Η Διεθνής Ένωση Αερομεταφορών (IATA) προβλέπει ότι οι συνολικοί αριθμοί επιβατών σε πτήσεις το 2021 θα είναι κατά 52% χαμηλότεροι σε σχέση με το 2019, αναθεωρώντας οριακά προς τα κάτω τις προβλέψεις της από τον Ιανουάριο, καθώς οι περιορισμοί της πανδημίας συνεχίζουν να παρεμποδίζουν τα ταξίδια.

Το 2022, οι αριθμοί των επιβατών θα ανακάμψουν στο 88% των προ της πανδημίας επιπέδων, όπως προέβλεψε ο επικεφαλής οικονομολόγος της IATA Μπράιαν Πιρς. Το 2020 βέβαια, ήταν ένα «annus horribilis» για τις αεροπορικές εταιρίες λόγω των πολύ αυστηρών περιοριστικών μέτρων που επηρέασαν τον τουρισμό: η Air France υπέστη σοκ «άνευ προηγουμένου» που είχε ως αποτέλεσμα να χάσει 7,1 δισεκ. ευρώ, λίγο περισσότερα από τη γερμανική ανταγωνίστριά της Lufthansa (6,7 δισεκ.) ή τον βρετανικό όμιλο IAG, τη μητρική της British Airways (6,9 δισεκ.).

Η πανδημία ζημίωσε τις αεροπορικές εταιρίες

Από τις επιπτώσεις αυτές δεν γλίτωσαν ούτε οι εταιρίες χαμηλού κόστους, όπως η EasyJet, που είδε τα έσοδά της να καταγράφουν βουτιά 88% το πρώτο τρίμηνο της χρήσης της (από τον Οκτώβριο έως τα τέλη Δεκεμβρίου). Σύμφωνα με την Διεθνή Ένωση Αερομεταφορών (Iata), οι εταιρίες έχασαν 510 δισεκ. δολάρια σε κύκλο εργασιών το 2020 και οι οικονομικές τους ζημίες έφθασαν τα 118 δισεκ. δολάρια. Ο ορίζοντας δεν είναι ακόμα καθαρός: Οι ζημίες αναμένεται να φθάσουν τα 38 δισεκ. τη φετινή χρονιά.

Και καθώς η ταξιδιωτική βιομηχανία αναζητεί τρόπους επανεκκίνησης των αεροπορικών ταξιδιών και οι ευρωπαϊκές χώρες η οικονομία των οποίων εξαρτάται από τον τουρισμό αγωνιούν για την επερχόμενη θερινή σεζόν, αυξάνονται οι εκκλήσεις για έναν εναρμονισμένο τρόπο ανταλλαγής δεδομένων υγείας των ταξιδιωτών και για μια μεγαλύτερη ευελιξία στην κινητικότητα των ανθρώπων.

Ελπίδα το πιστοποιητικό υγείας

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει δηλώσει ότι ελπίζει να έχει το δικό της «ψηφιακό πράσινο διαβατήριο» έτοιμο εγκαίρως ενόψει καλοκαιριού, και όπως όλα δείχνουν θα συμβεί κάτι τέτοιο, με τη Διεθνή Ένωση Αερομεταφορών (IATA) να ανακοινώνει την κυκλοφορία ενός παρόμοιου ταξιδιωτικού διαβατηρίου Covid-19 φέτος την άνοιξη.

Έρευνες επίσης, έχουν δείξει πως το πιστοποιητικό είναι κάτι που θέλουν οι πολίτες. Για παράδειγμα, 9 στους 10 Ισπανούς θέλουν ψηφιακά διαβατήρια υγείας ώστε να ταξιδέψουν, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε πριν λίγες εβδομάδες, ενώ 7 στους 10 θα αποθήκευαν ψηφιακά τα προσωπικά δεδομένα υγείας τους αν αυτό σήμαινε ταχύτερη διέλευση στα αεροδρόμια και λιγότερες αλληλεπιδράσεις πρόσωπο με πρόσωπο.