Έναν φάκελο με συνολικά 50 αρχεία Pdf, μεγέθους 91,9mb διέρρευσαν στο dark web, το λεγόμενο «σκοτεινό διαδίκτυο» οι δράστες από την κυβερνοεπίθεση που σημειώθηκε τα ξημερώματα της Πέμπτης 22 Ιουλίου στον Δήμο Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες από το grtimes, μεταξύ των αρχείων αυτών βρίσκονται εκθέσεις οικονομικών ελέγχων στον δήμο, διαγωνισμοί, κάποιες κατόψεις ακινήτων, δικαστικές αποφάσεις κυρίως για θέματα εκλογών, αλληλογραφία με διάφορους φορείς, μηνιαία έντυπα δήλωσης παρουσιών εργαζομένων, αλλά και κάποια δεδομένα που αφορούν στον πρώην δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη και συγκεκριμένα φωτοτυπία του διαβατηρίου του και αντίγραφο μισθοδοσίας του.

Τα δεδομένα αυτά αφορούν παλαιότερες χρονιές φτάνοντας κυρίως έως το 2016, αλλά κανείς δεν είναι σε θέση να γνωρίζει έως σήμερα, αν είναι τα μοναδικά που έχουν στην κατοχή τους. Πάντως, μέχρι στιγμής, οι αρχές δεν μπορούν να γνωρίζουν εάν έχουν υποκλαπεί άλλα προσωπικά δεδομένα, πέρα από αυτά του πρώην δημάρχου και το γιατί οι hackers επέλεξαν να δημοσιοποιήσουν μόνο τα συγκεκριμένα αρχεία ή αν αυτό ήταν ένα τυχαίο γεγονός.

Διέρρευσαν και στοιχεία του Μπουτάρη, από την κυβερνοεπίθεση στον Δήμο Θεσσαλονίκης

Παραμένουν τα προβλήματα

Το μόνο σίγουρο είναι πως τα προβλήματα σε πολλές υπηρεσίες του δήμου παραμένουν, ενώ η διαδικασία αποκατάστασης των συστημάτων είναι σε εξέλιξη και πιθανότατα στην πορεία να φανεί και η ζημιά που έγινε και η οποία δεν είναι μικρή.

Σύμφωνα με το τοπικό μέσο, «χτυπήθηκε» από την επίθεση το χαρτογραφικό πόρταλ του δήμου (Τμήμα Γεωχωρικών Πληροφοριών) GIS, ένα εργαλείο εξαιρετικά χρήσιμο και σημαντικό, τόσο για τις τεχνικές υπηρεσίες του δήμου, όσο και για τους πολίτες και τους μηχανικούς.

Διέρρευσαν και στοιχεία του Μπουτάρη, από την κυβερνοεπίθεση στον Δήμο Θεσσαλονίκης

Τι δήλωσε ο πρώην δήμαρχος Θεσσαλονίκης;

Μιλώντας στο grtimes, ο πρώην δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης είπε ότι δεν γνώριζε από κάποιον άλλον για αυτήν την εξέλιξη, ειδικά για το διαβατήριο του το οποίο έληξε τον περασμένο Ιανουάριο, γεγονός που ανακάλυψε και πριν από περίπου δύο μήνες, όταν ταξίδεψε στα Σκόπια και τελικά έκανε χρήση της αστυνομικής του ταυτότητας στα σύνορα.

Σχολιάζοντας την επίθεση, έκανε λόγο για ένα πρωτοφανές για τα ελληνικά δεδομένα γεγονός, λέγοντας πως τέτοιου είδους συμβάντα μέχρι πριν από λίγα χρόνια ήταν γνωστά μόνο σε χώρες του εξωτερικού.

«Για την ώρα, αυτά που φαίνεται ότι έχουν υποκλαπεί, είναι παλιά αρχεία, μέχρι περίπου το 2016, τα οποία δεν θεωρούνται ευαίσθητα δεδομένα, όπως ο μισθός του δημάρχου που ούτως ή άλλως αναρτάται στη Διαύγεια», επεσήμανε χαρακτηριστικά με δηλώσεις του στο grtimes, ο αντιδήμαρχος Επιχειρησιακού Σχεδιασμού, Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιώργος Αβαρλής.