χτυπήσω παλαμάκια. Δεν το ξέραμε, ήταν το τελευταίο του ζεϊμπέκικο, εκεί στη φωτιά με τον κόσμο να τον αποθεώνει όρθιος. Χαιρετηθήκαμε στο αεροδρόμιο και είπαμε να βρεθούμε μετά το Πάσχα. Δεν τα είπαμε ποτέ», κατέληξε ο γνωστός τραγουδιστής.