Διευρύνεται το μισθολογικό χάσμα μεταξύ ανδρών και γυναικών στα εκτελεστικά συμβούλια των εταιρειών. Αλλά υπέρ των …γυναικών.

Αυτό συμβαίνει στη Γερμανία. Ακούγεται περίεργο, τουλάχιστον στον ανδροκρατούμενο επιχειρηματικό κόσμο, αλλά στη συγκεκριμένη χώρα για παράδειγμα, οι γυναίκες μάνατζερ κερδίζουν σημαντικά περισσότερα από τους άνδρες συναδέλφους τους. Σύμφωνα με μελέτη της Ernst & Young (EY), οι γυναίκες που βρίσκονται στην κορυφή της ιεραρχίας των εισηγμένων εταιρειών στη Γερμανία αύξησαν σημαντικά το μισθολογικό τους πλεονέκτημα έναντι των ανδρών, τον περασμένο χρόνο.

«Οι συνολικές αμοιβές των γυναικών-διευθυντικών στελεχών στα διοικητικά συμβούλια των εταιρειών του Dax, αυξήθηκαν κατά μέσο όρο κατά 8,2% στα 2,31 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος», σύμφωνα με ανάλυση της ΕΥ. «Οι άνδρες συνάδελφοί τους είδαν μια μέση αύξηση 1,6%, στα 1,76 εκατομμύρια ευρώ. «Το μισθολογικό πλεονέκτημα των γυναικών ήταν 31% μεγαλύτερο, μεγαλύτερο από ποτέ» γράφει η γερμανική Tagesspiegel.

Στην έρευνα, πάντως, της EY, δεν συμπεριλήφθηκαν οι διευθύνοντες σύμβουλοι στη σύγκριση, καθώς δεν υπάρχουν σχεδόν καθόλου γυναίκες σε αυτή τη θέση.

Η αξία των γυναικών αυξάνεται 

Το ποσοστό των γυναικών στα εκτελεστικά συμβούλια των εισηγμένων γερμανικών εταιρειών εξακολουθεί να είναι πολύ χαμηλό, αλλά είναι σε καλύτερη κατάσταση από τους άνδρες συναδέλφους τους, τουλάχιστον όσον αφορά τις απολαβές», δήλωσε ο συνεργάτης της EY, Γενς Μάζμαν, ειδικός σε μισθολογικά θέματα. Ο ειδικός της Ernst & Young θεωρεί ως σημαντικό λόγο το αυξανόμενο ενδιαφέρον των εταιρειών για την προσέλκυση γυναικών στην κορυφή της ιεραρχίας.

Με δεδομένο ότι οι υποψήφιες σπανίζουν, η αξία τους αυξάνεται – και το ίδιο και η αμοιβή τους. «Οι υψηλά καταρτισμένες γυναίκες, κορυφαίες μάνατζερ, έχουν σήμερα μια καλή διαπραγματευτική θέση» λέει ο Γενς Μάζμαν.

Η τάση αυτή είναι ιδιαίτερα εμφανής στο γερμανικό χρηματιστήριο. Ενώ οι άνδρες έπρεπε να δεχτούν χαμηλότερους μισθούς, η μέση συνολική αμοιβή των γυναικών στο Διοικητικό Συμβούλιο αυξήθηκε κατά περίπου 9%. Κατά μέσο όρο, οι γυναίκες-ανώτατα στελέχη κέρδισαν 3,19 εκατομμύρια ευρώ, οι άνδρες μέλη του ΔΣ κέρδισαν 2,71 εκατομμύρια ευρώ.

Αυτή η εξέλιξη δεν παρατηρείται πάντως στον ευρύτερο πληθυσμό. Σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία, το ωρομίσθιο των γυναικών το 2020 ήταν 18% χαμηλότερο από αυτό των ανδρών.