Σε νέες επενδύσεις που αυξάνουν την παραγωγική δυναμικότητα, ενισχύουν την ασφάλεια των αποθεμάτων και παράλληλα υποστηρίζουν τα σχέδια για επέκταση στα Βαλκάνια προχωρά ο Όμιλος ΒΙΑΝΕΞ της οικογένειας Γιαννακόπουλου.

Όπως εξηγούσε ο Πρόεδρος του Ομίλου κ. Δημήτρης Γιαννακόπουλος, οι νέες εγκαταστάσεις που εγκαινιάστηκαν χθες, μία επένδυση της τάξης των 10 εκατ. ευρώ, αποτελούν ένα μόλις κομμάτι ενός ευρύτερου επενδυτικού σχεδίου 40 εκατ. ευρώ, το οποίο ξεκίνησε πέρυσι με την απόκτηση των πρώην εγκαταστάσεων της Beiersdorf Hellas (Nivea κοκ), την αναδιαμόρφωση και την επέκταση τους ώστε να έχει εγκατασταθεί η θυγατρική του Ομίλου ΒΙΑΝ Α.Ε.

Στην νέα μονάδα μεταφέρθηκε τμήμα της συσκευασίας, όλες οι αποθήκες των εταιρειών του Ομίλου, καθώς και υποστηρικτικές υπηρεσίες.

Το επόμενο χρονικό διάστημα, όπως είπε ο κ. Γιαννακόπουλος, αναμένεται η δημιουργία επίσης ενός Ερευνητικού Κέντρου στη Βιομηχανική Ζώνη Πατρών για την ανάπτυξη νέων φαρμακευτικών προϊόντων, προϋπολογισμού επίσης 10 εκατ. ευρώ. Το συγκεκριμένο project θα ολοκληρωθεί προς το τέλος του 2023.

Νωρίτερα αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί οι επεκτάσεις σε δύο εργοστάσια του Ομίλου. Όπως ανακοίνωσε ο κ. Γιαννακόπουλος στο «Εργοστάσιο Α», στο 12ο χλμ της Εθνικής Οδού Αθηνών – Λαμίας, έχει δρομολογηθεί νέα γραμμή για την παραγωγή φιαλιδίων και αμπουλών.
Πρόκειται για μία επένδυση ύψους 4 εκατ. ευρώ με την οποία θα διπλασιαστεί η παραγωγική δυναμικότητα στις συγκεκριμένες φαρμακοτεχνικές μορφές. Παράλληλα στο «Εργοστάσιο Γ», στη Λεωφόρο Μαραθώνος στην Παλλήνη, θα πραγματοποιηθεί αναβάθμιση στείρων χώρων και εγκατάσταση νέων γραμμών παραγωγής, για την αύξηση της παραγωγικής δυνατότητας λυόφιλων προϊόντων, ύψους 3,5 εκατ. ευρώ.

Επέκταση στα Βαλκάνια

Την ίδια ώρα ο όμιλος ΒΙΑΝΕΞ έχει ενεργοποιήσει σχέδιο επέκτασης στα Βαλκάνια με την ανάπτυξη δικού του δικτύου πωλήσεων αλλά και με συνεργασίες με τοπικούς «παίκτες». Συγκεκριμένα η επέκταση θα πραγματοποιηθεί σε Βουλγαρία, Αλβανία, Σκόπια καθώς και στο νότιο τμήμα της Σερβίας και της Σλοβενίας.

«Πλώρη» για τα 430 εκατ. τζίρο

Σε ό,τι αφορά στα οικονομικά μεγέθη, σε ενοποιημένη βάση ο κύκλος εργασιών διαμορφώθηκε το 2021 στα 406 εκατ. ευρώ, ενώ σύμφωνα με τον κ. Γιαννακόπουλο για την τρέχουσα χρήση θα ξεπεραστεί ο στόχος που είχε τεθεί για πωλήσεις ύψους 430 εκατ. ευρώ.

Όπως διευκρίνισε, η αύξηση των πωλήσεων προέρχεται καθαρά από οργανική ανάπτυξη, καθώς δεν έχει επηρεαστεί θετικά από την πανδημία, καθώς συνειδητά ο όμιλος δεν μπήκε στο εμπόριο παραφαρμακευτικών προϊόντων που γνώρισαν ανάπτυξη με την έλευση της Covid 19.

Ο κ. Γιαννακόπουλος επίσης στη συνομιλία που είχε με τους δημοσιογράφους στάθηκε σε δύο σημεία. Το πρώτο είναι στην ανάγκη κατάργησης του Clawback που «στερεί» πόρους από νέες επενδύσεις, ανάπτυξη και εν τέλει την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών φαρμακευτικών επιχειρήσεων και το δεύτερο τη συμπερίληψη της Αττικής στα κίνητρα του επενδυτικού νόμου και του επενδυτικού clawback.